zaterdag 5 september 2015

Rick James - Glow

Al sinds de opkomst van de R&B was dat genre razendpopulair in de Verenigde Staten. Het is dan ook zelden voorgekomen dat een Amerikaanse R&B-zanger in Europa meer succes heeft gehad dan in eigen land. Rick James was echter een halve uitzondering op die regel. In de Verenigde Staten scoorde hij geen enkele top 10-hit en wist hij alleen met "You and I" (#13 in 1978) en "Super Freak" (#16 1981) de bovenste twintig te bereiken. In het Verenigd Koninkrijk scoorde hij in 1980 zijn grootste hit met "Big Time". Hoogste positie: nummer 41. In Nederland werd zijn muziek echter wel op waarde geschat; "Super Freak" werd in 1981 een nummer 2-hit en in 1985 haalde hij met "Glow" andermaal de top 10.

Na het enorme succes van "Super Freak" had Rick James het moeilijk. In de Billboard Hot R&B/Hip-Hop Songs wist hij enkele grote successen te boeken met "Standing on the Top", "Dance wit' Me", "Cold Blooded" en "17", maar een breder publiek werd met geen van die tracks bereikt. In Nederland wist "Dance wit' Me" nog een notering in de Tipparade te bewerkstelligen, maar niet meer dan dat. Voor Rick James dreigde het lot van een echte eendagsvlieg.

Zijn karakteristieke sound, die R&B mixt met funk, leek niet meer aan te slaan. Toen dat besef bij hem doordrong, creëerde hij met het album "Glow" een nieuwe stijl. De funk werd ingewisseld voor wat meer pop- en rockinvloeden en de titeltrack van het album bleek daar een perfect voorproefje van te zijn. Het lied liet een nieuwe Rick James horen en Rick James 2.0 bleek in Nederland aan te slaan bij het grote publiek.

 Op 31 augustus 1985 kwam "Glow" van Rick James binnen in de Top 40, samen met klassiekers als "Dancing in the Street" van David Bowie en Mick Jagger, "Glory Days" van Bruce Springsteen en "More Than I Can Bear" van Matt Bianco. Gestaag wist "Glow" zich uiteindelijk te mengen bij de tien grootste hits en op 12 oktober 1985 steeg de plaat naar nummer 6, dat de hoogste positie bleek te zijn. Waar "Glow" in de Verenigde Staten niet verder kwam dan #106 en in het Verenigd Koninkrijk bleef steken op #80, scoorde Rick James er in Nederland doodleuk zijn tweede top 10-hit mee. In de Billboard Hot R&B/Hip-Hop Songs wist "Glow" overigens met een top 5-notering ook goed te scoren, dus binnen het R&B-circuit sloeg de track blijkbaar wel goed aan.

Van de status 'eendagsvlieg' was Rick James dus definitief verlost, maar "Glow" was wel de laatste grote hit die hij in Nederland wist te scoren. In 1988 wist hij in samenwerking met rapster Roxanne Shanté nog een kleine hit te scoren met "Loosey's Rap", maar daarna was het gedaan met zijn hitcarrière. In 1990 incasseerde hij echter een stroom van dollars, omdat zijn hit "Super Freak" werd gesampled in "U Can't Touch This" van MC Hammer. Deze rapper wist er vervolgens overal ter wereld een megahit mee te scoren, maar een deel van die inkomsten moest (uiteraard) geleverd worden aan het adres van Rick James. Op 6 augustus 2004 overleed Rick James op 56-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten