donderdag 19 november 2015

Five - Keep on Movin'

De boyband Five kende een uitermate succesvol debuutjaar in 1998. Het titelloze debuutalbum sloeg aan en de singles “Slam Dunk (Da Funk)” “Got the Feelin'” en “Everybody Get Up” bereikten de top 10. In 1999 wachtte de zware taak om dat succes te evenaren. Die missie wilde het vijftal volbrengen met het album “Invincible”. Hiermee werd hun onoverwinnelijke status kracht bij gezet. Nadat de eerste single “If Ya Gettin' Down” al een grote hit werd, bracht Five de track “Keep on Movin'” uit als opvolger. Deze nieuwe plaat zou in Nederland (en de rest van Europa) de grootste hit van Five worden.

Five kende op dat moment zijn vaste formatie: Abz Love, Ritchie Neville, Scott Robinson, Sean Conlon en J Brown. Zij scoorden met “If Ya Gettin' Down” hun vierde top 10-hit, na de drie reeds in de inleiding genoemde singles. De gemene deler van die vier tracks is een sterk hiphopsausje. Dat ingredient was in “When the Lights Go Out” en “Until the Time Is Through” in mindere mate aanwezig en dat waren toevallig de twee kleinste hits van de jongensgroep. Toch besloot Five om een nieuwe poging te wagen om met een popplaat de hitlijsten te bestormen. Die plaat had dus de titel “Keep on Movin'”.

Net als alle voorgaande hits op “Until the Time Is Through” na, was ook “Keep on Movin'” een lied in up-tempo. Hiermee bleef Five dus de weg bewandelen die de groep onderscheidde van de andere Britse boybands. Qua sound had Five dan ook meer raakvlakken met de Amerikaanse collega's van New Kids on the Block, the Backstreet Boys en 'N Sync dan met de wat zoetsappigere Britse acts als Take That en Boyzone. Toch had Five beduidend meer succes in Europa dan in de Verenigde Staten. “When the Lights Go Out” was hun enige top 10-hit aan de andere kant van de oceaan en daarbuiten heeft Five daar geen één top 50-hit op naam staan...

“Keep on Movin'” bracht daar geen verandering in, maar in het grootste deel van Europa werd het de grootste hit van Five. In het Verenigd Koninkrijk scoorde de Britse formatie zijn eerste nummer 1-hit, nadat de drie voorgangers “Everybody Get Up”, “Until the Time Is Through” en “If Ya Gettin' Down” op nummer 2 bleven steken. In Nederland bewees Five met de nieuwe single dat de groep geen hiphopsausje nodig had om een top 10-hit te scoren. Sterker nog: het succes van “Got the Feelin'” (tot dan toe de grootste hit van Five) werd overtroffen! Op 6 november 1999 kwam “Keep on Movin'” op plek drie te staan, onder “If I Could Turn Back the Hands of Time” van R. Kelly en “R U Kiddin' Me” van Anouk. Hoger wist de plaat niet te komen.

“Keep on Movin'” was de laatste grote hit van Five. Opvolgers “Don't Wanna Let You Go” (nummer 13 in 2000), “We Will Rock You” (nummer 20 in 2000) en “Let's Dance” (nummer 22 in 2001) bereikten niet de top 10. In 2001 verliet Sean Conlon de groep, nadat hij door een burn-out werd getroffen. Later dat jaar ging het kwintet uit elkaar. Sinds 2012 bestaat Five. Mét Conlon, maar zonder Abz Love en J Brown. Desondanks blijft de groepsnaam behouden. Hits zijn er sinds de heroprichting niet meer gescoord, waardoor Five op tien Top 40-hits blijft staan. Daarvan behaalden er vijf de top 10 en de andere vijf dus niet.

Top 10: grootste hits van Five
(rangschikking; titel; jaar van bereiken hoogste positie; hoogste positie)
#
titel
jaar
hp
1Keep on Movin'19993
2Got the Feelin'19984
3If Ya Gettin' Down19996
4Everybody Get Up19989
5Slam Dunk (Da Funk)199810
6Don't Wanna Let You Go200013
7Until the Time Is Through199815
8We Will Rock You200020
9Let's Dance200122
10When the Lights Go Out199832

Top 10: 6 november 1999
1R. Kelly - If I Could Turn Back the Hands of Time
2Anouk - R U Kiddin' Me
3Five - Keep on Movin'
4Destiny's Child - Bug a Boo
5City to City - The Road Ahead (Miles of the Unknown)
6Christina Aguilera - Genie in a Bottle
7Britney Spears - (You Drive Me) Crazy
8Shania Twain - Man! I Feel like a Woman!
9Bob Marley vs. Funkstar De Luxe - Sun Is Shining (Remix)
10Paul Johnson - Get Get Down
(bron: top40.nl)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten