donderdag 26 november 2015

Queensrÿche - Silent Lucidity

De Amerikanse schrijfster Patrica Garfield wordt internationaal erkend als deskundige op het gebied van dromen. Ze heeft in haar loopbaan elf boeken gepubliceerd, waarvan haar eerste boek haar bekendste werk is. Dat boek is getiteld “Creative Dreaming” en gaat over lucide dromen: dromen die bewust worden meegemaakt door de dromer. Queensrÿche-gitarist Chris DeGarmo raakte geïnspireerd door het literaire werk van Garfield en schreef naar aanleiding daarvan het lied “Silent Lucidity”. Deze heavymetalballad groeide uit tot de bekendste track van Queensrÿche en het is zelfs een echte klassieker geworden met een hoge notering in de Radio 2 Top 2000!

Queensrÿche is een progessieve metalband uit Bellevue, een stad gelegen in de Amerikaanse staat Washington. De vijfmansformtie werd in 1982 opgericht en aan de samenstelling was niets veranderd toen “Silent Lucidity” werd uitgebracht. Geoff Tate was de zanger, Chris DeGarmo en Michael wilton de gitaristen, Eddie Jackson de bassist en Scott Rockenfield de drummer. De eerste drie albums “The Warning” (1984), “Rage for Order” (1986) en “Operation: Mindcrime” werden bescheiden albumhitjes, maar de doorbraak vond in de jaren 90 plaats. In 1990 werd het album “Empire” uitgebracht.

De gelijknamige eerste single deed op commercieel gebied ronduit niets. Hoe anders was dat bij opvolger “Silent Lucidity”! Deze plaat was weliswaar geschreven door Chris DeGarmo, maar Geoff Tate had ook een flinke bijdrage geleverd aan het lied (buiten zijn functie als zanger om). De rockballad werd geopend door een akoestische gitaar en producer Peter Collins was van mening dat “Silent Lucidity” in zijn geheel een akoestisch werk moest worden.

Tate en DeGarmo vonden echter dat er meer instrumenten toegevoegd moesten worden aan “Silent Lucidity”, maar Collins had geen geloof in een goed eindresultaat. Uiteindelijk kregen de zanger en gitarist van Queensrÿche hun zin en hadden ze dirigent Michael Kamen (1948-2003) gestrikt om een orkest te leiden in he tlied. Het resultaat was een echte klassieker waarmee de metalband voor altijd mee geassocieerd zal worden. De plaat staat op nummer 303 in de Radio 2 Top 2000 van 2014 en heeft een 21ste plek weten te bemachtigen in het lijstje Greatest Power Ballads van VH1. “Silent Lucidity” werd in 1991 echter geen al te groot succes in de Nederlandse hitlijsten.

Op 15 juni 1991 kwam “Silent Lucidity” binnen in de Top 40 op nummer 32. Een week later steeg de plaat naar plek 27 en dat bleek de hoogste positie. In de Verenigde Staten scoorde “Silent Lucidity” met een negende plaats als piek aanzienlijk beter. Ook in Groot-Brittannië werd het met een achttiende plek een grotere hit dan in Nederland, maar daarbij moet aangetekend worden dat die notering tot stand kwam toen de single daar in 1992 opnieuw werd uitgebracht.

Voor “Silent Lucidity” was het voor het grote publiek al stil rondom Queensrÿche en die stilte keerde na de plaat terug. “Promised Land” werd in 1994 weliswaar een succesvoller album dan “Empire”, maar dat was voor een groot deel te danken aan de naamsbekendheid die de band had gekregen door “Silent Lucidity”. Daarna namen de populariteit van Queensrÿche weer langzaam af. De band treedt echter nog altijd op, maar de twee boegbeelden hebben Queensrÿche inmiddels verlaten. Chris DeGarmo en Geoff Tate zijn vervangen door respectievelijk Parker Lundgren en Todd La Torre.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten