zaterdag 26 december 2015

Alice Cooper - Halo of Flies

Hoewel Alice Cooper een Amerikaanse band was, werden er grotere successen geboekt in Europa dan in het thuisland van de formatie. De eerste vier Europese singles “Elected”, “School's Out”, “Hello Hooray” en “No More Mr. Nice Guy” bereikten in 1972 en 1973 stuk voor stuk de top 10 in Nederland en Engeland, en de top 20 in Ierland, Duitsland en Oostenrijk. Daarentegen wist Alice Cooper in de Verenigde Staten alleen de bovenste twintig te bereiken met “School's Out” (#7). Ergens is het dan ook logisch dat Alice Cooper zich meer in de Europese markt ging specialiseren. Dat “Halo of Flies” (afkomstig van het album “Killer” uit 1971) in 1973 enkel werd uitgebracht in de Benelux, is echter ronduit opvallend.


De sound van “Halo of Flies” week gigantisch af van dat van zijn voorgangers. Waar de eerste vier hits van Alice Cooper het kenmerkende hardrockgeluid lieten horen, heeft “Halo of Flies” meer weg van een progressieve rockplaat à la King Crimson. Dit geluid van Alice Cooper was buiten Nederland lange tijd onbekend, omdat “Halo of Flies” nooit werd gespeeld tijdens concerten. Het hardrocktijdschrift Aardschok bracht daar hoogstwaarschijnlijk verandering in.

Een interview met Alice Cooper van de Belgisch/Nederlandse magazine bevatte onder meer de vraag waarom “Halo of Flies” nooit tijdens optredens ten gehore werd gebracht. Ondanks dat het antwoord vrij helder was (het werd alleen in de Benelux uitgebracht), werd het lied tijdens het eerstvolgende concert prompt afgespeeld! Overigens was Alice Cooper toen geen band meer. De formatie werd in 1975 opgeheven, waarna leadzanger Vincent Furnier op solobasis verder ging onder de naam van de band.

“Halo of Flies” vormde in de Nederlandse hilijsten een dubbele A-kant met “Under My Wheels”. “Halo of Flies/Under My Wheels” was de laatste Top 40-hit voor de band Alice Cooper. Op 28 juli 1973 kwam de plaat binnen op nummer 17. Een dergelijk hoge notering is meestal een voorbode op een grote hit en deze single vormde geen uitzondering. Op 18 en 25 augustus 1973 werd de vijfde plaats in de Top 40 bereikt. De concurrerende singles “Rote Rosen” van Freddy Breck, “Albatross” van Fleetwood Mac, “One Is One” van Nick MacKenzie en “Hurt” van Bobby Vinton bleken te sterk voor Alice Cooper.

“Halo of Flies” was de laatste hit voor de band Alice Cooper. De zanger Alice Cooper vierde in 1979 zijn comeback met de ballad “How You Gonna See Me Now”, dat de zevende plaats bereikte. Daarna was het nog langer stil rondom de hardrockmuzikant. In 1989 was daar dan toch de verrassende terugkeer met nummer 10-hit “Poison”. Het leek erop dat Alice Cooper een abonnement had op top 10-hits, maar daar kwam in 1991 verandering in. “Hey Stoopid” kwam toen niet verder dan nummer 13. Dat bleek de laatste Top 40-hit voor Vincent Furnier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten