donderdag 31 december 2015

Kane - So Glad You Made It

Het debuutalbum “As Long As You Want This” betekende in 1999 de grote doorbraak van de Haagse rockband Kane. De gouden status werd bereikt en de singles “Where Do I Go Now”, “Damn Those Eyes”, “I Will Keep My Head Down” en “Can You Handle Me” groeiden uit tot echte klassiekers. In de herfst van 2001 verscheen “So Glad You Made It” als eerste single van het gelijknamige tweede album van Kane. Er vonden echter twee mutaties plaats in de samenstelling van de band. In beide gevallen was het de drummer die werd vervangen. De zanger (Dinand Woesthoff), de gitaristen (Dennis van Leeuwen en Tony Cornelissen) en de bassist (Aram Kersbergen) bleven wel aan.
In de zomer van 2000 verscheen het album “With or Without You”, waarin Kane materiaal van U2 speelde. Daarna verliet drummer Cyvil Directie de band. Hij werd opgevolgd door André Kemp, die overkwam van Billy the Kid. Niet lang daarna verliet Kemp de formatie weer, waardoor diens opvolger Martijn Bosman de drummer werd op het album “So Glad You Made It”. Met Bosman werd Kane naar een hoger niveau gebracht, wat onder meer tot uiting kwam in het succes van de gelijknamige eerste single.

In de track “So Glad You Made It” werd de achtergrondzang verzorgd door Mieke de Jongh en Ingrid Simons. De Jongh was in 1980 lid van Kinderen voor Kinderen en zong onder meer in de klassieker “Ik Heb Zo Waanzinnig Gedroomd” en was achtergrondzangeres van onder meer Paul de Leeuw en Gordon. Simons heeft een rijker verleden in de muziekwereld. In 1995 zong zij de intro in voor de soapserie Goede Tijden Slechte Tijden en was ze zangeres in “Luv U More” en “Rainbow in the Sky” van DJ Paul Elstak.

“So Glad You Made It” kwam op 22 september 2001 binnen in de Top 40 op nummer 37. Deze notering was puur gebaseerd op airplay op de belangrijkste Nederlandse radiostations, want de single was nog niet verschenen. Op 13 oktober 2001 was dat wel het geval en toen was het lied prompt op nummer 4 te vinden, achter “Can't Get You out of My Head” van Kylie, “Fallin'” van Alicia Keys en “Family Affair” van Mary J. Blige. Deze vierde plaats bleek de hoogste positie van “So Glad You Made It”.

Het succes van de oorspronkelijke grootste hit van Kane (“Can You Handle Me”, #10 in 2000) werd hiermee ruimschoots overtroffen. Van het album “So Glad You Made It” verschenen in 2002 nog de hitsingles “Let It Be” (#10), “Rain Down on Me” (#14) en “Hold On to the World” (#25). Hiermee bleek het album een zeer waardige opvolger van “As Long As You Want This” te zijn.

Het lied “So Glad You Made It” werd later bekend als openingstune van de Achmea Kennisquiz, een SBS- en later RTL-programma waarin havo/vwo- (voorjaar) en vmbo-brugklassers (najaar) kans maakten op een studiefonds van €250.000,-.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten