zondag 22 november 2015

Kiss - I Was Made for Lovin' You

Voor veel Kiss-fans was 1979 het jaar waarin ze de band lieten vallen. De heavy metal waar ze in de periode 1973-1979 voor vielen, werd door de band vaarwel gezegd. Daarvoor kwam een sound in de plaats die sterke invloeden van de destijds immens populaire discomuziek kende. Die sound werd gerealiseerd op het album “Dynasty”. De support van een groot deel van de aanhang raakte Kiss op deze manier kwijt, maar het grote publiek bleek wel gecharmeerd van het werk van de Amerikaanse hardrockband. De eerste single “I Was Made for Lovin' You” groeide uit tot een monsterhit, waarmee het grote publiek definitief kennis had gemaakt met de gemaskerde en geschminkte band.


De band Kiss werd in 1973 opgericht in New York City door leadzangers Paul Stanley (tevens gitarist) en Gene Simmons (tevens basgitarist). Ze zochten nog een drummer en een leadgitarist en die vonden ze in respectievelijk Peter Criss en Ace Frehley. In de beginjaren werkte het viertal aan de populariteit van de band in Noord-Amerika en na 1975 was de rest van de wereld aan de beurt. Kiss trad in de periode 1975-1978 meerdere malen op in Nederland en die concerten werden steevast uitverkocht. Ook qua merchandising was de band zeer succesvol. Er verschenen onder meer stripboeken en poppen van Kiss.

Die populariteit had Kiss onder meer te danken aan het unieke karakter van de hardrockband. Niemand wist hoe de leden van Kiss er in het dagelijks leven uitzagen, omdat ze altijd geschminkt optraden en in de media verschenen. Kiss had ook een eigen logo, maar daar kwam veel kritiek op. De twee s'en in dat logo leken namelijk verdacht veel op het pictogram van SS, de organisatie die bij de NSDAP in Nazi-Duitsland hoorde. Speciaal voor landen als Duitsland en Israël had Kiss daarom een ander logo ontworpen, waarin de s'en niet doen denken aan de Tweede Wereldoorlog.

Nadat Kiss reeds een gevestigde naam was in de heavymetalscene, wilde de band in 1979 doorbreken in het commerciële circuit. Voor die gelegenheid heeft Kiss het album “Dynasty” uitgebracht, met “I Was Made for Lovin' You” als eerste single. Het lied werd geschreven door Paul Stanley in samenwerking met producer Vini Poncia en Desmond Child. Dat een band een professionele songwriter (Desmond Child) strikt om een lied te schrijven, was destijds zeer ongebruikelijk. Stanley wilde echter op deze manier te weten komen of het simpel is om een discotrack te schrijven.

Of “I Was Made for Lovin' You” simpel was geschreven, is onduidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat Kiss slaagde in de missie om een discohit te scoren. Met “I Was Made for Lovin' You” debuteerde Kiss op 23 juni 1979 in de Nederlandse Top 40. Gestaag begon de plaat zich te vestigen in de hogere regionen en op 4 augustus 1979 werd “Theme from 'The Deer Hunter” van The Shadows van de troon gestoten. Kiss wist vervolgens vier weken de koppositie bezet te houden en was onder meer een sta-in-de-weg voor “Ring My Bell” van Anita Ward. Julio Iglesias maakte met “Quiereme Mucho” een einde aan de hegemonie van “I Was Made for Lovin' You”.

Na 17 weken verdween de single uit de Top 40. Aan het einde van de rit wist Kiss Julio Iglesias achter zich te houden en werd “I Was Made for Lovin' You” gekroond tot grootste hit van het jaar 1979. Dat Kiss dat succes niet heeft weten te evenaren, is geen schande. Met “Sure Know Something” heeft de Amerikaanse formatie later in 1979 nog een uitstekende derde plaats behaald, maar daarna was de voorraad top 10-hits op.

In 1980 werd drummer Peter Criss ontslagen bij Kiss. Ondanks de vermelding bij zijn naam op de creditlijsten en zijn aanwezigheid in videoclips, leverde Criss geen enkele bijdrage aan de hits van Kiss uit 1979 en 1980. Die eer was weggelegd aan sessiedrummer Anton Fig. Na het ontslag van Criss in 1980 wegens drank- en drugsproblemen, werd hij opgevolgd door Eric Carr.

Top 40-hits van Kiss
(datum van binnenkomst; titel; hoogste positie)
datum
titel
hp
23-06-1979I Was Made for Lovin' You1
29-09-1979Sure Know Something3
12-01-1980Magic Touch24
28-06-1980Shandi34
21-11-1987Crazy Crazy Nights35
13-06-1992Unholy/God Gave Rock 'n' Roll to You II26

Top 10: 4 augustus 1979 (bron: top40.nl)
1Kiss - I Was Made for Lovin' You
2The Shadows - Theme from 'The Deer Hunter' (Cavatina)
3Anita Ward - Ring My Bell
4Mac Kissoon - Lavender Blue
5Golden Earring - Weekend Love
6Randy Vanwarmer - Just When I Needed You Most
7The Sunstreams - Aan de Grens van de Duitse Heuvelen
8ABBA - Voulez-Vous
9Donna Summer - Bad Girls
10Lowell George - Cheek to Cheek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten