woensdag 25 november 2015

The Pretenders - Don't Get Me Wrong

Vrijwel alle artiesten hebben op regelmatige basis in het vliegtuig gezeten. Voor optredens, voor interviews of voor opnames van videoclips. Een zeer klein aantal van deze artiesten zal in het vliegtuig inspiratie hebben gekregen voor een lied. Chrissie Hynde is echter één van de uitzonderingen. Tijdens een rit van maatschappij Britisch Airways werd meerdere malen iets omgeroepen door de intercom, zoals gebruikelijk in een vliegtuig. De toon van de 'jingle' die aan de omroepen vooraf ging, was voor Hynde de inspiratie voor de melodie van de zinsnede don't – get – me – wrong. Rondom die zinsnede schreef ze voor haar band The Pretenders de hit “Don't Get Me Wrong”.

Ten tijde van de opname van “Don't Get Me Wrong” was de stabiliteit ver te zoeken bij The Pretenders. In de periode 1978-1982 bestond de Britse rockband uit een vast viertal. Met “Brass in Pocket” (1980) en “I Go to Sleep” (1981) werden grote hits gescoord. Daarna ging het echter mis. De drugsverslaving van bassist Pete Farndon begon ernstige vormen aan te nemen, met onder meer agressiviteit jegens de andere bandleden tot gevolg. Op 14 juni 1982 werd hij door manager Dave Bill ontslagen.

Twee dagen daarna werd de 25-jarige gitarist James Honeyman-Scott dood aangetroffen in een appartement. Hij overleed aan de gevolgen van een overdosis cocaïne. Nog geen jaar later, op 14 april 1983, kwam het trieste bericht dat Pete Farndon na een overdosis heroïne thuis was verdronken in bad. Farndon is 30 jaar geworden. Aan het einde van het jaar scoorde de band – in een hele nieuwe samenstelling – een grote kersthit met “2000 Miles”, maar deze morele opsteker bracht de stabiliteit allerminst terug bij The Pretenders.

In 1985 trad de band op tijdens het legendarische benefietconcert Live Aid, waarna de opnames van het album “Get Close” van start gingen. Na één track gooide Hynde echter de bezem door de samenstelling. De vaste drummer Martin Chambers werd ontslagen, omdat hij het verlies van Honeyman-Scott en Farndon nog niet had verwerkt en met zijn hoofd onvoldoende bij The Pretenders zat. In zijn kielzog vertrok bassist Malcolm Foster, omdat hij geen deel uit wilde maken van de band zonder zijn kameraad Chambers. Zodoende bleven alleen zangeres Chrissie Hynde en bassist Robbie McIntoch over bij The Pretenders.

Terwijl het bij The Pretenders een grote chaos was, scoorde zangeres Chrissie Hynde in 1985 nog een nummer 1-hit in de Nederlandse Top 40. Ze verzorgde de vrouwelijke vocalen in de Sonny & Cher-cover “I Got You Babe” van UB40. Dit succes was voor Hynde echter geen reden om haar werk met The Pretenders stop te zetten. Met McIntoch en een hele rits aan sessiemuzikanten werden de opnames voor “Get Close” voortgezet en in 1986 afgerond.

Als eerste single van het album werd “Don't Get Me Wrong” gekozen. Toen deze track werd opgenomen, had Hynde net T M Stevens gestrikt als bassist. Hij bespeelde samen met Chucho Merchan de basgitaar. De drums en percussie werden voor de rekening genomen van sessiemuzikant Steve Jordan en Wix bespeelde de piano en de synthesizer. “Don't Get Me Wrong” is desondanks een newwaveplaat geworden met wat popinvloeden, waardoor het verrasssend goed aansluit bij het eerdere werk van The Pretenders. In het lied wordt de ingewikkeldheid van de liefde beschreven in een vrouwelijk perspectief.

“Don't Get Me Wrong” kwam op 8 november 1986 binnen in de Nederlandse Top 40, waardoor de eerste hit sinds “Thin Line Between Love and Hate” (nr. 27 in 1984) een feit was. De plaat piekte later die maand op nummer 19. In Groot-Brittannië en de Verenigde Staten werd de top 10 bereikt. Tweede single "Hymn to Her" bereikte eveneens de Top 40, maar daar was alles mee gezegd. Inmiddels hadden bassist T M Stevens, drummer Blair Cunningham en toetsenist Bernie Worrell zich definitief gevoegd bij Hynde en McIntosh.

Ook dat was echter niet voor lang. De Afro-Amerikanen Stevens, Cunningham en Worrell brachten The Pretenders een funksound, waardoor Chrissie Hynde van mening was dat zij de frontvrouw was van een band dat niet de naam The Pretenders uitdroeg. Zodoende werd er afscheid genomen van Worrell en Stevens en keerde bassist Malcolm Foster terug bij de band. Vervolgens verliet gitarist Robbie McIntosh de formatie en kreeg opvolger Johnny Marr na korte tijd al ruzie met Hynde. In 1987 besloot de band dan ook een pauze van drie jaar te nemen.

In 1990 maakte Chrissie Hynde als enige officiële bandlid een doorstart met The Pretenders, maar dat was zonder succes. In 1993 werd er weer een vaste formatie gecreëerd. Drummer Martin Chambers werd in genade aangenomen en met “I'll Stand By You” viel er een verrassende hitnotering te bewonderen. Sinds dat jaar vonden er slechts twee mutaties plaats binnen The Pretenders. Sinds 2008 is de band een vijftal, met twee gitaristen (James Walbourne en Eric Heywood) die dat jaar aan The Pretenders werden toegevoegd. Bassist Nick Wilkinson zit sinds 2006 bij de groep.

Top 40-hits van The Pretenders
(datum van binnenkomst; titel; hoogste positie)
datum
titel
hp
09-02-1980Brass in Pocket7
24-05-1980Talk of the Town31
07-03-1981Message of Love30
28-11-1981I Go to Sleep4
23-10-1982Back on the Chain Gang30
10-12-19832000 Miles8
07-07-1984Thin Line Between Love and Hate27
08-11-1986Don't Get Me Wrong19
24-01-1987Hymn to Her35
28-05-1994I'll Stand By You25

Geen opmerkingen:

Een reactie posten