donderdag 6 oktober 2016

Natasha Bedingfield - These Words

In 2002 en 2003 boekte Daniel Bedingfield verdienstelijke hitsuccessen met "Gotta Get thru This", "If You're Not the One" en "Never Gonna Leave Your Side", maar daarna moest de in Nieuw-Zeeland geboren Engelsman pas op de plaats maken. In 2004 trad zijn jongere zus Natasha toe tot de muziekwereld. Van haar debuutalbum "Unwritten" werd in de zomer van dat jaar "Single" uitgebracht als eerste single, maar het grote succes daarvan bleef beperkt tot het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Met de opvolger "These Words" moest de volgende stap voor Natasha Bedingfield gerealiseerd worden: de internationale doorbraak. In die missie slaagde Bedingfield in de herfst van 2004 glansrijk.

Natasha Bedingfield
Op 26 november 1981 zag Natasha Anne Bedingfield het levenslicht. Haar ouders zijn afkomstig uit Nieuw-Zeeland en terwijl Natasha's oudere broer Daniel op 3 december 1979 eveneens in het Oceanische land werd geboren, was het gezin tijdens de geboorte van Natasha inmiddels vertrokken naar de Zuid-Engelse stad Haywards Heath. De Bedingfields groeiden vervolgens op in Londen en daar gingen Daniel, Natasha en de jongere zus Nikola de zanggroep The DNA Algorithm. Deze formatie wist niet door te breken, maar de groep bleek voor Daniel in 2001 al een succesvol tussenstation richting een succesvolle solocarrière. In dat jaar bereikte zijn debuutsingle "Gotta Get Thru This" de eerste plaats in het Verenigd Koninkrijk. Drie jaar daarna plukte Natasha de vruchten van de ervaring die ze bij The DNA Algorithm opdeed.

"Unwritten"
In de zomer van 2003 tekende Natasha Bedingfield een platencontract bij Phonogenic Records, een label van de platenmaatschappij Sony BMG. Vervolgens nam ze het album "Unwritten" op, waarin ze twaalf van de dertien tracks schreef (met anderen). De eerste single "Single" deed het goed in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, maar daarbuiten bereikte ze hooguit een positie laag in de top 20. Een notering in de Nederlandse Top 40 bleek te hoog gegrepen met "Single". De tweede single werd "These Words" en met deze plaat was de internationale doorbraak een feit.

Achtergrond
Natasha Bedingfield voelde zich onder druk gezet door de platenmaatschappij om een hit te schrijven. Een lied schrijven is haar favoriete bezigheid, maar ze heeft een duidelijke voorkeur voor pure, duidelijke teksten zonder met een paar creatieve bewoordingen iets simpels als 'houden van' te omschrijven. Uit frustratie zong ze op een gegeven moment "I love you, I love you, I love you, I love you", want dat was volgens Bedingfield de beste manier om haar liefde te laten blijken. Dit bleek een happy accident te zijn, want die passage kreeg een belangrijke rol in het refrein van "These Words". In dit lied beschrijft zij ook hoe ze bleef worstelen om maar de magie te zoeken die voor een klassieker nodig is. Ironisch genoeg maakte Bedingfield op deze manier precies datgene wat de platenmaatschappij eiste: een grote hit.

Unicum in eigen land
Op 28 augustus 2004 deed Natasha Bedingfield direct van zich spreken met "These Words", want met deze track kwam zij toen binnen op de eerste plaats in het Verenigd Koninkrijk. Daniel Bedingfield scoorde daar reeds drie nummer 1-hits tussen 2001 en 2003 en daarmee realiseerde zijn jongere zus voor een unicum. Nooit eerder wisten broer en zus apart van elkaar de koppositie de bezetten in de UK Singles Chart! Waar Daniel drie keer die hitlijst aanvoerde, lukte het Natasha enkel met "These Words".

Doorbraak in Nederland
In Nederland was het een ander verhaal. Daniel Bedingfield kwam met zijn drie hits nooit verder dan nummer 13. Natasha bereikte in oktober 2004 echter de top 10 en behaalde op 6 november 2004 de vierde plaats achter "Zinloos" van Lange Frans & Baas B en Ninthe, "Wat Zou Je Doen" van Marco Borsato en Ali B, en "Car Wash" van Christina Aguilera en Missy Elliott. Dat Bedingfield erin slaagde om een duet tussen de gevestigde wereldsterren Usher en Alicia Keys op de vijfde plek te houden met "My Boo", kan een prestatie van formaat genoemd worden.

Vervolg
Ook de opvolger van "These Words" presteerde in Nederland beter dan het hele materiaal van Daniel Bedingfield. Haar derde single, die evenals het album de titel "Unwritten" draagt, kwam begin 2005 tot de vijfde plaats. Als laatste single werd "I Bruise Easily" uitgebracht. Die popballad bleef weer steken op een voor haar broer bekende positie: nummer 13. Het succes van haar debuutalbum "Unwritten" wist Natasha Bedingfield nooit meer te evenaren. Dat bood voor Daniel Bedingfield de kans om alsnog de achterstand op zijn jongere zus recht te zetten, maar de remake van "If You're Not the One" door de Iraanse dj Sharam (getiteld: "The One") kwam in 2008 niet verder dan nummer 19.



Top 10 op 6 november 2004
#
artiest - titel
1Lange Frans & Baas B ft. Ninthe - Zinloos
2Marco Borsato & Ali B - Wat Zou Je Doen
3Christina Aguilera ft. Missy Elliott - Car Wash
4Natasha Bedingfield - These Words
5Usher & Alicia Keys - My Boo
6André Hazes - Zij Gelooft in Mij
7Eric Prydz - Call on Me
8Tiësto ft. Kirsty Harkshaw - Just Be
9K-Liber - Viben
10Within Temptation - Stand My Ground
(bekijk de complete Top 40 hier)

Natasha Bedingfield in de Top 40
(datum van binnenkomst; titel; hoogste positie; bijzonderheden)
datum
titel
hp
bijzonderheden
18-09-2004These Words4
15-01-2005Unwritten5
23-04-2005I Bruise Easily13
05-05-2007I Wanna Have Your Babies23
21-07-2007Soulmate24
23-05-2009Bruised Water22Chicane vs Natasha Bedingfield
11-06-2011Jet Lag19met Simple Plan
24-12-2011Shake Up Christmas 201125

Geen opmerkingen:

Een reactie posten