woensdag 28 september 2016

B.B.E. - Seven Days & One Week

Je zat op de basisschool en je klas moest groepjes maken voor een opdracht. Ze moesten ook een naam verzinnen voor hun eigen groep. Altijd was er wel minimaal één groep die simpelweg koos voor de beginletters van hun eigen namen. Dat is ook heel efficiënt; je hoeft geen tijd te besteden aan het bedenken van een 'originele' groepsnaam. Die tijd is dus beschikbaar voor het leveren van het vereiste werk. Een formatie bestaande uit twee Franse producers en één Italiaanse volgde ook deze logica. Bruno Sanchioni, Bruno Quartier en Emmanuel Top gaven hun danceact de naam B.B.E.. In 1996 werd B.B.E. opgericht en in datzelfde jaar had het trio al een grote hit met "Seven Days & One Week".

De leden
Alle leden van B.B.E. hadden reeds ervaring in de muziekwereld. Bruno Sanchioni maakte deel uit van de formatie Age of Love, die in 1990 de gelijknamige tranceplaat uitbracht. "Age of Love" werd in de jaren daarop meerdere keren geremixt, maar een notering in de hitlijsten bleek te veel gevraagd. Hoogstwaarschijnlijk liep het publiek destijds nog niet warm voor trancemuziek. Bruno Quartier was verantwoordelijk voor de 'Original Mix' van "Open Your Eyes" van Nalin & Kane. Emmanuel Top bracht in 1994 op zijn eigen label Attack Records de track "Turkish Bazaar" uit. Sanchioni, Quartier en Top waren dus bekende namen in het trancecircuit, maar daarbuiten nog niet.

Dreamhouse
Toen het drietal in 1996 de handen ineen sloeg, kwam daar verandering in. 1996 was het jaar waarin de Zwitserse dj Robert Miles doorbrak met "Children". Deze plaat bereikte de derde plaats in de Top 40 en introduceerde een nieuw genre: dreamhouse. Deze stijl was de ultieme tegenpool van de happy hardcore die in 1995 en 1996 razend populair was. Waar de grote hits van bijvoorbeeld de Patry Animals en Charly Lownoise & Mental Theo de 170 beats per minuut aantikken (en soms overschreden), blijft "Children" van Robert Miles bijvoorbeeld steken op 137. B.B.E. zag toekomst in deze stroming en bracht in het jaar van oprichting direct de single "Seven Days & One Week" uit. Deze plaat heeft een totaal van 138 BPM (Beats Per Minute).

Succes
Net als "Children" sloeg ook "Seven Days & One Week" aan bij het grote publiek. Nadat deze plaat B.B.E. op 21 september 1996 zijn Top 40-debuut opleverde, stond de plaat al op de derde plek achter "Banger Hart" van Rob de Nijs en "Wannabe" van de Spice Girls. Deze derde plaats bleek echter het hoogst haalbare en na acht weken was "Seven Days & One Week" alweer verdwenen uit de Top 40. In het overgrote deel van Europa werd eveneens een top 10-notering gerealiseerd. In Spanje werd "Seven Days and One Week" zelfs een nummer 1-hit. De successen van "Seven Days & One Week" van B.B.E. en "Children" van Robert Miles ten spijt, werd de dreamhouse geen langdurige trend. Deze twee singles zijn de enige grote hits die het genre voort hebben gebracht.

'Signature song'
Na "Seven Days & One Week" behaalde B.B.E. nog één keer de Top 40; begin 1997 bleef "Flash" steken op nummer 28. Deze single kon qua hitsucces en qua reputatie niet in de schaduw staan van "Seven Days & One Week", dat beschouwd kan worden als de 'signature song' (de plaat waaraan de desbetreffende artiest vooral aan wordt herinnerd) van B.B.E>



De top 10 van 5 oktober 1996 (zie hier de gehele lijst)
#
artiest - titel
1Rob de Nijs - Banger Hart
2Spice Girls - Wannabe
3B.B.E. - Seven Days & One Week
4Charly Lownoise & Mental Theo - Hardcore Feelings
5Celine Dion - It's All Coming Back to Me Now
6Fugees : Refugee Camp - Ready or Not
7Peter Andre - Flava
8Mr. President - Coco Jamboo
9Total Touch - Somebody Else's Lover
10The Course - Ready or Not

Geen opmerkingen:

Een reactie posten