woensdag 21 september 2016

The Police - Roxanne

In 1976 was de Amerikaanse drummer Stewart Copeland (16 juli 1952) op tournee met zijn band Curved Air. In november van dat jaar werd de noordoostelijke stad Newcastle upon Tyne aangedaan. Dat bleek van onschatbare waarde voor de carrière van Copeland, want hij bracht destijds zijn vrije tijd door in een jazzclub. Daar kwam hij zanger Gordon Sumner (2 oktober 1951) tegen. In diens eerdere band Phoenix Jazzmen droeg hij steevast geel-zwartgestreepte kleding en door zijn bandleider kreeg hij dan ook de bijnaam Sting (angel). Nadat Curved Air werd opgeheven, zocht Copeland weer contact met Sting. Dit tweetal besloot een nieuwe band te vormen. De muzikanten waren enkel nog op zoek naar een gitarist. Die keuze viel op de Corsicaan Henry Padovani (13 oktober 1952). De punkrockband The Police was geboren.

Andy Summers
Dit trio bracht in 1977 de single "Fall Out" uit, maar zonder succes. Later dat jaar werd Sting uitgenodigd om zich bij de band Strontium 90 te voegen. Toen de beoogde drummer vervolgens niet beschikbaar bleek, legde Sting 'zijn' drummer Stewart Copeland voor aan oprichter Mike Howlett. Het kwartet werd gecompleteerd door gitarist Andy Summers (31 december 1942). Diens muzikale capaciteiten maakten indruk op Sting, waarop de zanger besloot om Summers bij The Police te voegen. Laatstgenoemde ging akkoord, onder de voorwaarde dat de band een trio bleef. Hoewel Sting niet onder de indruk was van Padovani, besloten hij en de rest van de band om loyaliteitsredenen om toch nog een viertal te blijven. Na twee optredens maakte Summers echter duidelijk dat hij enkel verder wilde met The Police, wanneer het aantal bandleden teruggeschroefd werd naar drie. Als gevolg daarvan werd Padovani ontslagen.

Koerswijziging
Waar The Police met Henry Padovani vooral bleef hangen in het punkrockgeluid, ging de band met Andy Summers meer experimenteren met muziekstijlen als jazz en reggae. Volgens Stewart Copeland was dat de verdienste van Summers. Met hem in de groep konden de muzikale ideeën van Sting beter uitgewerkt worden, waardoor de zanger meer gemotiveerd was om voor zijn band te werken. De kauwgomfabrikant Wrigley's Spearmint leverde eveneens een bijdrage aan het nieuwe imago van The Police. Voor een commercial van het Amerikaanse merk moesten de leden hun haar blondeerden. Deze commercial verscheen echter niet op de televisie, maar het trio behield de blonde haren. Als je vervolgens nog bedenkt dat trio's destijds zeldzaam waren in de muziekwereld, was The Police een ronduit aparte verschijning in de laatste jaren van de jaren 70.

"Outlandos d'Amour"
Toen The Police het album "Outlandos d'Amour" opnam, hadden de leden bar weinig royalty's. Om het debuutalbum op te kunnen nemen, moesten ze 1.500 Britse pond lenen van Miles Copeland III, broer van Stewart Copeland en manager van The Police. Miles was echter totaal niet onder de indruk van het materiaal op het album, maar één track vormde een uitzondering: "Roxanne". Ironisch genoeg was dat juist de track waar de leden van The Police het minst tevreden over waren, omdat het langzame, melodische geluid een flink contrast vormde met de rest van het album. Miles Copeland III stuurde "Roxanne" naar de platenmaatschappij A&M en vervolgens werd het begin 1978 uitgebracht op single.

Het lied
Voor de oorsprong van "Roxanne" moeten we terug naar oktober 1977. The Police trad toen op in Parijs en verbleef destijds in een hotel in de Franse hoofdstad. Dat hotel was vlakbij een rosse buurt gevestigd, waardoor Sting ging fantaseren over verliefd worden op een prostituee en vervolgens schreef hij "Roxanne". De keuze voor de naam Roxanne was gebaseerd op een oude poster van het toneelstuk "Cyrano de Bergerac" - waarin de gelijknamige hoofdpersoon verliefd wordt op zijn nichtje Roxane - in de foyer van het hotel.
"Roxanne" onderscheidt zich met name door het gitaarspel van Andy Summers in de intro. Dat vormt als het ware het eerste couplet voordat Sting zijn kenmerkende hoge noten laat horen. Toen de intro werd opgenomen, zat Sting per abuis op een toets van een piano. Het geluid van het 'pianospel' kwam in de opname terecht, met gelach in de studio als gevolg. De leden van The Police hadden besloten om dat moment in de track te laten.

Succes
"Roxanne" werd begin 1978 uitgebracht in het Verenigd Koninkrijk, maar flopte toen. Platenmaatschappij A&M Records beweerde dat het lied werd geboycot door de BBC wegens het onderwerp daarvan (prostitutie), maar Stewart Copeland verklaarde dat er van een boycot geen sprake was; de playlist werd simpelweg niet behaald. Opvolger "Can't Stand Losing You" werd daar wel geboycot wegens de controversiële cover van de single. Deze single bereikte de UK Singles Chart wel, maar kwam niet verder dan nummer 42. De derde single "So Lonely" flopte.
Deze drie singles leverden derhalve aanvankelijk niet het bedrag op dat werd geïnvesteerd in het album "Outlandos d'Amour", maar daar kwam begin 1979 verandering in. "Roxanne" werd toen uitgebracht in de Verenigde Staten en bereikte de 32ste plaats in de Billboard Hot 100. Als gevolg daarvan besloot The Police om de single opnieuw uit te brengen en toen behaalde "Roxanne" opeens de twaalfde plek. In Nederland was het eerst de beurt aan "So Lonely", dat in het voorjaar van 1979 op nummer 31 bleef steken. In de zomer van dat jaar werd "Roxanne" uitgebracht. Deze plaat kwam op 30 juni 1979 binnen in de Top 40 en presteerde aanzienlijk beter dan "So Lonely", maar met een 21ste plaats was het nog steeds magertjes. Kijkend naar het hitdossier van The Police, zou je kunnen zeggen dat het grote publiek toen nog niet klaar was voor de band. Van de acht daaropvolgende hits van het trio, behaalden namelijk zeven de bovenste tien. De negatieve uitzondering was "De Do Do Do De Da Da Da", dat in de winter van 1980/81 niet verder kwam dan nummer 11. Het hoogtepunt werd bereikt in de herfst van 1981, toen "Every Little Thing She Does Is Magic" de Top 40 aanvoerde.

Remix
In 1997 bracht Sting het verzamelalbum "The Very Best of Sting & The Police" uit. Speciaal daarvoor nodigde hij de Amerikaanse rapper Puff Daddy uit om een hiphopremix uit te brengen van "Roxanne". Met deze bewerking scoorde The Police in de herfst van 1997 - twaalf jaar na de break-up van de band - zijn dertiende Top 40-hit.



Top 40-hits van The Police
(datum van binnenkomst; titel; hoogste positie)
datum
titel
hp
17-04-1979So Lonely
31
30-06-1979Roxanne
21
25-08-1979Can't Stand Losing You
9
06-10-1979
Message in a Bottle
2
08-12-1979Walking on the Moon
9
27-09-1980Don't Stand So Close to Me
3
13-12-1980De Do Do Do De Da Da Da
11
26-09-1981Every Little Thing She Does Is Magic
1
12-12-1981Spirits in the Material World
6
28-05-1983Every Breath You Take
6
20-08-1983Wrapped Around Your Finger
17
25-10-1986Don't Stand So Close to Me '86
20
29-11-1997Roxanne97 - Puff Daddy Remix*
38
* als Sting & The Police

The Police in de Radio 2 Top 2000
titel
#
Roxanne
299
Every Breath You Take
386
Message in a Bottle
503
Every Little Thing She Does Is Magic
753
So Lonely
819
Walking on the Moon
1138
Don't Stand So Close to Me
1687
Can't Stand Losing You
1795

The Police in de Radio Veronica Top 1000 Allertijden
titel
#
Every Breath You Take
19
Roxanne
62
Walking on the Moon334
Can't Stand Losing You369
De Do Do Do De Da Da Da511
Message in a Bottle
559
Every Little Thing She Does Is Magic
655
So Lonely
812
Don't Stand So Close to Me
998







Geen opmerkingen:

Een reactie posten