zaterdag 10 september 2016

Ed Sheeran - The A Team

In 2009 ging Ed Sheeran (Hebden Bridge, 17 februari 1991) op 18-jarige leeftijd naar een daklozenopvang voor een optreden. Het Engelse talent ging daar zijn zangkunsten vertonen, maar hij maakte ook een praatje met de aanwezige daklozen. Hij was zo diep onder de indruk van de persoonlijke verhalen, dat hij daarin de inspiratie zag voor een lied. Het kreeg de titel "The A Team", maar het heeft helemaal niets te maken met de Amerikaanse serie uit de jaren 80. Over een onderwerp met een zeer diepe lading heeft Sheeran een toegankelijke folktrack gemaakt, waarmee hij zijn publiek beter kon bereiken. Dat lukte hem, want "The A Team" betekende voor Ed Sheeran zijn intercontinentale doorbraak in 2011.

"The A Team" gaat over een dakloze prostituee die verslaafd is aan crack, een drug die in de Class A staat van drugs waarvan het gebruik wordt gecontroleerd door de instanties in het Verenigd Koninkrijk. Omdat het een zwaar onderwerp betrof en een track in de sfeer van die donkere lading bepaald niet hitgevoelig is, besloot Ed Sheeran het lied toegankelijker te maken voor het grote publiek. Het belangrijkste voorbeeld is de zin 'She's in the Class A team', waarmee bedoeld wordt dat ze verslaafd is aan een Class A-drug. Door daar een wat 'luchtigere' zin van te maken. gingen er bijvoorbeeld weinig wenkbrauwen fronsen toen Fabiënne Bergmans op 13-jarige leeftijd met dit lied auditie deed voor The Voice Kids. Billboard trok daarop de vergelijking met "Luka" van Suzanne Vega (kindermishandeling), "Like the Weather" van 10,000 Maniacs (depressiviteit) en "Fast Car" van Tracy Chapman (alcoholisme). Ook in deze platen werden zware onderwepen in een melodisch jasje gestoken.

Deze formule leverde Ed Sheeran zijn internationale doorbraak op. Europa en Oceanië waren in 2011 aan de beurt, met top 3-noteringen in Australië en Nieuw-Zeeland als gevolg. Ook Europa viel voor de folkballad, getuige de hoge noteringen in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Noorwegen. In Nederland kwam "The A Team" op 8 oktober 2011 binnen in de Top 40. De single leek geen lang leven beschoren, maar toen Radio 538 de plaat op 11 november 2011 plotseling bombardeerde tot Alarmschijf, Vervolgens werd de weg omhoog ingezet en van 11 tot en met 25 februari 2012 stond "The A Team" op zijn hoogste positie: nummer 5. In 2013 was de Verenigde Staten aan de beurt. Daar wist Ed Sheeran een zestiende plaats te realiseren, wat buitengewoon hoog is voor een debuutsingle van een jonge singer-songwriter uit Engeland.

Hoewel Ed Sheeran de internationale doorbraak met "The A Team" vanzelfsprekend toejuichte, was hij vooral ontroerd door hartverwarmende berichten van moeders die de situatie van hun dochters herkenden in het lied. Sheeran verklaarde in een interview met het Britse muziekblad Q dat hij tijdens het schrijven van "The A Team" nooit had verwacht dat de plaat zo'n grote impact had op het publiek.

Ed Sheeran rekende na "The A Team" al snel af met zijn status van eendagsvlieg. Van zijn debuutalbum "+" kwam ook nog de vervolgsingle "Lego House", dat in het voorjaar van 2012 een verdienstelijke hit was. Eind 2013 zong Ed Sheeran het themalied van "The Hobbit: the Desolation of Smaug" in. De plaat, "I See Fire" getiteld, was een sleeperhit van "The A Team"-proporties en kwam in de twintigste week notering op de hoogste positie (#13). In 2014 verraste Ed Sheeran het grote publiek met het album "X", waarin de folksound werd ingeruild voor een R&B-geluid. Dat leverde onder meer de hits "Sing" en "Don't" op. In de laatste weken van 2014 stond Sheeran op de eerste plaats in de Top 40 met de derde single van "X": de popballad "Thinking Out Loud".

In 2015 leverde Ed Sheeran een tekstuele bijdrage aan het succesalbum "Purpose" van Justin Bieber. Het door Sheeran geschreven "Love Yourself" leverde Bieber begin 2016 zijn derde nummer 1-hit op in korte tijd. Zijn vierde volgde in de zomer van dat jaar met "Cold Water", een samenwerking met Major Lazer en MØ dat eveneens mede werd geschreven door Ed Sheeran. Zo heeft hij ook achter de schermen grote successen weten te boeken sinds het uitbrengen van "The A Team" in 2011!


1 opmerking: