maandag 5 december 2016

Daryl Hall & John Oates - I Can't Go for That (No Can Do)

Het bestverkochte album aller tijden is "Thriller" van Michael Jackson uit 1983. Het album bracht wereldhits als "The Girl Is Mine", "Beat It", "Wanna Be Startin' Somethin'", "Thriller", "Human Nature" en "Billie Jean" voort. Laatstgenoemde track is onder meer legendarisch vanwege de intro, die een zeer vernieuwende drummachine ten gehore bracht. In de jaren daarna werd "Billie Jean" generatie op generatie overgedragen en is het uitgegroeid tot een van de grootste popklassiekers in de geschiedenis. Dat was waarschijnlijk nooit gebeurd zonder Daryl Hall en John Oates. Jackson gaf in 1985 namelijk toe dat hun single "I Can't Go for That (No Can Do)" dé inspiratiebron was voor die drummachine in "Billie Jean". Zodoende is "I Can't Go for That (No Can Do)" een 'stille kracht' in de geschiedenis van de popmuziek.

Nieuw decennium, nieuwe kansen
Nadat Daryl Hall & John Oates in 1977 hun wereldwijde doorbraak beleefden met "Rich Girl", wist het duo uit Philadelphia het succes van hun debuuthit in het restant van de jaren 70 niet meer te evenaren. Dat was volgens de twee hoofdpersonen te wijten aan de producers met wie ze door de jaren heen werkten. Volgens Hall & Oates kregen ze van deze producenten niet de artistieke vrijheid die nodig was om de eigen sound van het tweetal te creëren. Het eerste resultaat van de koerswijziging van Daryl Hall & John Oates was het album "Voices" uit 1980, dat door het duo zelf werd geproduceerd. Daryl Halls toenmalige vriendin Sara Allen werd als schrijfster van het werk van de act gestrikt. Ten slotte werd het materiaal voortaan opgenomen in New York City, waar Hall & Oates destijds woonachtig waren. Het leverde in 1981 een Amerikaanse nummer 1-hit op met "Kiss on My List". Opvolger "You Make My Dreams" bereikte daar de vijfde plaats.

"Private Eyes"
Toen "Kiss on My List" in 1981 het eerste grote succes werd van Daryl Hall & John Oates in de Verenigde Staten sinds "Rich Girl" uit 1977, had het tweetal het daaropvolgende album "Private Eyes" al grotendeels opgenomen. Nog niet wetende dat de populariteit van "Voices" nog toe zou nemen, besloten Hall & Oates dicht bij de sound van dat album te blijven. Die keuze pakte goed uit, want de gelijknamige eerste single van het album "Private Eyes" stond in november 1981 drie weken op de eerste plaats in de Billboard Hot 100. Het ging het duo dus voor de wind in de Verenigde Staten, maar Nederland liep in 1981 nog niet warm voor Daryl Hall & John Oates. In 1982 was het een ander verhaal, toen de tweede single van  "Private Eyes" werd uitgebracht.

"I Can't Go for That (No Can Do)"
De ommekeer voor Daryl Hall & John Oates in de jaren 80 kwam doordat zij zich niet meer onder druk lieten zetten door platenlabels en producers en gewoon hun eigen creativiteit wilden benutten. Dit was ook de boodschap die ze uit wilden dragen met "I Can't Go for That (No Can Do)". De plaat opende met een poppy drummachine die een inspiratiebron vormde van "Billie Jean" van Michael Jackson. Daarna kwam de kenmerkende synthesizerriff en hierna liet Daryl Hall zijn R&B-stem horen. Daryl Hall & John Oates vormden hiermee een brug tussen de R&B-muziek en de mainstream popmuziek. Ze behaalden hiermee zelfs de eerste plaats in de Amerikaanse R&B-hitlijst, wat destijds een zeldzaamheid was voor een witte act. Ook in de Billboard Hot 100 was de eerste plaats een feit voor "I Can't Go for That (No Can Do)", waarmee het tweetal zijn vierde nummer 1-hit scoorde in die lijst. In Nederland werd het de tweede Top 40-hit voor het duo. Nederland liep echter nog lang niet zo warm voor Daryl Hall & John Oates als hun thuisland, want de single kwam niet verder dan nummer 16.

Vervolg
In totaal hebben Daryl Hall & John Oates zes nummer 1-hits gescoord in de Billboard Hot 100. Die eer was in 1982 nog voor de weggelegd met "Maneater" en in 1984 met "Out of Touch". Hun grootste hit in Nederland was "Adult Education", dat in 1984 tot nummer 4 kwam in de Top 40. In 2003 beleefde de synthesizrriff in "I Can't Go for That (No Can Do)" zijn terugkeer in de Europese hitlijsten. Hij werd door Simply Red gesampled in "Sunrise", dat een van de grootste hits van de Engelse popgroep werd.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten