donderdag 2 februari 2017

Jamelia - Superstar

In het voorjaar van 2000 deed de toen 19-jarige Jamelia een poging om de hitlijsten te bestormen met "Money". Deze samenwerking met de Jamaicaanse dancehallzanger Beenie Man bereikte de vijfde plaats in het Verenigd Koninkrijk, maar in Nederland was een notering in de Top 40 te veel gevraagd voor het duet. Met haar debuutalbum "Drama" kon Jamelia ook geen potten breken. Daarna werd het stil rondom de zangeres uit Birmingham, die een Jamaicaanse moeder en een Zimbabwaanse vader heeft. Dat heeft op zich een logische reden, aangezien ze in 2001 beviel van een dochtertje. Nadat Jamelia zich vervolgens twee jaar ging focussen op het moederschap, pakte de R&B-zangeres in 2003 de draad weer op en nam ze haar tweede album "Thank You" op. Daarmee ging Jamelia een flinke uitdaging aan, want een matig scorend debuutalbum, meer geflopte dan geslaagde singles én een stilte van drie jaar bieden normaal gesproken weinig perspectief op succes.

"Superstar"
Dat perspectief ging alleen maar meer slinken nadat de eerste single van "Thank You" werd uitgebracht. De plaat "Bout" (samenwerking met de Amerikaanse rapper Rah Digga) kwam in het Verenigd Koninkrijk niet verder dan nummer 37. Hiermee was het helemáál ondenkbaar dat Jamelia ooit serieus door ging breken, maar ze gaf niet op.

Als tweede single bracht zij "Superstar" uit. Deze track coverde zij van de Deense zangeres Christine Milton, die hiermee in 2003 een nummer 1-hit scoorde in eigen land. "Superstar" gaat over iemand die alle ogen op zich gericht krijgt, waar diegene ook is. De ik-persoon voelt connecties met de superster en deze ster roept ook gevoelens op bij haar. Het lied is geschreven en geproduceerd door Remee, Joe Belmaati en Mich Hansen.  Dit drietal kreeg hiervoor in 2004 plotseling een flinke bak royalty's, omdat Jamelia met een cover van "Superstar" eindelijk haar internationale doorbraak te pakken had.

Succesjaar
"Superstar" kwam op 31 januari 2004 binnen in de Top 40 op nummer 33. Van de dubbele 3 ging ze uiteindelijk naar een enkele, want van 28 februari tot en met 28 maart stond Jamelia hiermee op de derde plaats genesteld. Ook in haar thuisland Engeland bereikte Jamelia met "Superstar" de derde plaats, terwijl de popplaat in Australië en Nieuw-Zeeland zelfs op nummer 1 kwam. Zo was de wereldwijde doorbraak van Jamelia alsnog een feit, terwijl het daar lange tijd absoluut niet naar uitzag.

Het succes voor "Superstar" zorgde voor een lichte opmars van het album "Thank You" in de wereldwijde albumhitlijsten, maar alleen in het Verenigd Koninkrijk zat een top 10-notering erin. De opvolger van "Superstar" heette eveneens "Thank You" en ook die plaat behaalde de hitlijsten. Hoewel de hitnotering van "Thank You" waarschijnlijk voor een groot deel te danken is aan de belangstelling die Jamelia kreeg door het succes van "Superstar", overtrof "Thank You" in het Verenigd Koninkrijk de hitprestatie van zijn voorganger. In het thuisland van Jamelia kwam "Thank You" tot nummer 2, maar internationaal kon de single niet in de schaduw staan van "Superstar".

Door het wereldwijde succes van "Superstar" bracht Jamelia in de zomer van 2004 een heruitgave uit met "Thank You". Op de internationale re-release werd "Universal Prayer" aan de tracklist toegevoegd. Dit is een duet met de Italiaanse zanger Tiziano Ferro, waardoor Jamelia meer in de picture kwam op de Mediterraanse markt. Dat leverde "Universal Prayer" een nummer 1-notering op in Spanje, Italië en Griekenland.

Het succesjaar 2004 eindigde voor Jamelia met een bijdrage aan "Do They Know It's Christmas?" van Band Aid 20. Twintig jaar nadat Bob Geldof de gelegenheidsformatie Band Aid oprichtte om met de uiteindelijke kerstklassieker "Do They Know It's Christmas?" aandacht te vragen voor de hongersnood in Ethopië, vierde Geldof het jubileum met een nieuwe formatie. Jamelia maakte deel uit van deze groep en zong in het lied samen met Will Young de zinsnede "And there won't be snow in Africa this Christmas time / The greatest gift they'll get this year is life".

Jamelia na 2004
Na 2004 zette Jamelia haar zangcarrière weer op een laag pitje, om in 2005 te bevallen van haar tweede dochter. Vervolgens pikte ze de draad weer op en in de herfst van 2006 verscheen het album "Walk with Me". De eerste twee singles "Something About You" en "Beware of the Dog" bereikten in het Verenigd Koninkrijk de top 10, maar flopten daarbuiten. Daarna vernamen we op muzikaal vlak niets meer van haar en wordt Jamelia vooral herinnerd aan haar doorbraakhit uit 2004: "Superstar".


Geen opmerkingen:

Een reactie posten