vrijdag 10 februari 2017

Kurt Nilsen - She's So High

Sinds de Britse muziekproducent Simon Fuller in 2001 het formaat bedacht van Pop Idol, groeide het programma uit tot kweekvijver voor verschillende grote sterren in de dop. Als gevolg daarvan ging het concept de grens over. In de Verenigde Staten werd in de zomer 2002 voor het eerst American Idol uitgezonden en in het najaar van 2002 ging het formaat onder de naam Idols naar Nederland. Het internationale succes van het concept vormde de motivatie voor World Idol. Daarin namen winnaars van elf landelijke varianten van Pop Idol het tegen elkaar op. De Nederlandse winnaar Jamai moest het op Eerste Kerstdag 2003 onder anderen opnemen tegen Will Young (winnaar Groot-Brittannië) en Kelly Clarkson (winnares Verenigde Staten). Laatstgenoemde was de gedoodverfde favoriet, maar werd verrassend verslagen door de Noorse winnaar Kurt Nilsen.

Van loodgieter naar Idol
Kurt Nilsen werd op 29 september 1978 geboren in Bergen, na Oslo de grootste stad van Noorwegen. Nadat hij vertrok van school, werkte hij als loodgieter om financieel rond te kunnen komen. Hij was ook bezig in de muziek, want hij zong in het lokale bandje Fenrik Lane. In 2003 wilde hij als zanger nationale bekendheid verwerven in Noorwegen en dus deed hij mee aan de Noorse talentenjacht Idol. Na zijn auditieronde in januari 2003 dacht de jury dat Kurt Nilsen nooit een album zou verkopen, vanwege een compleet gebrek aan uitstraling. Op 23 mei 2003 nam hij echter het tegen Gaute Ormåsen op in de finale, waarin ze allebei drie tracks zongen. De laatste van zowel Nilsen als Ormåsen was "She's So High", een cover van een plaat van de Canadese singer-songwriter Tal Bachman uit 1999. Kurt Nilsen kreeg 54% van de stemmen en werd daarmee de winnaar van Idol. Als gevolg daarvan werd zijn versie van "She's So High" op single uitgebracht in Noorwegen. Op 9 juni 2003 kwam de single binnen op nummer 1 in de Noorse hitlijsten, om de koppositie pas acht weken later te verlaten. In de herfst van 2003 behaalde zijn debuutalbum (met de toepasselijke titel "1") op zijn beurt de eerste plaats in de Noorse albumhitlijst. Hiermee bewees Kurt Nilsen het ongelijk van de jury in januari dubbel en dwars.

World Idol
Als winnaar van de Noorse editie van Pop Idol was Kurt Nilsen tegelijkertijd de Noorse afgevaardigde voor World Idol. Daarin zong hij "Beautiful Day" van U2. Henkjan Smits - de Nederlandse afgevaardigde in de jury - was van mening dat Nilsen te veel klonk als Bono en wilde 'de volgende keer' meer Kurt horen. Het meest memorabele commentaar kwam van het Australische jurylid Ian Dickson. Hij zei "Kurt, qua marketing ben je een nachtmerrie. Je hebt een hemelse stem, maar je ziet eruit als een Hobbit," waarop Kurt Nilsen in de lach schoot. De jury hield nauwelijks rekening met een overwinning voor Nilsen, hoewel het Engelse jurylid Simon Cowell hem een dark horse noemde. De Amerikaanse kandidate Kelly Clarkson was de topfavoriet, maar delfde toch het onderspit tegen Kurt Nilsen. Toen Nilsen als gevolg daarvan wereldwijd bekendheid genoot, werd "She's So High" buiten Noorwegen uitgebracht.

Tal Bachman
Deze publiciteit was een aangename verrassing voor Tal Bachman, de Canadese uitvoerende artiest van het origineel. De zoon van Randy Bachman (zanger van de 70s rockbands The Guess Who, Bachman-Turner Overdrive en Ironhorse) probeerde op de middelbare school voor zijn stiefbroer een date te regelen met het knapste meisje van de school. Bachman ging met haar in gesprek en naarmate dat gesprek vorderde, begon hij zich ongemakkelijk te voelen en kreeg hij ontzag voor haar. Dit moment vormde de inspiratie voor "She's So High", de debuutsingle van Tal Bachman in 1999. De poprockplaat bereikte de derde plaats in Canada en dwong daarnaast een top 10-notering in Australië en Nieuw-Zeeland af. In de Billboard Hot 100 was nummer 14 het hoogst haalbare. Bachman wist in Europa echter niet door te breken. De internationale uitgave van de cover van Kurt Nilsen was voor hem (in de hoedanigheid van songwriter) dus zeer welkom.

Succes
Buiten Noorwegen boekte Kurt Nilsen wisselende resultaten met "She's So High". In het Verenigd Koninkrijk kwam het niet verder dan nummer 25. In Nieuw-Zeeland bereikte het ook de charts, maar werd het bij lange na niet zo succesvol als het origineel in 1999. In Vlaanderen scoorde Nilsen echter een top 10-hit en daar was ook in Nederland sprake van. Op 14 februari 2004 kwam "She's So High" binnen in de Top 40 en op 20 maart 2004 bereikte het de vierde plaats. Daarbij moet aangetekend worden dat de lijst destijds gebaseerd was op verkoop van fysieke cd-singles) en airplay, met de respectievelijke verhouding 3:1. In de Single Top 100 (destijds puur gebaseerd op verkoop van fysieke cd-singles) kwam "She's So High" niet verder dan nummer 16, waaruit af te leiden is dat de vierde plaats in de Top 40 hoofdzakelijk te danken is aan airplay.

Internationale eendagsvlieg
Nadat "She's So High" de hitlijsten had verlaten, was het meteen gedaan met het succes van Kurt Nilsen buiten de Noorse landsgrenzen. In eigen land heeft hij tot dusverre veertien hits op zijn naam staan, waarvan vijf de koppositie bereikten. Daarnaast was hij begin 2013 jurylid van het zevende seizoen van Idol, tien jaar nadat hij de eerste editie won.

(De top 10 van 20 maart 2004)
#artiest - titel
1Marco Borsato & Do - Voorbij
2Dinand Woesthoff - Dreamer
3Jamelia - Superstar
4Kurt Nilsen - She's So High
5Treble - Ramaganana
63T - Stuck on You
73 Doors Down - Here Without You
8Hilary Duff - Come Clean
9Michael Andrews ft. Gary Jules - Mad World
10Usher ft. Lil' Jon & Ludacris - Yeah

Geen opmerkingen:

Een reactie posten