dinsdag 8 augustus 2017

Phil Collins - I Wish It Would Rain Down


In 1985 kende Eric Clapton successen die hij minimaal een decennium niet had ervaren. De single "Forever Man" was de eerste Top 40-hit voor de bluesmuzikant sinds 1975 en het album Behind the Sun was op dat moment zelfs het bestverkochte soloalbum van Clapton ooit. Aan dat laatste succes leverde Phil Collins een belangrijke bijdrage als co-producer die op enkele tracks de drums of de synthesizer voor zijn rekening nam. Daar was "Forever Man" overigens niet een van. Collins en Clapton traden in 1985 ook samen op tijdens het legendarische liefdadigheidsconcert Live Aid en in 1986 werkten ze weer samen voor Claptons album August. Een vriendschap tussen twee Engelse rasmuzikanten kan een sterke basis vormen voor een echte klassieker en dat is in het geval van Phil Collins en Eric Clapton uiteindelijk ook gebeurd.

Blues
Toen Phil Collins voor het album ...But Seriously de track "I Wish It Would Rain Down" schreef, voelde hij dat hij dichterbij een blueslied was gekomen dan ooit. Gezien zijn verleden met Eric Clapton lag het dan ook behoorlijk voor de hand dat deze bluesicoon gevraagd werd voor een bijdrage aan het lied. En zo geschiedde: Clapton drukte behoorlijk zijn stempel op "I Wish It Would Rain Down" met een zeldzame gitaarsolo op een plaat van Phil Collins. Na de opening van Clapton doet Collins in het lied een vocale wanhoopspoging om een ex-geliefde terug te krijgen, tegen beter weten in. De bassist in "I Wish It Would Rain Down" is Pino Palladino, die eerder samenwerkte met Paul Young, Don Henley en Tears For Fears.

Videoclip
"I Wish It Would Rain Down" heeft een videoclip die ongeveer 8 minuten en 30 seconden duurt. De clip speelt zich af in een theaterzaal in de jaren 30 en start met drie danseressen die dansen op de track "Sunshine on Your Love" van Cream, de voormalige band van Eric Clapton. De regisseur (gespeeld door Jeffrey Tambor) was totaal niet gecharmeerd van het optreden en daarna werd er gebrainstormd over het lied, dat door de regisseur "Rain" wordt genoemd. Clapton stelt voor dat Billy (gespeeld door Phil Collins) zingt en introduceert hem met 'Hij is een drummer in een goede band en ook een goede zanger, die deze rol overnam toen de originele zanger vertrok'. Dit is een verwijzing naar het vertrek van zanger Peter Gabriel bij Genesis, waarna diegene werd vervangen door drummer Phil Collins.

Eerst komt Phil Collins in beeld als acteur, maar na twee regels roept de directeur 'TERRIBLE'. Billy verdedigt zich met de woorden 'Ik heb nooit gezegd dat ik kan acteren, Eric Clapton zei dat ik kan zingen'. Uiteindelijk krijgt hij met zijn begeleidingsband groen licht om "I Wish It Would Rain Down" te spelen. Terwijl Collins aan het zingen is, ontwikkelt hij zich als theaterster. Hij treedt op voor een volle zaal, komt in de bladen terecht en toert door heel Amerika. De clip eindigt weer in een theaterzaal, waarin de regisseur na het optreden oordeelt dat de danseressen goed waren, vergeleken met deze vertolking van "I Wish It Would Rain Down". Gedesillusioneerd neemt Phil Collins plaats achter de drums...

Hitsucces
Het grote publiek oordeelde in 1990 anders dan de regisseur. Zo voerde "I Wish It Would Rain Down" in de lente van dat jaar zes weken de Canadese hitlijsten aan en bereikte de ballad de derde plaats in de Verenigde Staten en de zevende plaats in het Verenigd Koninkrijk. Ook in Nederland werd de single een groot succes. "I Wish It Would Rain Down" was de tweede single van Collins' album ...But Seriously, nadat hij met "Another Day in Paradise" de jaren 80 knallend afsloot.

Op 27 januari 1990 scoorde Phil Collins met "I Wish It Would Rain Down" zijn elfde Top 40-hit. Van zijn vorige tien hits uit de jaren 80 haalden er acht de top 10 en zes de top 3. Zo'n uitmuntend decennium is bijna niet te evenaren, maar de start van de jaren 90 was sterk van Collins! "I Wish It Would Rain Down" bracht zijn aantal top 10-hits op negen, zijn aantal top 5-hits op acht en zijn aantal top 3-hits op zeven. De plaat bereikte op 24 februari 1990 zijn hoogste positie. "I Wish It Would Rain Down" bezette toen de derde plaats, achter "Nothing Compares 2 U" van Sinéad O'Connor en "Get Up (Before the Night Is Over)" van Technotronic.

Vervolg van de 90s
In de videoclip van "I Wish It Would Raindown" verscheen de partituur van de bijbehorende track én die van "Something Happened on the Way to Heaven". Naar alle waarschijnlijkheid was dat een aanwijzing dat die plaat de opvolger zou worden en dat was ook het geval. "Something Happened on the Way to Heaven" bereikte in het voorjaar van 1990 de vijfde plaats.

Het zou alleen de laatste top 5-hit worden in de hele jaren 90. Van het album ...But Seriously werden in 1990 nog de tracks "That's Just the Way It Is" (#10) en "Do You Remember?" (#20) op single uitgebracht. Daarna scoorde Collins nog twee top 10-hits: "Both Sides of the Story" (#9 in 1993) en "Can't Stop Loving You" (#3 in 2003).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten