woensdag 30 augustus 2017

Talk Talk - Such a Shame

Toen hij psychologie studeerde, had George Cockcroft (geboren op 15 november 1932 in Albany, hoofdstad van de Amerikaanse staat New York) regelmatig last van uitstelgedrag. Om dat te bestrijden, maakte hij ooit een to-dolijst voor die dag. Daarna gooide hij een dobbelsteen en aan de hand van het aantal gegooide ogen werd bepaald wat hij als eerste ging doen. Deze methode bleek effectief en de dobbelsteen kreeg een steeds dominantere functie in zijn leven. Toen hij in een ziekenhuis werkte, bepaalde de dobbelsteen of hij twee verpleegsters 's avonds een lift ging geven. Hij gooide een oneven aantal ogen, dus de lift ging door. Met Ann, een van de verpleegsters, zou hij in 1956 trouwen. De relatie van Cockcroft met zijn dobbelsteen was uiteindelijk de inspiratie voor zijn debuutroman The Dice Man, die in 1971 verscheen.

Mark Hollis
The Dice Man gaat over een psycholoog die niet gelukkig is en daarom besluit om beslissingen in zijn leven te baseren op de worp van een dobbelsteen. Het boek werd in meerdere landen verbannen omdat onder andere verkrachting en moord aan bod komen in het boek. The Dice Man werd voortreffelijk ontvangen en de BBC noemde de roman zelfs "een van de vijftig meest invloedrijke boeken van de tweede helft van de twintigste eeuw". Daarnaast is het een van de favoriete boeken van Mark Hollis, de zanger van de Londense band Talk Talk. Voordat hij de muziekwereld instapte, wilde hij kinderpsycholoog worden. The Dice Man sluit daardoor goed aan bij zijn interesses en het is dan ook weinig verwonderlijk dat het tot zijn favoriete boeken behoort.

"Such a Shame"
Reden genoeg om een lied te schrijven dat om het concept van The Dice Man is gebouwd. In "Such a Shame" laat Mark Hollis het noodlot beslissen door de uitkomst van de worp van twee dobbelstenen. De dobbelstenen speelden ook een rol in de bijbehorende videoclip, die als doel had om het boek in vier minuten samen te vatten. Dat lukte aardig, want er wordt om de haverklap van persoonlijkheid veranderd. Die verandering vindt plaats na een worp van een dobbelsteen, waarmee de kern van The Dice Man goed terugkomt in de clip.

Waar "Such a Shame" duidelijk getypeerd kan worden als een synthpop/newwavetrack, doet de muziek van de track ook denken aan het oerwoud. Zo lijkt het trompetspel van Henry Lowther in de intro sterk op het geluid van olifanten in het wild en ook de synthesizers van Ian Curnow en Tim Friese-Greene geven een Afrikaanse sfeer.

Hitsucces
In het voorjaar van 1984 maakte het grote publiek al kennis met de mix van synthpop en new wave van Talk Talk. Het Londense trio bracht toen de single "It's My Life" uit, maar daarmee gooiden zanger Mark Hollis, bassist Paul Webb en drummer Lee Harris in weinig landen hoge ogen. Dat was een ander verhaal met de tweede single van het album, eveneens It's My Life getiteld. "Such a Shame" werd weliswaar een flop in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, maar in Zwitserland voerde Talk Talk hiermee vijf weken de hitlijsten aan! In Oostenrijk, Duitsland en ItaliĆ« werd de top 3 bereikt.

Op 12 mei 1984 was "Such a Shame" voor het eerst te bewonderen in de Nederlandse Top 40, waar het de tweede hit was van Talk Talk. De binnenkomst op nummer 40 was gezien het niet al te rijke hitverleden van Talk Talk weinig hoopgevend, maar een week later steeg "Such a Shame" naar nummer 22, waarmee de hoogste positie van "It's My Life" ruimschoots werd overtroffen. Op 2 en 9 juni 1984 bezette "Such a Shame" de elfde plaats. Dat bleek de hoogste positie te zijn voor de single.

Vervolg
De derde single van It's My Life was "Dum Dum Girl", dat in augustus 1984 in Nederland bleef steken op nummer 32. De opvolger van het album It's My Life was The Colour of Spring, dat in 1986 verscheen. Hierin nam Talk Talk afstand van de synthesizers en maakten ze plaats voor artrock. Het leverde hitnoteringen op met "Life's What You Make It" en "Living in Another World". Daarna bracht Talk Talk niets noemenswaardigs mee uit en in 1992 ging het trio uit elkaar.

Met een elfde plaats als hoogste positie is "Such a Shame" de grootste hit van Talk Talk. In 2003 verscheen een compositie van het drietal echter alsnog in de top 10. De eerste hit "It's My Life" werd toen gecoverd door No Doubt, dat hiermee de vierde plaats bereikte in de Top 40.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten