vrijdag 1 september 2017

Club House - Do It Again Medley with Billie Jean

In 1983 werd de popmuziek volledig op haar kop gezet. Michael Jackson was daarvoor verwantwoordelijk door het legendarische album Thriller uit te brengen. Het album was toen niet weg te denken uit de top van de albumlijsten, de singles maakten de hitlijsten onveilig en groeiden bijna stuk voor stuk uit tot echte popklassiekers, de videoclip kreeg door de clips van "Billie Jean", "Beat It" en (vooral) "Thriller" een compleet nieuwe dimensie en als klap op de vuurpijl liet Michael Jackson de wereld versteld staan door de moonwalk te doen tijdens het 25-jarig jubileum van Motown. Dat deed hij tijdens de vertolking van "Billie Jean", dat in de eerste maanden van 1983 de wereldwijde charts domineerde en de tweede plek bereikte in Nederland. Het is een van de grootste klassiekers geworden van de latere 'King of Pop' en Club House schatte "Billie Jean" in datzelfde jaar nog uitstekend op waarde.

Mash-up
De Italiaanse houseformatie plaatste "Billie Jean" een half jaar na release al in een historisch daglicht en besloot de plaat te mixen met "Do It Again" van Steely Dan. Deze track van de Amerikaanse band bereikte begin 1973 de vijftiende plaats, maar groeide uit tot een klassieker die sinds 1999 structureel in de Radio 2 Top 2000 te bewonderen is. Aangezien zowel "Do It Again" als "Billie Jean" voorzien is van een flinke funksaus, achtte Club House deze twee platen geschikt voor een mash-up. Deze mix kreeg de titel "Do It Again Medley with Billie Jean".

Italodisco
1983 was ook het jaar waarin de italodisco meerdere klassiekers afleverde. Deze stijl kenmerkte zich door het gebruik van drummachines, synthesizers en vocoders, en was de opvolger van de discomuziek die in de jaren 70 en in de beginjaren van de jaren 80 veelvuldig terug te vinden was in de hitlijsten. Hits als "I Like Chopin" van Gazebo, "Vamos a la Playa" van Righeira en "Dolce Vita" van Ryan Paris bereikten stuk voor stuk de top 10 in 1983. De combinatie van twee klassiekers en een genre dat destijds helemaal 'hot' was, garandeerde eigenlijk een grote hit. Die hit kwam er dan ook.

Hitsucces
Op 30 juli 1983 kwam "Do It Again Medley with Billie Jean" binnen in de Top 40 op nummer 31. Het gebeurde in de week waarin "Wanna Be Startin' Somethin'" van Michael Jackson de eerste plaats bereikte. Toen de hit van Jackson op zijn retour was, was hij toch weer terug te horen in de top 10 met de plaat waarmee hij het jaar spectaculair opende. "Do It Again Medley with Billie Jean" piekte op 27 augustus 1983 uiteindelijk op nummer 9. Ook in Ierland en Vlaanderen bereikte de medley de top 10 en in het Verenigd Koninkrijk piekte het op nummer 11.
Later in 1983 werd "Do It Again Medley with Billie Jean" gecoverd door het Amerikaanse danceteam Slingshot, dat daarmee de eerste plaats bereikte in de Billboard Hot Dance Club Play.

100% voor Michael Jackson
De schrijvers van "Do It Again Medley with Billie Jean" zijn de schrijvers van de originele tracks: Michael Jackson en de Steely Dan-leden Donald Fagen en Walter Becker. Dat maakt dat Michael Jackson als schrijver zes top 10-hits scoorde in 1983. Daarmee boekte hij een 100%-score in dat jaar in die functie. "Human Nature" kwam weliswaar in het najaar niet verder dan nummer 14, maar Jackson schreef geen woord van die plaat.

Michael Jackson als schrijver in 1983
(datum van binnenkomst in de Top 40; titel; hoogste positie in de Top 40)
datum
titel
hp
22-01-1983Billie Jean2
23-04-1983Beat It1
02-07-1983Wanna Be Startin' Somethin'1
30-07-1983Do It Again Medley with Billie Jean9
15-10-1983Say Say Say4
17-12-1983Thriller3

In 1991 dook Club House opeens weer op met "Deep in My Heart", maar die plaat kwam in Nederland niet verder dan de Tipparade. Zodoende is "Do It Again Medley with Billie Jean" hun enige hit geweest.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten