donderdag 28 september 2017

Little River Band - Help Is on Its Way

Little River Band (vaak afgekort tot LRB) werd in 1975 gevormd rondom vier muzikanten die veel gemeen hebben. Bandleden Glenn Shorrock, Beeb Birtles (artiestennaam van de geboren Amsterdammer Gerard Bertelkamp), Graeham Goble en Derek Pellicci (18 februari 1953) speelden in de jaren daarvoor in bands die redelijk succesvol waren in hun thuisland Australië, maar niet door wisten te breken in het Verenigd Koninkrijk. Deze rockband besloot daarom zijn internationale ambities te verplaatsen naar de Verenigde Staten. Met het eerste album Little River Band werd het eerste stapje gezet. Het album kwam daar tot nummer 80 in de Billboard 200 en de single "It's a Long Way There" bereikte de 28ste plaats in de Billboard Hot 100. Daarna wilde LRB doorpakken.


ArtiestLittle River Band
TitelHelp Is on Its Way
AlbumDiamantini Cocktail
Jaar1977
Muziek/TekstGlenn Shorrock
ProducerJohn Boylan
ProducerDavid Briggs
ProducerDerek Pelicci
ProducerGlenn Shorrock
ProducerBeeb Birtles
ProducerLittle River Band
Hoogste positie NL20
Hoogste positie US14
Hoogste positie AU1
Moeizame start
Een doorbraak in de Verenigde Staten realiseren was een extreem ambitieuze missie van Little River Band, aangezien de groep nog niet eens een top 10-hit had gescoord in zijn eigen land. Van het debuutalbum Little River Band bereikten drie singles de top 40 van de Australische hitlijsten. De eerste single "Curiosity (Killed the Cat)" kwam tot nummer 15 en dat was ook de grootste hit. "It's a Long Way There" is ook afkomstig van dat album, maar in Australië kwam deze single niet verder dan plaats 35. In Nederland was het de eerste hitnotering van Little River Band. In de Top 40 kwam de plaat tot nummer 13.

Het daaropvolgende album After Hours bracht in Australië slechts één hitnotering voort. De single heette "Everyday of My Life" en kwam niet verder dan nummer 29. LRB was dus wel degelijk gerespecteerd in Australië, maar het land had de rockband nooit echt omarmd. Daarnaast kon het album niet uitgebracht worden in de Verenigde Staten omdat daar het album Little River Band net uit was gebracht.

Diamantina Cocktail
Samenstelling van Little River Band
LeadzangerGlenn Shorrock (30 juni 1944)
Zanger/GitaristGraeham Goble (15 mei 1947) 
Zanger/GitaristBeeb Birtles (28 november 1948)
LeadgitaristDavid Briggs (26 januari 1951)
BassistGeorge McArdle (30 november 1954)
DrummerDerek Pellicci (18 februari 1953)
1977 was echter het jaar van de ommekeer met de release van het derde album Diamantina Cocktail. Op dit album werden er wel wijzigingen in het personeel doorgevoerd. De oorspronkelijke leadgitarist Ric Formosa werd vervangen door David Briggs. Roger McLachlan moest op zijn beurt zijn functie als bassist afstaan aan George McArdle. McArdle en Briggs waren geen onbekenden van elkaar, want ze speelden al eerder samen in The Ram Band. Deze band brak echter nooit door. Zodoende bestond Little River Band uit het zestal dat in het tabel hierboven weergegeven staat.

Qua sound heeft Little River Band geen drastische wijzigingen doorgevoerd; LRB was nog altijd een rockband met invloeden uit de adult contemporary music. De melodieën op Diamantina Cocktail werden echter wat catchier, wat de muziek meer geschikt maakte voor de Amerikaanse markt. LRB waagde duidelijk een poging om de 28ste plaats van "It's a Long Way There" te overtreffen. Volgens de Australische journalist Ed Nimmervoll (1947-2014) verliepen de opnames van Diamantina Cocktail echter niet voorspoedig. Er waren fricties tussen de frontmannen Shorrock, Goble en Birtles, waardoor ze zo veel mogelijk apart van elkaar bezig waren met de opnames.

De uitgave van Diamantini Cocktail in de Verenigde Staten verschilde met de Australische uitgave. De versie in eigen land was namelijk een regulier nieuw album, terwijl de VS-uitgave deels bestond uit tracks uit de standaarduitgave, waar tracks uit het album After Hours aan werden toegevoegd. Aangezien het laatstgenoemde album nooit in de VS werd uitgebracht, werden die tracks door het Amerikaanse publiek ervaren als nieuw.

"Help Is on Its Way"
De eerste single van Diamantini Cocktail werd "Help Is on Its Way". Dit lied is gericht aan iemand die in zijn/haar isolement leeft en weinig oog heeft voor anderen. De plaat veranderde in de eerste plaats de status van Little River Band in Australië, want daar voerde "Help Is on Its Way" op 27 juni 1977 de nationale hitlijst aan. In Nederland kwam "Help Is on Its Way" op 20 augustus 1977 de Top 40 binnen, waarmee de tweede hit voor LRB een feit was. De track piekte uiteindelijk op nummer 20.
In de Verenigde Staten overtrof "Help Is on Its Way" het succes van "It's a Long Way There" door tot de veertiende plaats te reiken.

The Australian dream
Het grootste succes van LRB was echter het album Diamantina Cocktail, dat daar een gouden status kreeg. Daarmee was Little River Band de allereerste Australische band die dat presteerde in de VS. Het daaropvolgende album Sleeper Catcher deed er echter nog een schepje bovenop en haalde zelfs de platina status! Vanzelfsprekend was LRB ook de eerste Australische band die dát bereikte.

De eerste single "Reminiscing" werd de grootste hit van de groep in de Verenigde Staten, met een derde plaats in de Billboard Hot 100 als hoogste positie. Dat de plaat in Nederland niet de hitlijsten haalde en in eigen land niet verder kwam dan een schamele 35ste plek, was voor Little River Band niet van belang. De gezamenlijke droom was een doorbraak realiseren in Amerika en dat doel was daarmee definitief bereikt!

Met de single "Help Is on Its Way" en het album Diamantina Cocktailhad Little River Band in 1977 een belangrijke stap op weg naar dat doel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten