vrijdag 13 oktober 2017

André Hazes - De Vlieger

Een jongetje van acht stond te zingen op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam. John Kraaijkamp liep langs en was gecharmeerd van het talent van het ventje. Deze twee zinnen lezen als het begin van een sprookje. Het werd ook een sprookje, maar wel een waargebeurd sprookje. Het zou echter nog zeventien jaar duren voordat het sprookje van start ging. De ontdekking van Kraaijkamp leidde tot een optreden van het jongetje in de AVRO's weekendshow, maar hij brak niet door. Sindsdien voerde hij allerlei beroepen uit die niets te maken hadden met muziek en kampte hij met problemen in zijn thuissituatie. Totdat hij in 1976 een demo stuurde naar Willy Alberti, die hem met klem aanraadde om het werk op single uit te brengen. Het jongetje was een volwassen man van 25 geworden en brak toen alsnog door. Zijn naam: André Hazes.

ArtiestAndré Hazes
TitelDe Vlieger
AlbumZo Is het Leven
Jaar1977
Muziek/TekstNico Haak
André G. Hazes
Antonius W. de Roy
ProducerJob Maarse
Hoogste positie NL 1977tipparade
Hoogste positie NL 199224
André Hazes
Op 30 juni 1951 zag André Gerardus Hazes het levenslicht in Amsterdam. Nadat zijn eerste tv-optreden geen doorbraak opleverde, had hij het moeilijk. Hij had baantjes als fabrieksarbeider, schoorsteenveger, fietsenmaker en bouwvakker. Zijn vader was alcoholist en Hazes had in zijn jeugd veel te maken met huiselijk geweld. Halverwege jaren 70 ging Hazes werken als barkeeper in café De Krommerdt. In dat café was hij soms ook dj en trad hij regelmatig op als zanger. Toen hij de muzikale smaak weer te pakken had, ging hij samen met zijn neef Tonny le Roy het lied "Eenzame Kerst" schrijven. Hazes achtte dit materiaal geschikt voor zijn idool Willy Alberti. Alberti was echter dusdanig onder de indruk van het stemgeluid van André Hazes, dat hij als antwoord gaf dat Hazes de plaat zelf op moest nemen. Dat gebeurde en "Eenzame Kerst" werd op 25 december 1976 de eerste hit voor André Hazes. De hitsingle bereikte de vijfde plaats.

André Hazes
GeborenAmsterdam, 30 juni 1951
OverledenWoerden, 23 september 2004
Aantal Top 40-hits41
Aantal top 10-hits16
Aantal nummer 1-hits3
Zo Is het Leven
In 1977 verscheen het eerste album van André Hazes, getiteld Zo Is het Leven. Op dit hele album werkte hij samen met Tonny le Roy, zo ook op de vervolgsingles "Mamma" en "De Vlieger". "Mamma" haalde in het voorjaar van 1977 de vijftiende plaats, maar "De Vlieger" bleef in de herfst van dat jaar steken in de Tipparade. Desondanks groeide de laatstgenoemde track uit tot een van de bekendere liederen van André Hazes. In 1992 haalde een nieuwe uitgave van "De Vlieger" de 24ste plaats in de Top 40.

"De Vlieger"
Het koppel André Hazes-Tonny le Roy schreef "De Vlieger" samen met Nico Haak. De opening "Mijn zoon was gisteren jarig / Hij werd acht jaar oud, mijn schat" is opvallend, omdat André Hazes nog geen zoon had toen hij "De Vlieger" inzong. De zoon vroeg voor zijn verjaardag een vlieger. Hij kreeg ook een bal, een fiets en een paar treinen, maar hij was alleen geïnteresseerd in die vlieger. Later, toen de wind gunstig was, vroeg hij zijn vader (André Hazes) mee naar buiten. Hij had een vlieger en een brief bij zich. Toen kwam de aap uit de mouw, want de brief ging hij vastbinden aan zjin vlieger. De brief was voor zijn overleden moeder. In die brief staat dat hij zijn moeder mist, dat hij heel veel van zijn moeder houdt en dat hij maar niet kan wennen aan de nieuwe vrouw van zijn vader.

Definitieve doorbraak

Top 10 André Hazes
1De Vlieger
2Bloed, Zweet en Tranen
3Zij Gelooft in Mij
4Kleine Jongen
5Geef Mij Je Angst
6Wees Zuinig op M'n Meissie
7Dat Ene Moment
8Bedankt Mijn Vriend
9Droomland
10Voor Mij Geen Slingers aan de Wand
De zangcarrière van André Hazes ging pas écht los in de jaren 80. Hij tekende toen een platencontract bij EMI en ging samenwerken met producer Tim Griek (1944-1988). Samen brachten ze klassiekers als "'n Beetje Verliefd", "Ik Meen 't", "Bloed, Zweet en Tranen", "Geef Mij Je Angst" en "Diep in Mijn Hart" opgeleverd. Aan deze samenwerking kwam op 13 februari 1988 een abrupt einde, toen Griek op 43-jarige leeftijd was verdronken nadat hij met zijn auto het water in reed. Later in 1988 nam Hazes met het Nederlands voetbalelftal het lied "Wij Houden van Oranje" op. Aanvankelijk was deze plaat geen groot succes, maar nadat Nederland het Europees Kampioenschap won, kwam de plaat hoog in de hitlijsten terecht. Daarna stond André Hazes nog jarenlang bekend als de meest succesvolle vertegenwoordiger van het levenslied. De schok was dan ook groot toen het overlijden van André Hazes op 23 september 2004 bekend werd. Hij werd 53 jaar.

Na zijn overlijden scoorde André Hazes prompt zijn eerste nummer 1-hit met "Zij Gelooft in Mij". In 2007 verscheen het album Samen met Dré. Daarin werden tracks van Hazes uit het verleden in duetvorm opnieuw opgenomen door diverse Nederlandse zangers en zangeressen. Het duet "Blijf Bij Mij" met Gerard Joling stond in 2007 liefst elf weken op nummer 1. In het najaar van 2007 bereikte hij met zijn zoon André Hazes jr. de eerste plaats met "Bedankt Mijn Vriend". De dochter Roxeanne Hazes leverde ook een bijdrage, met "Wees Zuinig op M'n Meissie". André jr. en Roxeanne volgden uiteindelijk het voorbeeld van hun vader en zijn nu werkzaam als zanger(es).

Op 23 september 2014 was André Hazes tien jaar overleden. Ter gelegenheid daarvan presenteerden TV Oranje en Radio NL de André Hazes Top 30, waarin kijkers en luisteraars hun stem hebben uitgebracht. "De Vlieger" staat daar op de eerste plaats.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten