vrijdag 3 november 2017

Madonna - Frozen

Op 14 oktober 1996 beviel Madonna van dochter Lourdes. Zij was het eerste kind van Madonna, die daarmee een lang gekoesterde wens eindelijk vervuld zag worden. De geboorte van Lourdes zette een grote verandering van de manier van leven van Madonna in. Dankzij de bevriende actrice Sandra Bernhard ging Madonna zich rond die tijd interesseren in leefgewoontes als de oosterse mythiek en de kabbala. Een dergelijke omslagperiode is voor elke artiest een droom, aangezien daar tal van inspiratie uit te halen is. Dat gold ook voor Madonna, die voor het eerst sinds 1994 klaar was om een geheel nieuw studioalbum op te nemen. Het resultaat was Ray of Light, het meest succesvolle album van de Amerikaanse superster uit de jaren 90. Dat is voor een groot deel te danken aan de eerste single "Frozen".

Artiest
Madonna
Titel
Frozen
Album
Ray of Light
Jaar1998
Muziek/TekstMadonna
Muziek/TekstPatrick Leonard
ProducerMadonna
ProducerPatrick Leonard
ProducerWilliam Orbit
ArrangeurPatrick Leonard
Arrangeur (snaren)Craig Armstrong
ToetsenistMarius De Vries
Hoogste positie NL2
Hoogste positie US2
Hoogste positie VK1
Post-Evita
Niet alleen de mens Madonna was veranderd, maar ook de zangeres. Dat heeft alles te maken met de hoofdrol die ze kreeg in de musical Evita. Ter voorbereiding op deze rol nam de Queen of Pop zanglessen. Het bereik van haar stem werd daardoor versterkt. Daarmee was ze dus definitief klaar voor een nieuw studioalbum. Madonna had echter moeite om de juiste mensen te vinden met wie ze samen kon werken. Samenwerkingen met producers en schrijvers als Babyface, Rick Nowels en Patrick Leonard leidden niet tot de muzikale richting die Madonna voor ogen had.

William Orbit
Toen pleegde de voorzitter van haar platenlabel Maverick Records een telefoontje bij de Engelse producer William Orbit. Orbit ging vervolgens een digital audio tape van dertien tracks versturen aan Madonna, die al bewondering had voor Orbit vanwege zijn eerdere remixes van haar materiaal en vanwege zijn eigen albums Strange Cargo 1 en Strange Cargo 2. Met Orbit had Madonna eindelijk haar gewenste muzikale partner gevonden voor het nieuwe album, waarin ze een sound wilde laten horen dat zowel nieuw als oud aanvoelde. Het nieuwe was de futuristische elektronische technopopmuziek waarin William Orbit zich specialiseerde en het oude waren de invloeden van traditionele muziek uit India en Marokko. Het album kreeg de titel Ray of Light.

Madonna in de Radio 2 Top 2000
#
titel
804
Like a Prayer
808
Frozen
1315
Vogue
1430
Live to Tell
1693
La Isla Bonita
"Frozen"
De eerste single van het album was de elektronicaballad "Frozen". Dit lied heeft Madonna geschreven samen met Patrick Leonard. De inspiratie voor deze track komt uit de film The Sheltering Sky uit 1990. In deze film wordt de relatie van een echtpaar ernstig op de proef gesteld tijdens een reis door Marokko. De sfeer in de Sahara wilde Madonna nabootsen in "Frozen".

De intro van "Frozen" bevat klassieke invloeden, maar in de laatste fase (voordat Madonna begint te zingen) begint de lage synthesizer van Marius de Vries voor een elektronisch geluid te zorgen.In de interval in het eerste couplet doet de percussie haar intrede. In het refrein wordt de elektronische invloed veel groter en krijgt het lied een dancegeluid met een ambientjasje.

1
Celine Dion - My Heart Will Go On
2
Madonna - Frozen
3
Janet - Together Again
4
Frans Bauer - Wat Ik Je Zeggen Wil
5
Pappa Bear ft. Van der Toorn - Cherish
6
Natalie Imbruglia - Torn
7
Eros Ramazzotti ft. Tina Turner - Cose Della Vita (Can't Stop Thinking of You)
8
Will Smith - Gettin' Jiggy wit It
9
De Kast - Woorden Zonder Woorden
10
All Saints - Never Ever
In "Frozen" zingt Madonna over iemand die een koud karakter heeft en nogal emotieloos is. Madonna smeekt hem om meer liefde te tonen en zijn hart meer open te stellen. Ze is er zelfs van overtuigd dat de man en zij nooit meer apart zullen zijn wanneer Madonna zijn hart kan laten smelten. Hij heeft alleen wel de sleutel naar zijn hart en die moet hij dan wel aan Madonna geven. De zangeres verklaarde in een interview met The New York Times dat ze in "Frozen" tegen wraak, haat en pijn zingt. Ten tijde van het schrijven van "Frozen" was Madonna's relatie met Carlos Leon net stukgelopen, maar volgens haar gaat het lied niet specifiek over Leon.

1
Celine Dion - My Heart Will Go On
2
Madonna - Frozen
3
Janet - Together Again
4
Frans Bauer - Wat Ik Je Zeggen Wil
5
Pappa Bear ft. Van der Toorn
6
Will Smith - Gettin' Jiggy wit It
7
Eros Ramazzotti ft. Tina Turner - Cose Della Vita (Can't Stop Thinking of You)
8
Destiny's Child - No No No
9
Natalie Imbruglia - Torn
10
Solid HarmoniE - I Want You to Want Me
Videoclip
De videoclip van "Frozen" werd van 7 tot 11 januari 1998 opgenomen in de Mojavewoestijn. De regie was in handen van de Brit Chris Cunningham. Het oorspronkelijke idee was om naar IJsland te gaan, maar Madonna stak daar een stokje voor omdat ze bang was dat ze elke dag aan het klagen was over de ijzige kou. Toen opperde ze het idee om naar een woestijn te gaan. Hoewel een warme plek een vreemde locatie lijkt voor een lied dat "Frozen" heet, kunnen woestijnen visueel gezien worden als 'koud' door de eenzaamheid en het gebrek aan groei van planten.

1
Celine Dion - My Heart Will Go On
2
Madonna - Frozen
3
Destiny's Child - No No No
4
Solid Harmonie - I Want You to Want Me
5
Janet - Together Again
6
Will Smith - Gettin' Jiggy wit It
7
Spice Girls - Stop
8
Eagle-Eye Cherry - Save Tonight
9
DJ Jonathan presents: The Scary Groover / Hassan Jassan - Children (of the Dark Night...) / Schapie, Schapie, Schapie
10
Pappa Bear ft. Van der Toorn - Cherish
De problemen die de crew met deze keuze dacht te ontwijken, kwamen echter toch. Ten tijde van de opnames vroor het ongeveer twintig graden in de Mojavewoestijn en Madonna stond gedurende de hele video op blote voeten. Toen het later nog ging regenen, werd vrijwel de hele crew ziek. De videoclip was dus een behoorlijke aanslag voor de lichamen van Madonna en de cameraploeg, maar het resultaat was verbluffend. De spirituele manier van denken van de zangeres is goed terug te zien: zwart geverfd haar, een zwarte jurk en mehndi op haar handen.

Deze clip won op 10 september 1998 een MTV Video Music Award in de categorie Best Special Effects in a Video. Zo is er een shot waarin drie Madonna's te zien zijn. Ook zie je de jurk op een moment in elkaar zakken en vervolgens veranderen in een zwerm vogels. Op een ander moment verandert de jurk in een zwarte hong. De special effects zijn afkomstig van Steve Murgatroyd, Dan Williams, Steve Hiam en Anthony Walsham. Saillant is dat de regisseur Chris Cunningham mede verantwoordelijk is voor de special effects in de videoclip van "Come to Daddy" van de Ierse elektronsiche muzikant Aphex Twin. Deze clip was ook genomineerd voor de award, maar verloor dus van "Frozen". Cunningham was weliswaar regisseur van de clip van "Frozen", maar had geen aandeel in de special effects...

1
Celine Dion - My Heart Will Go On
2
Madonna - Frozen
3
Destiny's Child - No No No
4
Solid HarmoniE - I Want You to Want Me
5
Roméo - Coming Home
6
Spice Girls - Stop
7
Will Smith - Gettin' Jiggy wit It
8
Cleopatra - Cleopatra's Theme
9
DJ Jonathan presents: The Scary Groover / Hassan Jassan - Children (of the Dark Night...) / Schapie, Schapie, Schapie
10
Eagle-Eye Cherry - Save Tonight
Hitsucces
Dat Madonna begin 1998 niet wereldwijd de hitlijsten aanvoerde, had vooral te maken met bad timing. Megahits als "Torn" van Natalie Imbruglia (Canada), "All My Life" van K-Ci & JoJo (Verenigde Staten) en "My Heart Will Go On" van Céline Dion (Nederland) weerhielden Madonna van de eerste plaats in de landen die tussen haakjes zijn genoemd. In de Verenigde Staten was "Frozen" de zesde nummer 2-hit van Madonna, waarmee ze het record van Elvis Presley verbrak.

In Nederland kwam "Frozen" op 28 februari 1998 nieuw binnen op nummer 8. De 34ste Top 40-hit van de Queen of Pop was daarmee in één klap ook haar 22ste top 10-hit. Een week later steeg "Frozen" naar nummer 3 en was ook haar 16de top 5-hit en haar 11de top 3-hit een feit. In de vier daaropvolgende weken bezette Madonna de tweede plaats, achter de grootste hit van 1998: "My Heart Will Go On" van Céline Dion.

Nummer 2-hits van Madonna in Nederland
jaar
titel
1986
Borderline
1986
Papa Don't Preach
1987
La Isla Bonita
1989
Like a Prayer
1990
Vogue
1998
Frozen
2006
Sorry
Verder dan de tweede plaats kwam Madonna dan ook niet, waarmee "Frozen" ook in Nederland haar zesde nummer 2-hit was. En ook hier verbrak ze het record, dat in de Top 40 echter op naam stond van zowel The Rolling Stones als ABBA. Wat het voor Madonna extra pijnlijk maakte, was dat ze al sinds 1987 geen nummer 1-hit meer scoorde.

De eerste plaats werd wel bereikt in het Verenigd Koninkrijk, waar "Frozen" de achtste nummer 1-hit was voor Madonna. Ook in Finland, Italië, Schotland en Spanje had ze met "Frozen" goud in handen.

Singles van Ray of Light in de Top 40
datum
titel
hp
28-02-1998Frozen2
09-05-1998Ray of Light17
29-08-1998Drowned World/Substitute for Love27
21-11-1998The Power of Good-Bye6
06-03-1999Nothing Really Matters-
Ray of Light
De opvolger van "Frozen" had dezelfde titel als het album: "Ray of Light". Deze single heeft ook duidelijk een elektronisch geluid, maar is veel meer up-tempo dan de voorganger. In het voorjaar van 1998 kwam deze plaat in de Top 40 tot nummer 17. Toen de derde single "Drowned World/Substitute for Love" in de nazomer van 1998 niet verder kwam dan nummer 27, leek het er lange tijd op dat "Frozen" de enige grote hit ging worden van het album Ray of Light. Daar kwam in december 1998 echter verandering in, met de enige uitgebrachte single die qua geluid zeer sterke gelijkenissen vertoont met "Frozen". "The Power of Good-Bye" bereikte de zesde plaats in de Nederlandse hitlijsten.

Maar het belangrijkste was: de Queen of Pop was weer terug! En vanaf 2000 bleek dat ze niet zo maar haar troon af wilde staan, gezien de successen van "American Pie" (2000), "Music" (2000), "Die Another Day" (2002) en "Me Against the Music" (2003, duet met Britney Spears). In het najaar van 2005 had Madonna in Nederland eindelijk weer een nummer 1-hit met "Hung Up".

Plagiaatzaak
Toen Madonna in de herfst van 2005 de wereldwijde hitlijsten bestormde met "Hung Up", kreeg ze echter ook slecht nieuws te horen. Een Belgische rechtbank oordeelde namelijk dat Madonna zich met "Frozen" schuldig maakte aan plagiaat. De rechter in Bergen oordeelde namelijk dat de eerste vier maten geplagieerd waren van "Ma Vie fout le Camp" van de componist Salvatore Acquaviva, dat eind jaren 70 geschreven werd en in 1993 gezongen werd door Fabrice Prevost. Volgens Acquaviva hoorde Madonna het lied toen ze in 1979 verbleef in Moeskroen tijdens het wereldtournee van de discoartiest Patrick Hernandez, waarin zij achtergrondzangeres en -danseres was. Deze uitleg werd geloofd door de rechter, waardoor "Frozen" vanaf 18 november 2005 niet meer gedraaid mocht worden op de Belgische radio en televisie. Tevens mochten cd's die "Frozen" bevatten, niet meer worden verkocht. Daarom werd deze track in 2009 niet opgenomen in de Belgische uitgave van het verzamelalbum Celebration. Desalniettemin bracht Madonna op 11 juli 2009 "Frozen" ten gehore in het Belgische dorp Werchter ter gelegenheid van de Sticky & Sweets Tour. Acquaviva was daarvan op de hoogte, maar het kwam niet tot een straf voor Madonna.

Op 3 februari 2014 oordeelde het hof van beroep in Bergen dat "Frozen" géén plagiaat was ten nadele van Acquaviva. In het proces dat leidde tot deze uitspraak, werd Madonna waarschijnlijk 'geholpen' door de componist Edouard Scotto Di Suoccio. Hij sleepte zowel Madonna als Acquaviva voor de burgerlijke rechtbank in Parijs voor plagiaat van het door hem geschreven "Blood Night" uit 1983. Het hof vergeleek "Blood Night", "Ma Vie fout le Camp" en "Frozen" met elkaar, waarna de conclusie was dat er geen sprake was van plagiaat. Acquaviva verklaarde na deze uitspraak dat hij cassatie van plan was, maar of hij het daad bij het woord voegde, is vandaag de dag (nog) niet bekend. Sinds deze uitspraak door het hof van beroep is "Frozen" niet langer verboden in België.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten