donderdag 23 januari 2020

Janet Jackson - When I Think of You

Hoewel het alom bekend was dat de familie Jackson overliep van het muzikale talent, duurde het tot 1986 voordat er iemand uit het gezin enigszins uit de schaduw wist te stappen van Michael. Janet is de jongste Jackson-telg en ze besloot om de muzikale banden met vader Joseph te breken en haar horizon te verbreden. Dat bleek een gouden keuze, want met haar album Control wist ze wereldwijd meer dan 10 miljoen exemplaren te verkopen. In Nederland behaalde het album de platina status en leverde het drie top 5-hits op in 1986. Na de nummer 1-hit "What Have You Done for Me Lately" en opvolger "Nasty" (#5) was het in het najaar van 1986 de beurt aan "When I Think of You" om de hitlijsten te bestormen.

Hoewel Janet Jackson nooit helemaal het imago 'jongere zus van' heeft kwijtgeraakt, heeft ze haar successen grotendeels op eigen kracht voor elkaar gekregen. Nadat ze haar vader Joseph ontsloeg als manager, ging ze werken met talentscout John McClain. Die linkte Janet vervolgens aan het songwriters-/producersduo Jimmy Jam & Terry Lewis. Het eerste resultaat van de samenwerking tussen Janet Jackson en het duo was het album Control. Met de singles "What Have You Done for Me Lately" en "Nasty" liet Janet Jackson een unieke stijl horen waarin hiphop toegankelijk werd gemaakt voor de mainstream popluisteraar. Deze stijl draagt de naam 'new jack swing' en Control wordt gezien als de grondlegger van het genre.

De derde single van Control werd "When I Think of You". Dit liefdeslied is een stuk lichter dan de assertieve eerste twee singles, maar ook op deze plaat zingt een zelfverzekerde jonge vrouw die haar ding doet. Zowel muzikaal als inhoudelijk is "When I Think of You" een simpel, maar doeltreffend lied. Muzikaal omdat het een aanstekelijke R&B-plaat is die is gebouwd rondom twee pianoakkoorden en een funky baslijn, inhoudelijk omdat het refrein eigenlijk de boodschap van het hele lied verkondigt (When I think of you, nothing else seems to matter. [...] All I think about is our love). De videoclip van "When I Think of You" is gechoreografeerd door een toen nog onbekende Paula Abdul.

Op 20 september 1986 kwam "When I Think of You" binnen in de Top 40 op nummer 36. Ondanks deze bescheiden entree was de single twee weken later al in de top 5 te vinden, waarmee ook de derde hit van Janet de bovenste vijf haalde. Janet Jackson was de eerste zangeres sinds Olivia Newton-John (1978) die met haar eerste drie Top 40-hits allemaal de top 5 bereikte. De hoogste positie van "When I Think of You" bleek de derde plaats in oktober 1986, achter "The Final Countdown" van Europe en "Take My Breath Away" van Berlin.

In de Verenigde Staten werd "When I Think of You" de eerste van tien nummer 1-hits van Janet Jackson. Deze prestatie zorgde voor een unicum, want Michael en Janet Jackson werden de eerste (en tot nu toe enige) broers/zussen die onafhankelijk van elkaar een nummer 1-hit scoorden in de Billboard Hot 100. In Nederland had Janet al een nummer 1-notering met "What Have You Done for My Lately" op haar naam staan. Toen was ze in de Top 40 zelfs de derde Jacksontelg met een nummer 1-hit, want naast Michael heeft ook Jermaine Jackson de hitlijst aangevoerd in Nederland.

Na "When I Think of You" werden er nog drie singles uitgebracht van het album Control. De tracks "Control", "Let's Wait Awhile" en "The Pleasure Principe" werden allemaal top 20-hits, waardoor het album bestempeld kan worden als bijzonder succesvol. Het bleek het begin van een lange en succesvolle carrière, waarin Janet tien nummer 1-hits scoorde in de Verenigde Staten. In Nederland heeft Janet in totaal 28 Top 40-hits gescoord, waarvan 10 in de top 10 piekten:

Top 10-hits van Janet Jackson
jaar
titel
hp
1986What Have You Done for Me Lately1
1986Nasty5
1986When I Think of You3
1987Diamonds (met Herb Alpert)4
1993That's the Way Love Goes5
1993If10
1995Scream (met Michael Jackson)3
1997Got 'til It's Gone6
1998Together Again1
2001All for You5
Voor alle Top 40-hits van Janet Jackson, zie deze link.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten