woensdag 13 mei 2020

Red Hot Chili Peppers - Scar Tissue

Op 15 december 2019 maakten de Red Hot Chili Peppers op hun Instagramkanaal bekend dat ze afscheid hebben genomen van gitarist Josh Klinghoffer. Hiermee werd ruimte gemaakt voor de terugkeer van John Frusciante, die een onmisbare schakel was in de glorietijden van de Peppers. Het was niet de eerste keer dat Frusciante terugkeerde bij zijn maatjes uit Los Angeles. In 1998 keerde hij ook al terug bij de rockband en zijn comeback kwam als geroepen. 'RHCP' kon het succes van album Blood Sugar Sex Magik en hitsingle "Under the Bridge" uit 1992 niet benaderen in de daaropvolgende jaren en de formatie stond op klappen. John Frusciante bleek de reddende engel.


De Red Hot Chili Peppers werden opgericht in 1983 in Los Angeles. De band bestond bij oprichting uit Anthony Kiedis (zang), Hillel Slovak (gitaar), Flea (bas) en Jack Irons (drums). Nadat het titelloze debuutalbum voor aardig wat publiciteit in de undergroundscene zorgde, gingen de Peppers door een zeer roerige periode. Het tweede album Freaky Stiley (1985) flopte en gedurende de opname van het derde album The Uplift Mofo Party Plan werd Anthony Kiedis tijdelijk uit de band ontslagen vanwege zijn heroïneverslaving. Hillel Slovak kampte eveneens met een hardnekkige verslaving aan de drug en overleed op 25 juni 1988 aan de gevolgen van een overdosis heroïne. Hij werd slechts 26 jaar. Snel na het overlijden van Slovak verliet Jack Irons de groep.

Daarna was het aan Kiedis en Flea om met nieuwe namen de draad weer op te pakken. Uiteindelijk viel de keuze op de jonge John Frusciante op gitaar en Chad Smith op de drums. Na het album Mother´s Milk uit 1989 stapten de Red Hot Chili Peppers over van platenmaatschappij EMI naar Warner Music Group en zo kon de band aan de doorbraak beginnen. De Red Hot Chili Peppers gingen daar samenwerken met producer Rick Rubin, die de band in 1987 afwees vanwege de drugsproblemen van het merendeel van de bandleden. Nu was de groep veel meer gefocust en in de studio van Rubin ontstond uiteindelijk het eerste grote succesalbum van de Peppers. Blood Sugar Sex Magik werd in 1992 wereldwijd meer dan 14 miljoen keer verkocht en staat op nummer 310 in 'The 500 greatest albums of all time' van Rolling Stone. De grootste hit van het album was "Under the Bridge", dat in Nederland de eerste plaats haalde en in 2019 op nummer 78 stond in de Radio 2 Top 2000. Het succes leverde wereldwijde massa-aandacht en roem op, waar Frusciante niet mee om kon gaan. Hij besloot daarop om de band te verlaten. Zijn opvolger Arik Marshall werd na negen maanden ontslagen, díéns opvolger Jesse Tobias hield het zelfs niet langer dan een maand vol. Daarna werd de 'definitieve opvolger' Dave Navarro gevonden.

Met Navarro in de gelederen gingen de Red Hot Chili Peppers het album One Hot Minute opnemen, dat in 1995 verscheen. Waar Blood Sugar Sex Magik al invloeden van heavy metal bevatte, was het genre prominenter aanwezig op One Hot Minute. Daar staat tegenover dat er minder funkinvloeden hoorbaar waren, omdat dat niet de stijl was van hun kersverse gitarist. Door de bekendheid van de Red Hot Chili Peppers haalde het album in de meeste landen de top 10, maar het werd fors minder verkocht dan Blood Sugar Sex Magik. Daarnaast was er van One Hot Minute geen enkele succesvolle hitsingle afkomstig. In 1998 moest David Navarro de Red Hot Chili Peppers uit elkaar, door een combinatie van zijn drugsverslaving en zijn stijl die niet bij de band paste. RHCP stond op het punt om uit elkaar te gaan.

Ondertussen was John Frusciante gruwelijk achteruit gegaan. Hij raakte dermate verslaafd aan heroïne en cocaïne dat hij in 1997 het soloalbum Smile from the Streets You Hold op de markt bracht om drugsgeld binnen te harken. In 1998 ging hij afkicken en door middel van yoga en meditatie verbeterde zijn gezondheid. Flea was van mening dat de Red Hot Chili Peppers allen verder konden gaan als band wanneer Frusciante weer terug zou keren. Kiedis ging daarmee akkoord en dus kreeg Frusciante het aanzoek van Flea om weer deel uit te maken van de band. Frusciante antwoordde dat niets hem gelukkiger zou maken dan dat en daarmee was de comeback van John Frusciante bij Red Hot Chili Peppers een feit.

Nu de Red Hot Chili Peppers weer 'compleet' waren, gingen ze aan een nieuw album werken. De wat duistere heavy metal was weer verdwenen en er kwam een beduidend softer geluid voor in de plaats. Dat was gelijk te horen op de eerste single "Scar Tissue", duidelijk geïnspireerd door de periode tussen 1992 en 1999. De gitaarriff van John Frusciante bestaat grofweg uit twee akkoorden die ver uit elkaar liggen, maar wel een vloeiend en herkenbaar geheel vormen. Het stemgeluid van Anthony Kiedis was veel melodieuzer van aard dan in de eerdere werken van de Red Hot Chili Peppers. De terugkeer van Frusciante en de vocale ontwikkeling van de toen 36-jarige Kiedis werden beschouwd als belangrijke peilers van de succesvolle comeback van de Amerikaanse band. De videoclip van "Scar Tissue" is opgenomen in de Mojavewoestijn in Californië.

'Scar tissue' verwijst naar het littekenweefsel dat Anthony Kiedis heeft opgelopen door zijn drugsverslaving en de vrienden die hij daaraan verloor, door een stukgelopen vriendschap of door overlijden (Hillel Slovak en acteur River Phoenix). In "Scar Tissue" wordt ook verwezen naar David Navarro, die in het lied 'Sarcastic mister know-it-all' wordt genoemd door zijn duistere, sarcastische humor.
Met de passage 'With birds I'll share this lonely view' wil Kiedis de isolatie verbeelden die drugsverslaafden hebben ten opzichte van de rest van de wereld, vergelijkbaar met de blik die vogels vanuit de lucht hebben op de rest van de wereld.
Naar de gezondheid van Frusciante in de voorgaande jaren wordt in "Scar Tissue" ook verwezen. 'Blood loss in a bathroom stall' slaat op een fragment uit de documentaire Stuff, waarin de badkamer van Frusciante onder het bloed zat. 'Soft spoken with a broken jaw' verwijst naar de fysieke schade (gebroken kaak) die Frusciante zichzelf toebracht gedurende zijn heroïneverslaving.
De zin 'Step outside but not to brawl and autumn's sweet we call it fall' gaat over River Phoenix. De Amerikaanse acteur was een goede vriend van de band. Tijdens een jamsessie in de herfst van 1993 met onder meer Flea en Frusciante ging hij na een overdosis naar buiten omdat hij zich niet lekker voelde. Op straat werd hij dood aangetroffen, op slechts 23-jarige leeftijd. De Engelse woorden 'autumn' en 'fall' zijn synoniemen die allebei 'herfst' betekenen. 'Fall' heeft in deze passage dus een dubbele betekenis, want het woord verwijst ook naar de val (en het einde) van Phoenix.

Op 14 augustus 1999 kwam "Scar Tissue" binnen in de Top 40 op nummer 36. Tot dat moment waren de Red Hot Chili Peppers een eendagsvlieg; naast "Under the Bridge" (#1 in 1992) had de band geen Top 40-hits gescoord. Hoewel "Scar Tissue" niet verder kwam dan nummer 24, behoort de ballad vandaag de dag tot de best gewaardeerde tracks van RHCP. Het stond in 2019 op nummer 586 in de Top 2000; alleen "Under the Bridge", "Californication" en "Snow (Hey Oh)" stonden hoger. In de Amerikaanse Billboard Hot 100 haalde "Scar Tissue" de negende plaats en in 2000 wonnen de Red Hot Chili Peppers een Grammy Award voor Best Rock Song. Het was de tweede Grammy die RHCP in ontvangst nam.

Van het album Californication werden nog de singles "Around the World", "Other Side", "Californication" en "Road Trippin'" uitgebracht. Californication behaalde dubbel platina in Nederland en de bijbehorende Californication Tour telde wereldwijd liefst 139 shows, waarvan één in Nederland. Op 10 november 1999 gaven de Red Hot Chili Peppers acte de présence in de Statenhal in Den Haag. Naar aanleiding van de Californication Tour verscheen in 2001 de DVD Off the Map. De revival van de Red Hot Chili Peppers was een feit.

Red Hot Chili Peppers in de Top 40

(datum van binnenkomst; titel; hoogste positie)
datum
titel
hp
07-03-1992Under the Bridge1
14-08-1999Scar Tissue24
12-02-2000
Otherside14
24-06-2000Californication9
29-06-2002By the Way9
02-11-2002The Zephyr Song37
01-03-2003Can't Stop23
22-11-2003Fortune Faded34
22-04-2006Dani California8
15-07-2006Tell Me Baby18
02-12-2006Snow (Hey Oh)5
10-03-2007Desecration Smile13
19-05-2007Hump de Bump29
06-08-2011The Adventures of Rain Dance Maggie24
21-05-2016Dark Necessities35

Red Hot Chili Peppers in de Radio 2 Top 2000

#titel
78Under the Bridge
133Californication
463Snow (Hey Oh)
586Scar Tissue
601Otherside
726Dark Necessities
849Can't Stop
894Dani Californication
904Road Trippin'
983Give It Away
1785By the Way

Geen opmerkingen:

Een reactie posten