donderdag 4 januari 2024

Frank Boeijen Groep - Kronenburg Park (Ga Die Wereld Uit)

Maarten Peters was gitarist van de Frank Boeijen Groep van 1984 tot 1986. Hij woonde in de buurt van het Kronenburgerpark, dus Frank Boeijen pakte vaak met zijn andere bandmaten de auto langs het park om hem thuis te bezoeken. In die tijd was het park berucht om de prostitutie en drugshandel die daar plaatsvond. Op een avond herkende Frank Boeijen tijdens een rit langs het Kronenburgerpark tot zijn verbazing een oud-klasgenoot in de tippelzone. Deze ervaring was voor Boeijen aanleiding om “Kronenburg Park (Ga Die Wereld Uit)” te schrijven. Dat groeide uit tot het lied waarmee Frank Boeijen (Groep) vandaag de dag als eerste mee wordt geassocieerd.


Nieuwe gitarist
Ten tijde van “Kronenburg Park (Ga Die Wereld Uit)” was Peters net nieuw in Frank Boeijen Groep. Toen de groep werd opgericht, was Will Theunissen (1954-2020) namelijk de gitarist. Na zijn betrokkenheid bij de albums 1001 Hotel (1983) en Kontakt (1984), inclusief hitsingles als “Linda”, “1.000.000 Sterren” en “Zwart Wit”, stapte Theunissen in 1984 zelf uit de formatie. Hij was niet te spreken over de steeds grotere rol die de toetsen kregen in het werk van Frank Boeijen Groep. Dat ging in de ogen van Theunissen ten koste van het gitaarspel. Daarnaast voelde hij zich niet meer thuis in de muziekwereld en de dingen die daarbij horen (cocaïne, heel veel toeren, heel veel feesten tot de volgende ochtend, et cetera).

De opvolger van Will Theunissen werd dus Maarten Peters. Alle andere rollen waren nog hetzelfde als tijdens de oprichting in 1979: Frank Boeijen uiteraard op zang, Nels Busch op bas, Henk Wanders op drums en Jos Haagmans op toetsen. Hiervan was Haagmans (Heerlen) de enige niet-Nijmegenaar in de band. In deze samenstelling bracht Frank Boeijen Groep in 1985 het album Foto van een Mooie Dag uit. De tracks “Crime Passionel” en “Schaduw” kwamen in dat jaar niet verder dan de Tipparade. Tussen deze singles in werd “Kronenburg Park (Ga Die Wereld Uit)” uitgebracht en dat werd de enige Top 40-hit van het album.

Het lied
De oorsprong van "Kronenburg Park (Ga Die Wereld Uit)" kan niet los worden gezien van Bob Dylan. De legendarische Amerikaanse songwriter was de grote inspiratie van Frank Boeijen, ook over het beschrijven/bezingen van een groot onderwerp. "Die zegt, je moet het persoonlijk maken. Dus je neemt één iemand daaruit en daar maak je een verhaal over. En, je maakt een verhaal over de klant, die eigenlijk net zo betreurenswaardig is, die moet weer naar huis rijden en net doen alsof er helemaal niks aan de hand is. Hoe voel je je dan?", zei Boeijen in gesprek met Dijkstra en Evenblij ter plekke op NPO Radio 1. Deze lessen van Bob Dylan vormen de rode draad van het lied "Kronenburg Park (Ga Die Wereld Uit)".

In de NCRV-gids van 11 juli 2015 deelde Frank Boeijen in gesprek met journalist Bert Kranenberg herinneringen aan zijn oud-klasgenote aan wie “Kronenburg Park (Ga Die Wereld Uit)” is gericht. Zij was in haar schooltijd al verslaafd aan heroïne. Boeijen maakte haar proefwerken en sleepte haar van klas naar klas. Na zijn schooltijd was hij zijn oud-klasgenote uit het oog verloren, totdat hij onderweg naar Maarten Peters haar herkende in de tippelzone bij het Kronenburgerpark. Ze was tot zijn grote schrik een heroïneverslaafde prostituee geworden.

In de eerste twee coupletten richt Frank Boeijen zich tot zijn oud-klasgenote. In de zinsnede De autolichten beschijnen je lichaam / zonder ogen, zonder herinnering wordt de impact van haar heroïneverslaving op haar fysieke gesteldheid duidelijk. Boeijen vermoedt in het tweede couplet dat de vrouw geen liefdevolle opvoeding heeft gehad. In het interview in de NCRV-gids onthulde de Nijmegenaar welk woord hij bedoelt met De woorden die bij jou horen, zijn goedkoper dan ik dacht: ‘hoer’. Na de eerste twee coupletten volgt het refrein, waarin Boeijen de vrouw smeekt om afstand te nemen van de drugs. Uit het NCRV-gids: “In ‘Kronenburg park’ richt ik mij eigenlijk tot haar en zeg: ‘Ga die wereld uit, hou er mee op. Of stop in ieder geval met die heroïne.’”. In de laatste zin van het refrein maakt Boeijen duidelijk dat de vrouw absoluut geen hulp van haar directe omgeving moet vragen: En vraag niet naar de weg, want iedereen is de weg kwijt.

Het derde couplet beschrijft de situatie in het Kronenburgerpark vanuit een andere kant. Frank Boeijen heeft het over een man die ontevreden is over zijn huwelijk en daarom op zoek was naar geluk in het ‘Kronenburg Park’ (sic). Zijn vrouw wacht thuis op hem, zonder enige weet te hebben van de situatie. Wanneer hij naar huis rijdt, doet hij alsof er helemaal niks is gebeurd en blijft alles weer bij het oude (oftewel: de ontevredenheid blijft).

Mai Tai
De achtergrondzang wordt verzorgd door Mai Tai, een damestrio die in 1983 werd samengesteld door Jochem Fluitsma en Eric van Tijn. De zangeressen zijn Mildred Douglas (geboren in Curaçao), Jetty Weels en Carolien de Windt (beiden geboren in Suriname). Ze waren medio 1984 al voor het eerst in de Nederlandse Top 40 te vinden en in mei 1985 waren ze al toe aan hun vierde hitnotering met “History”. In 1986 zouden ze nog de top 10 halen met "Female Intuition" (#9) en "Turn Your Love Around" (#7). De uiteindelijke #22-hit "History" stond net een weekje in de lijst toen “Kronenburg Park (Ga Die Wereld Uit)” op 11 mei 1985 zijn entree in de Top 40 maakte. Het was de vijfde Top 40-hit voor Frank Boeijen Groep.

Succes in barre Nederlandstalige tijden
“Kronenburg Park (Ga Die Wereld Uit)” bereikte op 15 juni 1985 zijn hoogste notering op nummer 12. De hoogtijdagen van de Nederpop waren toen net voorbij; Doe Maar stopte in 1984 en Toontje Lager in 1985. “Kronenburg Park (Ga Die Wereld Uit)” was op 15 juni 1985 dan ook de hoogstgenoteerde Nederlandstalige hit. In de twee weken daarna deed Trafassi het iets beter met “Wasmasjien”; deze feesttrack zou pieken op nummer 10. Het was na “Zwart Wit” de grootste hit van Frank Boeijen Groep.

Popster ken uw Stad
Toen “Kronenburg Park (Ga Die Wereld Uit)” een hit werd, richtten boze Nijmegenaren het actiecomité ‘Popster ken uw Stad’ op. Het bezongen park in Nijmegen heet namelijk niet het Kronenburg Park, maar het Kronenburgerpark. Om het nog erger te maken: Kronenburg is een winkelcentrum in Arnhem (!), gelegen in de wijk Vredenburg/Kronenburg. Naar verluidt koos Frank Boeijen voor ‘Kronenburg Park’ omdat dat beter in het metrum paste, maar dat is niet eens het geval. De eerste zin van het derde couplet is ‘Op zoek naar geluk in het Kronenburg Park’, waarin ‘Kronenburg’ wordt uitgesproken als ‘Kro-nen-bur-reg’. Die extra lettergreep op het einde was noodzakelijk om het metrum kloppend te houden. Frank Boeijen had het zichzelf een stuk makkelijker gemaakt als hij was gebleven bij de echte naam van het park: ‘Op zoek naar geluk in het Kronenburgerpark’.

Frank Boeijen (Groep) na "Kronenburg Park"
In 1986 werd Maarten Peters vervangen door de Sevenummer Ger Hoeijmakers. Dat werd de laatste mutatie in de Frank Boeijen Groep, totdat de frontman er een punt achter zette. In de tussentijd heeft de groep nog vijf keer de Top 40 gehaald. De laatste was “Zeg Me Dat Het Niet Zo Is”, een ballad die in 1990 niet verder kwam dan nummer 34, maar al 25 jaar te vinden is in de bovenste regionen van de Radio 2 Top 2000.

Dat laatste geldt zeker ook voor “Kronenburg Park (Ga Die Wereld Uit)”. Sinds de eerste editie in 1999 staat de klassieker elk jaar dusdanig hoog genoteerd in de Top 2000, dat het steevast op de voorlaatste avond of de laatste dag op Radio 2 wordt gedraaid. In 2023 stond “Kronenburg Park (Ga Die Wereld Uit)” op nummer 239 en was het de eerste track die op 31 december na middernacht te horen was op de zender. Als alleen stemmen uit Nijmegen hadden geteld, zou het lied op nummer 9 hebben gestaan.

Frank Boeijen is op het moment van schrijven inmiddels 66 jaar, maar hij treedt nog altijd op. Zijn tours eindigen altijd in Nijmegen, waar zijn familie en vrienden komen kijken. Door de jaren heen heeft hij "Kronenburg Park (Ga Die Wereld Uit)" in meerdere edities van Vrienden van Amstel Live vertolkt. In 2007 deed Boeijen het samen met Within Temptation en in 2023 in duet met Maan. In 2015 won Frank Boeijen de Lennaert Nijghprijs voor beste tekstdichter en in 2017 de allerlaatste Radio 5 Nostalgia Oeuvre Award. Op 3 november 2023 bracht Frank Boeijen samen met Typhoon de track “Laatste Dans” uit.

Frank Boeijen Groep in de Nederlandse Top 40

(datum van binnenkomst; titel; hoogste positie)

datumtitelhp
21-05-1983Linda28
29-10-1983Doe Iets25
28-01-1984Zwart Wit4
19-05-19841.000.000 Sterren29
11-05-1985Kronenburg Park (Ga Die Wereld Uit)12
19-04-1986De Beloning24
11-10-1986Verslaafd Aan Jou34
10-01-1987De Verzoening32
03-10-1987Welkom In Utopia 218
17-02-1990Zeg Me Dat Het Niet Zo Is34

Frank Boeijen Groep in de Radio 2 Top 2000 van 2023

239Kronenburg Park (Ga Die Wereld Uit)
300Zeg Me Dat Het Niet Zo Is
668De Verzoening
752Zwart Wit
1564Hier Komt De Storm
1944Winter In Hamburg

Top 10 van Top 2000-stemmers uit Nijmegen
 
1Queen - Bohemian Rhapsody
2Coldplay - Fix You
3Billy Joel - Piano Man
4Pink Floyd - Wish You Were Here
5Eagles - Hotel California
6Pearl Jam - Black
7Dire Straits - Sultans of Swing
8Boudewijn de Groot - Avond
9Frank Boeijen Groep - Kronenburg Park (Ga Die Wereld Uit)
10Queen - Love of My Life


Geen opmerkingen:

Een reactie posten