zondag 25 juni 2023

Snoop Dogg ft. Charlie Wilson & Justin Timberlake - Signs

Early in the Morning” van The Gap Band (Amerikaanse R&B-funkband, bestaande uit de broers Charlie, Robert en Ronnie Wilson) uit 1982 heeft geen prominente plek gekregen in het collectieve geheugen. Toch heeft Nirvana-drummer Dave Grohl toegegeven dat de drumsolo in de intro van Smells Like Teen Spirit gekopieerd werd van “Early in the Morning”. De funktrack kwam in 1982 niet verder dan nummer 24 in de Billboard Hot 100 en deed in Nederland helemaal niets. Toch vond ook een grote hit in een totaal ander genre deels haar oorsprong in “Early in the Morning”. De door leadzanger Charlie Wilson gezongen bridge werd namelijk gesampled in “Signs” van Snoop Dogg, waar Wilson evenals Justin Timberlake een gastrol in bekleedde.

Het getuigt van bijzonder veel zelfvertrouwen als je je album R&G (Rhythm & Gangsta): The Masterpiece durft te noemen. Toch is dat wat Snoop Dogg (echte naam: Calvin Cordozar Broadus Jr.) in 2004 deed en aanvankelijk niet ten onrechte. De eerste single "Drop It Like It's Hot", een duet met Pharrell Williams, werd namelijk de eerste nummer 1-hit van de Amerikaanse rapper in zijn thuisland en werd in december 2009 zelfs door Billboard verkozen tot populairste rapplaat uit de jaren 00. Het kan dus met recht een 'masterpiece' worden genoemd, alleen werd dat succes niet herhaald met de tweede single van R&G (Rhythm & Gangsta): The Masterpiece. "Let's Get Blown", eveneens een duet met Pharrell Williams, kwam in de Amerikaanse Billboard Hot 100 niet verder dan nummer 54 en haalde in geen enkel land de top 10. Om de eer te redden, moest de derde single van het album eigenlijk weer een voltreffer noemen - om maar niet te zeggen een 'masterpiece'.

De keuze viel op "Signs", voor de verandering géén samenwerking met Pharrell Williams. Tenminste, Pharrell was geen gastartiest op de track. Achter de schermen was hij echter zeer betrokken, want het hele album is geproduceerd door The Neptunes. Het productieduo - bestaande uit Pharrell Williams en Chad Hugo - had in de periode 2000-2004 al zeer succesvol samengewerkt met Kelis, Britney Spears, Nelly en Justin Timberlake. En zo kun je het cirkeltje weer rond maken, want op de derde single "Signs" werd het refrein gezongen door Justin Timberlake. Daarnaast had Charlie Wilson (de in de intro genoemde zanger van The Gap Band) een bijrol in het lied. Snoop Dogg, Justin Timberlake en Charlie Wilson hebben het lied ook geschreven samen met The Neptunes. Lonnie Simpson en Rudy Taylor schreven samen met Charlie Wilson "Early in the Morning" van The Gap Band en krijgen dan ook credits als schrijvers van "Signs".

Charlie Wilson is zeker geen onbekende van Snoop Dogg. In 1996 werkten ze namelijk al intensief samen op het album The Doggfather, toen Snoop Dogg nog opereerde als Snoop Doggy Dogg. Hun single "Snoop's Upside Ya Head" (bewerking van "Oops Up Side Your Head" van... The Gap Band uit 1980) kwam in 1996 tot nummer 34 in de Nederlandse Top 40. In 2003 sloegen ze eveneens hun handen ineen voor het album Paid tha Cost to Be da Boss van (inmiddels) Snoop Dogg. De grootste hit van dat album was "Beautiful", waarin Snoop Dogg samenwerkte met Pharrell Williams en (dus) Charlie Wilson. "Beautiful" piekte in de Nederlandse Top 40 op nummer 12.

Justin Timberlake brak in 1997 op 16-jarige leeftijd door als lid van de boyband *NSYNC. Van 1997 tot 2002 had *NSYNC diverse hits gescoord, waarvan "Bye Bye Bye" uit 2000 de grootste hit was. In 2002 viel de boyband uit elkaar en in datzelfde jaar bracht Timberlake zijn eerste soloalbum Justified uit. Van dat album werden vier singles uitgebracht, die in Nederland allemaal de top 10 haalden. De grootste hit was "Rock Your Body", dat in de Top 40 tot de tweede plaats kwam. Deze track werd geproduceerd door The Neptunes, die ook het lied schreven samen met Timberlake zelf. Eind 2003 bracht hij "I'm Lovin' It" uit, een lied gebouwd rondom de slogan van McDonald's. Daarna bleef het tot stil rondom Justin Timberlake, totdat hij opdook in "Signs".

In het lied "Signs" wordt het versieren van een vrouw beschreven vanuit drie perspectieven. "Signs" opent met het refrein, waarin in het eerste deel het perspectief van Justin Timberlake (23) centraal staat. Een bloedmooie vrouw kijkt hem in zijn ogen aan en hij ziet geen andere gasten om zich heen. Timberlake wordt overweldigd en vraagt aan cupido of dit een teken is dat hij zijn ware heeft gevonden. Dan komt Snoop Dogg (33) echter om de hoek kijken. Hij maakt Timberlake duidelijk dat laatstgenoemde geen kans van slagen heeft bij haar. Timberlake is namelijk geen G (gangster) en de vrouw houdt naar Snoop Doggs zeggen van de toon en het parfum van Snoop Dogg.

De coupletten in "Signs" zijn ook voor de rekening van Snoop Dogg en die ruimte benut hij door alles uit de kast te halen om de vrouw voor zich te winnen. De rapper opent echter met deze zinnen: "It's legit, you know it's a hit / when The Neptunes and the Doggy Dogg fin to spit / You know he's in tune of the season". Eerst wil hij het publiek dus duidelijk maken dat een samenwerking tussen The Neptunes en hemzelf een garantie op succes is. Daarna komt hij weer terug in het lied zelf, waarin hij wil haar lokken met de allerbeste wiet. In de zinnen "Ain't nobody trippin', VIP they can't get in / If somethin' go wrong then you know we get to Crippin'", waarin hij verwijst naar de Crips. Dat is een bende uit de Amerikaanse staat Californië. Snoop Dogg werd daar geboren en getogen en was daar in zijn jonge jaren ook lid van.

In het tweede couplet gebruikt Snoop Dogg de stad Los Angeles om de vrouw te veroveren. Hij benoemt de schoenen van het merk Chuck Taylor, hij heeft het over deftige kakikleding en over de stuiterende auto's die je wel eens in films en in clips ziet. Opvallend detail is dat de videoclip van "Signs" is opgenomen in Las Vegas. In de bridge maakt Snoop Dogg zijn plannen concreet en wil hij de vrouw meenemen in een Gulfstream V, een privéjet waarvan de naam wordt afgekort tot G5. Ze vliegt hierin met Snoop Dogg van Londen naar Ibiza en ze kan de wereldberoemde tenniszussen Venus en Serena Williams aanschouwen in de Wimbledon Arena.

Het tweede deel van de bridge wordt vertolkt door Charlie Wilson. Zijn bijdrage is gebaseerd op de bridge van "Early in the Morning" van zijn voormalige groep The Gap Band. Hierin had Wilson spijt van zijn vreemdgaan dat leidde tot het stuklopen van zijn relatie. Hij zong: "I was young and foolish / I didn't know what I was doing / I didn't know I lost you 'til you're gone / She had a pretty face that drove me wild / I even wanted her to have my child".
Die ervaring wil hij in "Signs" overbrengen, want daar heeft hij de bridge uit "Early in the Morning" verwerkt tot: "Don't be young and foolish / You don't know what you're doing / You don't know what you've got until she's gone / And her pretty face drove you wild / But you ain't have that Snoop Doggy Dogg style". Dit moet gericht zijn aan Justin Timberlake en uit deze tekst blijkt dat Timberlake al een relatie had toen hij verleid werd door het zien van deze vrouw.

Op 30 april 2005 kwam "Signs" nieuw binnen in de Nederlandse Top 40. Het was de tiende Top 40-hit van Snoop Dogg en de derde van het album R&G (Rhythm & Gangsta): The Masterpiece. De single gaat daarna gestaag door naar de top 10 en op 21 mei 2005 bereikt "Signs" de derde plek. Het was voor Snoop Dogg een persoonlijk record; de vijfde plek met "Drop It Like It's Hot" uit januari 2005 werd overtroffen. De top 3 zou Snoop Dogg hierna alleen nog als gastartiest overtreffen; in 2010 droeg hij bij aan "California Gurls" van Katy Perry, dat toen tot nummer 2 in de Top 40 kwam.

Opvallend genoeg was "Signs" helemaal geen grote hit in zijn thuisland de Verenigde Staten. In de Billboard Hot 100 was nummer 46 het hoogst haalbare. In Europa boekten Snoop Dogg, Justin Timberlake en Charlie Wilson beduidend meer succes; "Signs" haalde de tweede plaats in het Verenigd Koninkrijk en haalde de top 5 in Denemarken, Duitsland, Ierland, Oostenrijk en Zwitserland. Nóg meer succes was er in Australië, want daar stond "Signs" twee weken op nummer 1.

Op 2 juli 2005 gaf Snoop Dogg acte de présence tijdens het liefdadigheidsfestival Live 8 in Londen, dat twintig jaar na het wereldberoemde Live Aid plaatsvond. Daar bracht hij onder andere "Signs" te horen. Van het album R&G (Rhythm & Gangsta): The Masterpiece bracht Snoop Dogg alleen nog "Ups & Downs" uit, maar dat werd alleen in Vlaanderen een succes. Snoop Dogg bracht hierna nog twaalf studioalbums uit (waarvan een als Snoop Lion), met wisselend succes. Qua hitsucces wist hij in Nederland R&G (Rhythm & Gangsta): The Masterpiece niet meer te evenaren. Na 2005 wist hij als hoofdartiest alleen nog de top 10 te halen met de track "Wet" van het album Doggumentary. En dat was ook alleen maar omdat David Guetta het in 2011 remixte tot "Sweat", dat tot de vijfde plaats reikte. In 2023 moet zijn twintigste studioalbum Missionary verschijnen. Dit album van de inmiddels 51-jarige Snoop Dogg is geproduceerd door de 58-jarige Dr. Dre.

Top 5 op 21 en 28 mei 2005

1Guus Meeuwis - Geef Mij Je Angst
2Kane - Something to Say
3Snoop Dogg ft. Justin Timberlake & Charlie Wilson - Signs
4Kus - Lekker Ding
5The Black Eyed Peas - Don't Phunk with My Heart

Snoop Dogg ft. Justin Timberlake & Charlie Wilson - Signs

Snoop Dogg - Signs tijdens Live 8

Geen opmerkingen:

Een reactie posten