zaterdag 9 januari 2021

U2 - Walk On

Op 18 maart 2000 kregen de leden van U2 samen met hun manager een award uitgereikt voor Freedom of the City of Dublin. Op dezelfde dag zou ook Aung San Suu Kyi geëerd worden, ware het niet dat de mensenrechtenactiviste uit Myanmar in huisarrest leefde tussen 1999 en 2010. Bij U2 hadden ze op het moment van de ceremonie nog nooit van Aung San Suu Kyi gehoord, maar het Ierse viertal was onder de indruk toen ze hoorden van haar activisme en haar strijd voor vrijheid in haar land Myanmar. Het heeft leadzanger Bono zelfs geïnspireerd om er een lied over te schrijven. Het lied kreeg de titel "Walk On" en het werd de vierde single van het album All That You Can't Leave Behind.


Aung San Soo Kyi
Op 19 juni 1945 werd Aung San Suu Kyi geboren in Myanmar. Ze werkte bij het ministerie van buitenlandse zaken in Bhutan, totdat ze in 1988 terugkeerde in haar geboorteland om voor haar zieke moeder. In datzelfde jaar trad generaal Ne Win af en speelde Aung San Suu Kyi een belangrijke rol in de 8888 Uprising, een opstand tegen het dictatoriale regime in Myanmar dat zijn naam te danken heeft aan de datum van plaatsvinden (8 augustus 1988). Deze demonstratie werd door militairen met geweld afgestopt. Een maand later richtte ze de National League for Democracy (NLD) op, maar op 20 juli 1989 werd Aung San Suu Kyi onder huisarrest geplaatst door de militaire dienst. De NLD won op 27 mei 1990 de verkiezingen met een overweldigende meerderheid van 82%, maar die uitslag werd door de militaire junta niet erkend.
In 1995 werd Aung San Suu Kyi 'bevrijd' van haar huisarrest, maar ze had haar vrijheid allerminst terug. In 1996 werd haar auto op de snelweg aangevallen door de militaire groepering Union Solidarity and Development Association. In 2000 werd ze weer onder huisarrest geplaatst, dat tot 2010 zou duren. Ze mocht al die tijd tussen 1989 en 2010 haar huisarrest wel verlaten, maar dan kon ze Myanmar niet in. Uit solidariteit met haar aanhang besloot Aung San Suu Kyi in het land te blijven, zelfs toen haar Engelse man Michael Aris in 1999 prostaatkanker kreeg en zonder haar aanwezigheid kwam te overlijden in zijn thuisland.

"Walk On"
In 2000 kon Aung Suu Suu Kyi dus ook niet bij de ceremonie in Dublin zijn. De leden van U2 wel en Bono begon daarna met het schrijven van "Walk On", vanuit het perspectief van haar man Michael Aris. Hij begon met een spoken word, met o.a. de zin "The only baggage you can bring is all that you can't leave behind". De titel van het bijbehorende album All That You Can't Leave Behind is afgeleid van deze passage. "Walk On" was een aanmoediging van Bono aan het adres van Aung San Suu Kyi om door te gaan met haar strijd voor rechtvaardigheid, hoe moeilijk dat ook is en hoe makkelijk het ook is om op te geven.
Het tweede couplet kun je opsplitsen in twee delen. Het eerste deel "You're packing a suitcase for a place none of us has been / A place that has to believed to be seen" is een verwijzing naar de hemel, die je alleen kan zien als je erin gelooft. Het tweede deel "You could have flown away / A singing bird in an open cage who will only fly [...] for freedom" is een verwijzing naar de mogelijkheid voor Aung San Suu Kyi om Myanmar (en daarmee haar aanhang in Myanmar) te verlaten in ruil voor vrijheid.
Aung San Suu Kyi liet weten dat ze het lied enorm waardeerde, omdat het heel goed beschreef hoe ze zich voelde. De single "Walk On" en het album All That You Can't Leave Behind werden verbannen in Myanmar. Myanmarezen die het album of de single wilden importeren, riskeerden een gevangenisstraf van maximaal twintig jaar.

Successen
"Walk On" was de vierde single van All That You Can't Leave Behind, na "Beautiful Day" (#1 in Top 40, najaar 2000), "Stuck in a Moment You Can't Get Out Of" (#7, begin 2001) en "Elevation" (#1, zomer 2001). Hoewel "Walk On" over Aung San Suu Kyi ging, bood het lied ook troost na de aanslagen op 11 september 2001 in de Verenigde Staten. Zo vertolkte U2 de track op het benefietconcert America: A Tribute to Heroes. "Walk On" werd verkozen als vierde single van het album en het bereikte op 24 november 2001 de Top 40, waarmee het de dertigste Top 40-hit werd voor U2. Een week later steeg de rockplaat naar de tiende plek en daardoor werd All That You Can't Leave Behind het eerste U2-album met vier top 10-hits. Nummer 10 was de hoogste notering voor "Walk On", de 21ste top 10-hit van de Ierse formatie. In 2002 won "Walk On" een Grammy Award voor Record of the Year (2001), een prijs die het jaar daarvoor werd gewonnen door U2 met "Beautiful Day". Het was de eerste (en tot nu toe enige) keer dat deze award in twee opeenvolgende jaren is gewonnen door een track van hetzelfde album.

Rohingya
U2 bleef Aung San Suu Kyi jarenlang ondersteunen. Tijdens de U2 360° Tour (2009-2011) werd aan de fans verzocht om maskers van haar mee te nemen en op te zetten tijdens de vertolking van "Walk On". Ongeveer halverwege de tour, op 13 november 2010, werd Aung San Suu Kyi bevrijd van haar huisarrest. In 2015 won de NLD de verkiezingen en werd ze de leidster van Myanmar. Uitzinnige vreugde van haar wereldwijde aanhang volgde. Niet wetende dat haar status als icoon voor mensenrechten sindsdien in rap tempo zou afbrokkelen.
In augustus 2017 pleegde de militaire dienst van Myanmar genocide op de Rohingya, een islamitische minderheidsgroep in het land. Volgens Canadees onderzoek in 2018 zijn er meer dan 24.000 Rohingya's vermoord en ongeveer 700.000 vluchtten naar Bangladesh. Aung San Suu Kyi zweeg aanvankelijk over de situatie en ging later zelfs het optreden van de militairen verdedigen. Het leidde tot internationale afschuw; Bob Geldof weigerde in 2017 een award voor Freedom of the City of Dublin in ontvangst te nemen, omdat hij niet met Aung San Suu Kyi geassocieerd wilde worden. Amnesty International nam ook alle steun die de organisatie in de voorgaande jaren betuigde.
Voor U2 was het (gebrek aan) handelen van Aung San Suu Kyi reden om op 11 november 2017 een statement te publiceren op de website van de band. Een citaat hieruit is: "Wie had kunnen voorspellen dat als meer dan 600.000 mensen uit angst voor hun leven zouden vluchten voor de brute militaire dienst, de vrouw van wie velen van ons dachten dat ze de duidelijkste en luidste stem zou hebben over de crisis, stil zou blijven." Ze haalden een bekende uitspraak van Martin Luther King aan: "De grootste tragedie is niet de onderdrukking van onze vijanden, maar de stilte van onze vrienden". In datzelfde jaar werd de internationale versie van de videoclip van "Walk On" bewerkt op Youtube. Na afloop verschijnt de tekst "Dit lied is opgedragen aan de Rohingya mensen, wiens mensenrechten voortdurend worden ontkend op brute wijze".


Geen opmerkingen:

Een reactie posten