vrijdag 30 oktober 2020

Loreen - Euphoria


De tijd waarin het Eurovisiesongfestival grote hits opleverde, leek lange tijd voorbij. ABBA, Johnny Logan, Brotherhood of Man, Vicky Leandros, Sandie Shaw en France Gall scoorden hits in de jaren 70 en 80, maar in de periode 1988-2011 waren er maar twee buitenlandse inzendingen die de top 10 haalden in de Top 40. "Love Shine a Light" van de Britse band Katrina & the Waves haalde de vierde plaats in 1997 en de Turkse zangeres Sertab Erener haalde in 2003 nummer 7 met "Every Way That I Can". En zelfs deze hits konden niet tippen aan "Euphoria", waarmee Loreen niet alleen het Eurovisiesongfestival domineerde, maar ook meerdere weken lang de Europese hitlijsten.


Lorine Talhaoui werd op 16 oktober 1983 geboren in Stockholm, maar de dochter van Marokkaanse ouders verhuisde niet veel later 100 kilometer westwaarts naar Västerås. In 2004 werd ze voor het eerst bekend in Zweden door haar deelname aan de talentenjacht Idol 2004, waarin ze de derde plaats haalde. Daarna was Talhaoui even uit de schijnwerpers verdwenen, totdat ze in 2011 meedeed aan de Melodifestivalen. Met haar lied "My Heart Is Refusing Me" deed ze een gooi naar de winst, met deelname aan het Eurovisiesongfestival als bijbehorende prijs. Ze veranderde haar artiestennaam in Loreen, zodat haar voornaam ook internationaal goed uitgesproken kon worden. Helaas voor haar wist ze niet de finale te halen, maar "My Heart Is Refusing Me" bereikte toch nog de top 10 in de Zweedse hitlijsten.

In 2012 deed ze opnieuw mee met de Melodifestivalen, ditmaal met "Euphoria". Deze dancetrack gaat over samen zijn voor altijd en samen de top bereiken. Nu won ze wel, waarmee Loreen de Zweedse inzending werd in het Eurovisiesongfestival in Bakoe, Azerbeidzjan. Loreen won, waarmee Zweden voor de vijfde keer de eindzege pakte op het liederenfestijn. "Euphoria" kreeg liefst 372 punten van de andere landen. Achttien landen gaven Zweden de volle twaalf punten, waaronder Nederland. "Euphoria" is geschreven door Thomas Gustafsson en Peter Boström. Laatstgenoemde zal gemengde gevoelens over hebben gehouden aan het Eurovisiesongfestival 2012, want Boström schreef ook mee aan de Noorse inzending "Stay" van Tooji. En dat lied werd laatste in de finale...

De grootste prestatie van Loreen was echter niet het winnen van het Eurovisiesongfestival. Het evenement was na de in de intro genoemde periode gedevalueerd tot een poppenkast waar excentriciteit het veelal won van kwaliteit, wat ook bleek uit de afgenomen successen van de winnaars in de hitlijsten. Áls het winnende lied dan de Top 40 wist te bereiken, was het er heel snel weer uit. Loreen bracht daar verandering in, want "Euphoria" stond 26 weken in de Nederlandse hitlijst. Het haalde de tweede plek en daarmee was "Euphoria" de grootste Songfestivalhit in de Top 40 sinds "Ein Bisschen Frieden" van Nicole uit 1982! In 2019 werd het succes van Loreen nog overtroffen door de nummer 1-hit "Arcade" van Duncan Laurence, niet in de laatste plaats omdat dat een Nederlandse inzending betrof. In zeventien landen bereikte "Euphoria" de eerste plek, waaronder natuurlijk Zweden. In het Verenigd Koninkrijk kwam de dancetrack tot plaats 3, wat de hoogste notering was voor een buitenlandse inzending (vanuit VK-perspectief) sinds "Hold Me Now" van de Johnny Logan (Ierland) uit 1987.

Na het succes van "Euphoria" besloot Loreen om "My Heart Is Refusing Me" opnieuw uit te brengen. Het wist in meerdere landen de hitlijsten te bereiken, maar het kwam niet in de buurt van het succes van "Euphoria". In Nederland kwam het tot nummer 26. Sindsdien wist ze alleen zo nu en dan de hitlijsten te bereiken in Zweden. In 2017 deed Loreen nogmaals mee aan de Melodifestivalen, maar ze wist niet te winnen en mocht haar land dus geen tweede keer vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival. Maar "Euphoria" is nog steeds af en toe te horen op de Nederlandse radio en stond op nummer 1974 in de Radio 2 Top 2000 in 2019. Het is een van de drie winnende Songfestivalhits die in de laatste editie van de allertijdenlijst staan:

#artiest - titellandjaar
160Duncan Laurence - ArcadeNederland2019
438ABBA - WaterlooZweden1974
1974Loreen - EuphoriaZweden2012


Geen opmerkingen:

Een reactie posten