Het bestverkochte album aller tijden is "Thriller" van Michael Jackson uit 1983. Het album bracht wereldhits als "The Girl Is Mine", "Beat It", "Wanna Be Startin' Somethin'", "Thriller", "Human Nature" en "Billie Jean" voort. Laatstgenoemde track is onder meer legendarisch vanwege de intro, die een zeer vernieuwende drummachine ten gehore bracht. In de jaren daarna werd "Billie Jean" generatie op generatie overgedragen en is het uitgegroeid tot een van de grootste popklassiekers in de geschiedenis. Dat was waarschijnlijk nooit gebeurd zonder Daryl Hall en John Oates. Jackson gaf in 1985 namelijk toe dat hun single "I Can't Go for That (No Can Do)" dé inspiratiebron was voor die drummachine in "Billie Jean". Zodoende is "I Can't Go for That (No Can Do)" een 'stille kracht' in de geschiedenis van de popmuziek.
maandag 5 december 2016
maandag 7 november 2016
Eros Ramazzotti - Musica É
In de zomer van 1988 stond Eros Ramazzotti in de top 10 in Nederland met "Ma Che Bello Questo Amore". Mede door zijn toedoen verdween het Spaanstalige "Bamboléo" van de Gypsy Kings uit de bovenste tien, terwijl de Top 40 een maand daarvoor werd aangevoerd door "Yé Ké Yé Ké" van Mory Kanté. Die hit werd gezongen in het Dogon, de taal van het gelijknamige Afrikaanse inheemse volk. Hiermee wordt treffend in beeld gebracht dat Nederland destijds erg open stond voor niet-Nederlandstalige en -Engelstalige muziek. Nederland was dan ook de deur die Eros Ramazzotti kon openen op weg naar de internationale doorbraak. Dat moest gebeuren met de EP "Musica É".Die werd uitgebracht in juli 1988 en scoorde hoog in de albumlijsten in Italië, Zwitserland, Duitsland Nederland en Oostenrijk. In januari 1989 werd echter pas de gelijknamige eerste single uitgebracht.
donderdag 6 oktober 2016
Natasha Bedingfield - These Words
In 2002 en 2003 boekte Daniel Bedingfield verdienstelijke hitsuccessen met "Gotta Get thru This", "If You're Not the One" en "Never Gonna Leave Your Side", maar daarna moest de in Nieuw-Zeeland geboren Engelsman pas op de plaats maken. In 2004 trad zijn jongere zus Natasha toe tot de muziekwereld. Van haar debuutalbum "Unwritten" werd in de zomer van dat jaar "Single" uitgebracht als eerste single, maar het grote succes daarvan bleef beperkt tot het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Met de opvolger "These Words" moest de volgende stap voor Natasha Bedingfield gerealiseerd worden: de internationale doorbraak. In die missie slaagde Bedingfield in de herfst van 2004 glansrijk.
woensdag 28 september 2016
B.B.E. - Seven Days & One Week
Je zat op de basisschool en je klas moest groepjes maken voor een opdracht. Ze moesten ook een naam verzinnen voor hun eigen groep. Altijd was er wel minimaal één groep die simpelweg koos voor de beginletters van hun eigen namen. Dat is ook heel efficiënt; je hoeft geen tijd te besteden aan het bedenken van een 'originele' groepsnaam. Die tijd is dus beschikbaar voor het leveren van het vereiste werk. Een formatie bestaande uit twee Franse producers en één Italiaanse volgde ook deze logica. Bruno Sanchioni, Bruno Quartier en Emmanuel Top gaven hun danceact de naam B.B.E.. In 1996 werd B.B.E. opgericht en in datzelfde jaar had het trio al een grote hit met "Seven Days & One Week".
vrijdag 23 september 2016
Vanity 6 - Nasty Girl
Toen Prince begin jaren 80 hard op weg was om door te breken, stelde de Amerikaanse zanger aan zijn vriendinnen Susan Moonsie (21 januari 1964), Brenda Bennett (24 januari 1962) en Jamie Shoop voor om een meidentrio te vormen. Het imago van het drietal moest dezelfde kenmerken hebben als het materiaal van Prince op zijn albums "Controversy" (1981) en "1999" (1982): erotisch, uitdagend en funky. Hij gaf de formatie de naam The Hookers. In 1981 kon er een streep gezet worden door deze groep, want Prince was toen bijzonder gecharmeerd geraakt van het charisma van Denise Matthews (4 januari 1959), die ook zijn vrouw werd. Matthews kreeg de artiestennaam Vanity en Jamie Shoop moest plaatsmaken. De groepsnaam werd veranderd in Vanity 6.
woensdag 21 september 2016
The Police - Roxanne
In 1976 was de Amerikaanse drummer Stewart Copeland (16 juli 1952) op tournee met zijn band Curved Air. In november van dat jaar werd de noordoostelijke stad Newcastle upon Tyne aangedaan. Dat bleek van onschatbare waarde voor de carrière van Copeland, want hij bracht destijds zijn vrije tijd door in een jazzclub. Daar kwam hij zanger Gordon Sumner (2 oktober 1951) tegen. In diens eerdere band Phoenix Jazzmen droeg hij steevast geel-zwartgestreepte kleding en door zijn bandleider kreeg hij dan ook de bijnaam Sting (angel). Nadat Curved Air werd opgeheven, zocht Copeland weer contact met Sting. Dit tweetal besloot een nieuwe band te vormen. De muzikanten waren enkel nog op zoek naar een gitarist. Die keuze viel op de Corsicaan Henry Padovani (13 oktober 1952). De punkrockband The Police was geboren.
maandag 12 september 2016
Franz Ferdinand - Take Me Out
Op 28 juni 1914 werd aartshertog Franz Ferdinand van Oostenrijk-Hongarije in Sarajevo vermoord door Gavrilo Princip, lid van de Bosnisch-Servische nationalistische beweging De Zwarte Hand. Vervolgens verklaarde Oostenrijk-Hongarije aan Servië de oorlog, die de Eerste Wereldoorlog zou heten, van 1914 tot 1918 zou duren en de geschiedenis zou voorzien van een nieuw hoofdstuk. Deze grote gevolgen gaven Alex Kapranos, Nick McCarthy, Bob Hardy en Paul Thomson het laatste zetje om Franz Ferdinand als bandnaam te kiezen. De gevolgen die de dood van de aartshertog teweeg bracht over de wereld, wilde de zeer ambitieuze Schotse band veroorzaken met haar muziek.
zaterdag 10 september 2016
Ed Sheeran - The A Team
In 2009 ging Ed Sheeran (Hebden Bridge, 17 februari 1991) op 18-jarige leeftijd naar een daklozenopvang voor een optreden. Het Engelse talent ging daar zijn zangkunsten vertonen, maar hij maakte ook een praatje met de aanwezige daklozen. Hij was zo diep onder de indruk van de persoonlijke verhalen, dat hij daarin de inspiratie zag voor een lied. Het kreeg de titel "The A Team", maar het heeft helemaal niets te maken met de Amerikaanse serie uit de jaren 80. Over een onderwerp met een zeer diepe lading heeft Sheeran een toegankelijke folktrack gemaakt, waarmee hij zijn publiek beter kon bereiken. Dat lukte hem, want "The A Team" betekende voor Ed Sheeran zijn intercontinentale doorbraak in 2011.
maandag 8 augustus 2016
Elton John - I'm Still Standing
Elton John (geboortenaam: Reginald Kenneth Dwight) maakte tussen 1970 en 1976 indruk als veelzijdige artiest, die kon experimenteren met verschillende stijlen. Het leverde de Britse zanger annex pianist grote hits en klassiekers op met "Your Song" en "Daniel", maar het jaar 1976 vormde in Nederland het hoogtepunt in de succesvolle periode. "Don't Go Breaking My Heart" werd net geen nummer 1-hit en opvolger "Sorry Seems to Be the Hardest Word" werd eveneens een verdienstelijk succes en een echte klassieker. Al zijn hits tot en met de laatstgenoemde pianoballad schreef hij in samenwerking met Bernie Taupin. Na "Sorry Seems..." zetten John en Taupin hun samenwerking tijdelijk stop. Elton John verklaarde in 2013 aan het wereldberoemde tijdschrift Rolling Stone dat hun paden op dat moment even moesten scheiden om hun goede zakelijke relatie in stand te houden.
maandag 1 augustus 2016
David Bowie - Golden Years
David Bowie wist met elk album het publiek te verbazen, zo ook met "Young Americans" in 1975. De glamrock uit de beginjaren van de jaren 70 verruilde hij plotseling voor een funky geluid. Dat leverde hem eind 1975 een grote hit op met "Fame". Niet lang daarna verscheen de eerste single van het daaropvolgende album "Station to Station". De sound van dat album was dan weer veel elektronischer en werd flink beïnvloed door de muziek van Kraftwerk, dat in 1975 voor het grote publiek doorbrak met het iconische "Autobahn". De eerste single "Golden Years" had echter veel meer weg van het soulvolle geluid van "Young Americans". Het leverde hem in 1976 na "Fame" zijn tweede grote hit op in dat genre.
vrijdag 29 juli 2016
Eric B. & Rakim - Paid in Full
Niet alle bronnen zijn het eens over de periode die als de golden age of hip-hop geldt, maar een veel genoemde tijdsduur is van 1986 tot 1993. Toevallig ook de jaren van respectievelijk de oprichting en de split-up van een toonaangevend Amerikaans duo uit dat tijdperk: Eric B. & Rakim. Het tweetal bestond uit diskjockey Eric Barrier en rapper Rakim Allah. Hun album "Paid in Full" uit 1987 is één van de meest invloedrijke hiphopalbums aller tijden en de gelijknamige titelsong geldt als één van de grootste klassiekers in de undergroundscene van de hiphop. Commercieel succes zat er echter niet in, totdat het Britse producersduo Coldcat zich met de track "Paid in Full" ging bemoeien. Het resultaat was één van de eerste remixes die op commercieel vlak succesvol waren.
maandag 16 mei 2016
Paul Young - Wherever I Lay My Hat
In 1978 had Paul Young (geboren op 17 januari 1956 in de Engelse stad Luton) als zanger van The Streetband een hitje in Groot-Brittannië met "Toast". Gauw daarna stapte de Brit over naar de Q-Tips, waarmee hij in 1980 voor het eerst in de Nederlandse Tipparade stond. Die plaat, die de bizarre titel "S.Y.S.L.J.F.M." droeg, wist de Top 40 echter niet te bereiken. Zodoende had hij met zijn bands geen doorbraak weten te realiseren, dus moest het maar solo gebeuren. In 1982 tekende Young een platencontrct bij Columbia Records, waarna de Brit het album "No Parlez" uitbracht. Deze stap ging echter ook niet zonder slag of stoot, want de eerste twee singles "Iron Out the Rough Spots" en "Love of the Common People" flopten hopeloos. Paul Young gaf de hoop niet op en dat bleek terecht. "Wherever I Lay My Hat" hielp hem aan de grote doorbraak.
vrijdag 25 maart 2016
Nederlands succes in het VK
In de jaren 60 werden de wereldwijde hitlijsten gedomineerd door Britten. Daarbij waren de hoofdrollen weggelegd voor The Beatles en The Rolling Stones, en in mindere mate door bands als The Kinks, The Who en The Hollies. Daarnaast viel de wereld voor de charmes van de Bee Gees, drie Australische broers die in 1967 naar Engeland verhuisden om een carrière op te bouwen. Toen we in een nieuw decennium waren beland, nam de Britse invasie wat af. In het jaar 1970 was daar dan prompt het eerste succes van een Nederlandse act in de officiële hitlijst van het Verenigd Koninkrijk! De gelukkige was de Haagse rockband Shocking Blue. "Venus" werd in de Verenigde Staten een nummer 1-hit, maar moest het in het VK doen met een achtste plaats.
maandag 22 februari 2016
Deep Purple - Child in Time
In 1968 nam de Amerikaanse band It's a Beautiful Day de track "Bombay Calling" op. Er had geen haan naar gekraaid. Desondanks kwam het werk bij Jon Lord terecht, toetsenist van de Britse rockband Deep Purple. Hij was in de studio de orgelriff van "Bombay Calling" aan het spelen. Het spel viel bij de rest van de bandleden in de smaak en ze besloten er een lied omheen te bouwen. De orgel gold daarin als een rode draad die door de plaat heen ging. Toen de leden van Deep Purple begonnen met het schrijven van de tekst, vonden ze al snel de woorden Sweet child in time, you'll see the line. Daar bouwde de band op voort, met één van de grootste klassiekers aller tijden als resultaat.
vrijdag 19 februari 2016
Joni Mitchell - Big Yellow Taxi
In het weekend van 15 en 16 november 1969 bracht de Canadese muzikante Joni Mitchell een bezoekje aan Hawaii. Op een ochtend deed ze de gordijnen open en de groene heuvels en de laagvliegende witte vogels voelden voor haar aan als een paradijs. Vervolgens viel haar oog op een parkeerterrein middenin dat paradijs, zo groot als haar oog waar kon nemen. Het brak haar hart, dat zo van de natuur hield. Met haar uitzicht vanuit haar kamer had ze dan ook genoeg inspiratie gekregen om een lied te schrijven. Dat lied kreeg de naam "Big Yellow Taxi". Het zou het meest bekende werk worden van Joni Mitchell, die uitgroeide tot één van de meest invloedrijke singer-songwriters ter wereld.
Abonneren op:
Posts (Atom)