donderdag 17 mei 2012

Bonnie Tyler - Total Eclipse of the Heart

Met deze plaat was ze de eerste artiest uit Wales die op #1 kwam in de Verenigde Staten. Ook haalde ze de eerste plek in Engeland. Een plaat die in de Verenigde Staten én in Engeland op #1 kwam, was bijna altijd garantie voor een dikke top 10-hit in Nederland. Echter kwam "Total Eclipse of the Heart" van Bonnie Tyler niet verder dan nummer 24. Het is echter een grotere klassieker geworden dan de top 3-hit "It's a Heartache".


Op 8 juni 1951 zag Bonnie Tyler het levenslicht in het Welshe Skewen. Op 12 februari 1977 maakte ze haar debuut in de Top 40 met "Lost in France". De grootste hit zou "It's a Heartache" worden in 1978. Die plaat haalde #3 in de Top 40. Toen was het stil. Totdat ze in 1983 in Engeland "Billie Jean" van Michael Jackson van de troon afstootte met haar "Total Eclipse of the Heart". Ook werd het een #1-hit in de Verenigde Staten en dus waren de verwachtingen hooggespannen. Het kwam echter niet in de buurt van het succes van "It's a Heartache" en na 6 weken was de plaat alweer verdwenen.
"Total Eclipse of the Heart" is geschreven door Jim Steinman, de man achter het succes van Meat Loaf. Deze plaat werd ook geschreven voor Meat Loaf voor zijn album "Midnight at the Lost and Found" in 1983, maar om financiële redenen moest Meat Loaf van zijn platenmaatschappij zijn eigen tracks schrijven en dus ging deze track naar Bonnie Tyler voor haar album "Faster than the Speed of Night". Eén van de achtergrondzangers op deze plaat is Bryan Adams, die in 1985 zijn debuut maakte en daarna diverse hits scoorde.
De top 10 zou Bonnie Tyler een jaar later wel halen met het duet "A Rockin' Good Way" met Shakin' Stevens. In 1995 dook ze ineens weer op met "Making Love (Out of Nothing at All)". Ook die plaat werd geschreven door Jim Steinman voor het album "Midnight at the Lost and Found" van Meat Loaf, maar die track werd gegeven aan Air Supply. Die plaat haalde in 1983 de top 5 in Engeland, maar in Nederland werd het geen hit, in tegenstelling tot de versie van Bonnie Tyler in 1995. Het haalde de twaalfde plek en het was haar laatste hit in de Top 40.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten