vrijdag 18 mei 2012

Donna Summer - State of Independence

WAARSCHUWING: Deze tekst kan schokkende informatie bevatten voor lezers die jonger zijn dan 13 jaar

De Queen of Disco was ze. Geboren op 31 december 1948 in het Amerikaanse Boston. Haar eerste hit had ze in 1974 met "The Hostage", dat alleen in de Benelux een hit werd. Haar internationale doorbraak was in 1975 met het controversiƫle "Love to Love You Baby". Haar eerste #1-hit in Nederland was "I Feel Love" en haar tweede #1-hit is de bekendste plaat van Donna Summer: "State of Independence". 25 hits heeft ze gescoord, waarvan twaalf de top 10 haalden. Op 17 mei 2012 overleed ze, 63 jaar oud. Donna Summer.

Donna Summer werd in Boston geboren als LaDonna Adrian Gaines. In 1970 ging ze in Duitsland wonen voor een rol in de musical "Hair". Daar trouwde ze met de Oostenrijkse acteur Helmuth Sommer, vandaar haar artiestennaam. In 1974 brak ze in Nederland door met de top 3-hit "The Hostage", waarna "Lady of the Night" de top 5 haalde. In 1975 liet ze de wereld schrikken met haar "Love to Love You Baby". Volgens de BBC telt deze plaat 23 orgasmes. Het was haar eerste internationale hit, met een #2-notering in de VS en een top 5-notering in Engeland. Haar eerste Nederlandse #1-hit had ze in 1977 met "I Feel Love", dat ook een #1-hit werd in Engeland. Daarna scoorde ze in de jaren '70 nog hits, maar de top 5 werd niet meer gehaald. Dat veranderde in 1982, toen ze "State of Independence" uitbracht, een cover van Jon & Vangelis. Ze heeft groots uitgepakt met die plaat, want de achtergrondzang bestaat uit o.a. Michael Jackson, Lionel Richie, Stevie Wonder en Dionne Warwick. De plaat was op 9 oktober 1982 de hoogste nieuwe binnenkomer op #20 en een plaat die zo hoog binnenkomt, was altijd een potentiƫle top 3-hit. Op 30 oktober 1982 haalde de plaat de eerste stek. De plaat zou net zo lang op #1 blijven als "I Feel Love", namelijk niet meer dan zeven dagen. Daarna werd ze van de troon gestoten door "Pass the Dutchie" van Musical Youth, met wie ze in 1983 nog "Unconditional Love" uitbracht. Die plaat bleef in de Tipparade steken.
Tussen 1974 en 1977 scoorde Donna Summer vier top 5-hits ("The Hostage", "Lady of the Night", "Could it Be Magic" en "I Feel Love"). Na 1977 waren het er slechts twee. Naast "State of Independence" haalde "This Time I Know It's for Real" in 1989 nog de top 5.
Daarna was het stil rond Donna Summer, maar vergeten was ze tot op de dag van vandaag niet. Met als gevolg geschokte reacties in de muziekwereld op het bericht dat Donna Summer op 63-jarige leeftijd is overleden aan de gevolgen van longkanker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten