zaterdag 29 september 2012

Dido - Thank You

Het komt zelden voor dat een plaat eerder een hit wordt dan de plaat waar het een sample van bevat. Het gebeurde wel bij "Stan" van Eminem en Dido, een #2-hit uit 2000. Het refrein van de plaat is namelijk gesampled uit een track van Dido's album "No Angel". Uiteindelijk werd die track in de zomer van 2001 alsnog een hit, maar het kon het succes van "Stan" niet evenaren. De plaat heet "Thank You".
Dido, geboren op 25 december 1971 in Londen, is de jongere zus van Rollo Armstrong, DJ/producer van de dance-act Faithless. In 2000 werd ze plotsklaps bekend toen ze het eerste couplet van "Thank You" opnieuw inzong in de vorm van het refrein van "Stan", een plaat van Eminem uit het album "The Marshall Mathers LP". Het werd een #2-hit in de Top 40 onder "Can't Fight the Moonlight" van LeAnn Rimes. In februari 2001 stond Dido voor het eerst solo in de Top 40. De eerste single van het album "No Angel" werd "Here with Me". Het zou op de veertiende plek steken. De opvolger werd "Thank You".
"Thank You" kwam op 26 mei 2001 binnen op #29. Twee weken later stond de plaat op #18 en toen was het al duidelijk dat het geen kneiter van een hit zou worden, aangezien de echte fans "Stan" en/of het album "No Angel" al in huis hadden. Dus kwam "Thank You" niet verder dan de achttiende plaats en stond het zeven weken in de Top 40. In de Verenigde Staten werd het een top 3-hit en daarmee vooralsnog de enige Amerikaanse top 10-hit voor Dido: "Stan" kwam daar zelfs niet verder dan #51. In Canada en Rusland werd het een #1-hit en in haar thuisland Engeland een top 3-hit.
Dido zou uiteindelijk naast "Stan" nog een top 10-hit halen: eind 2003 werd "White Flag" een #4-hit die twintig weken in de Top 40 stond.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten