zondag 30 september 2012

Madness - Our House

In de Verenigde Staten wordt Madness een eendagsvlieg genoemd. "Our House" haalde daar de top 10 en werd daar hun enige grote succes. In Nederland is de situatie bijna 180 graden de andere kant op. Madness haalde de top 5 met "Baggy Trousers" en "Embarrassment", maar toen "Our House" werd uitgebracht, had Madness haar laatste Top 40-hit al gescoord. Dus werd het hier op korte termijn geen hit, maar op lange termijn wel.
Madness, met Graham "Suggs" McPherson als leadzanger, werd in 1978 opgericht en debuteerde in de laatste maand van de jaren '70 met "One Step Beyond". De eerste grote hit volgde in 1980 met "Baggy Trousers", dat de vierde plek haalde. Opvolger "Embarrassment" haalde in 1981 de tweede plaats en daarna zou Madness nooit meer in de top 5 komen. Tenminste, in Nederland. In Engeland heeft de band tien keer de top 5 gehaald, waaronder #1-hit "House of Fun" uit 1982, dat in Nederland de Top 40 niet wist te halen.

Sterker nog: na voorganger "In the City / Cardiac Arrest" haalde Madness nooit meer de Top 40. Ook niet met "Our House". Eind 1982 werd de plaat uitgebracht als de eerste single van "The Rise & Fall". Het feit dat de eerste single van een studioalbum van Madness de Top 40 niet haalde, was tekenend voor de forse populariteitsdaling van de skaband en van het genre überhaupt. Op de lange termijn is "Our House" echter wel een grote hit geworden, die geregeld te horen is als intro van TV-programma's en dit jaar trad Madness met de plaat op ter gelegenheid van het diamanten jubileum van Queen Elizabeth als vorstin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten