vrijdag 5 oktober 2012

Manic Street Preachers - If You Tolerate This Your Children Will Be Next

De Spaanse Burgeroorlog duurde van 1936 tot 1939. Vijftig jaar later werd er een plaat over geschreven. De actualiteit was ver te zoeken, het hitsucces overigens ook, maar de plaat is nog geregeld te horen op radiostations als Arrow Classic Rock en Radio Veronica. De uitvoerende band bestaat nog altijd: Manic Street Preachers met "If You Tolerate This Your Children Will Be Next".
In 1986 werd de Welshe rockband Manic Street Preachers opgericht. In 1992 scoorde Manic Street Preachers de enige Top 40-hit met "Motorcycle Emptiness", dat tot de 24ste plek kwam. Daarna volgde een waslijst van platen die in de Tipparade bleven steken. Daarvan was "If You Tolerate This Your Children Will Be Next" in 1998 de eerste.

Tussen 1992 en 1998 heeft Manic Street Preachers de grootste domper uit haar carrière gekend: gitarist Richard Edwards werd op 1 februari 1995 vermist en op 27 november 2008 werd hij officieel doodverklaard. Sindsdien ging de band als trio verder. Het eerste wapenfeit vond dus in 1998 plaats. "If You Tolerate This Your Children Will Be Next" werd in Engeland een #1-hit en in Ierland een top 3-hit, maar daarbuiten werd het geen succesvolle hit tot geen hit. Zo ook in Nederland, waar tip 7 het hoogst haalbare bleek. Er leek voor de band sindsdien een vloek te heersen op de top 6 van de Tipparade, want ook opvolgers "The Everlasting" (1999) en "So Why So Sad" (2001) bleven op tip 7 steken. In 2007 werd de Tipparade weer bereikt met "Your Love Alone Is Not Enough", maar ook die plaat werd geen hit. En "If You Tolerate This Your Children Will Be Next" en "Motorcycle Emptiness" zijn op dit moment de twee platen waar Manic Street Preachers het meest aan wordt herinnerd. De band haalde in 2000 nog een Engelse #1-hit met "The Masses Against the Classes", maar die plaat werd in Nederland niet eens uitgebracht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten