zaterdag 13 oktober 2012

Red Box - For America

Een klassiek geval van een eendagsvlieg. Ook de naam van de band is inmiddels tot de vergetelheid gedegradeerd, maar de plaat is nog steeds bekend. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat Red Box in Engeland geen eendagsvlieg is, want de enige Nederlandse hit ("For America") was niet eens de grootste hit die de Britse band in haar thuisland scoorde.
Red Box werd in 1983 opgericht met Simon Toulson-Clarke als leadzanger. In 1986 wilde Red Box doorbreken in heel Europa  en probeerde dat met "Lean on Me (Ah-Li-Ayo)", dat in Engeland een top 3-hit werd, maar in geen enkel ander land de hitlijsten haalde. Opvolger "For America" deed het in Engeland stukken minder (#10), maar dat werd in Nederland en vele andere landen de enige hit voor Red Box.

"For America" werd in zes landen een #1-hit. In Nederland mocht het echter niet zo zijn. "For America" werd de laatste Alarmschijf van 1986, waarna de plaat in de eerste week van 1987 op #35 binnenkwam. Na de stijging naar #16 in de tweede week leek een grote hit in de maak. Twee weken later werd via #10 de top 5 bereikt, maar een top 3-notering zat er nooit in dankzij de moordende concurrentie van o.a. "Showing Out" van Mel & Kim, "Livin' on a Prayer" van Bon Jovi, "Sometimes" van Erasure en "Reet Petite" van Jackie Wilson. De plaat bleef steken op #4 en ging daarna richting uitgang. De plaat stond negen weken in de Top 40 en daarmee Red Box ook.

Red Box ging in 1990 uit elkaar, maar werd in 2010 heropgericht en er werd zelfs een nieuw studioalbum uitgebracht: "Plenty". Maar zoals verwacht flopte het album genadeloos, waardoor Red Box in Nederland voor altijd de band van "For America" zal blijven.


2 opmerkingen:

  1. Lean on me: top nummer dat je met de jaren gaat waarderen...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wil daar toch aan toevoegen dat 'For America' een tijdloos nummer is, dat anders dan veel werk van Red Box toegankelijk is, Blijft staan dat, succesvol of niet, de muziek van Red Box authentiek en hoge kwaliteit is

    BeantwoordenVerwijderen