maandag 8 oktober 2012

Peter Schilling - Major Tom (Völlig Losgelöst)

Op Echteklassiekers zijn meerdere artiesten behandeld die meerdere hits in de Top 40 hebben gescoord, maar eentje eigenlijk nu nog bekend is. Peter Schilling kan daarentegen met recht een eendagsvlieg worden genoemd: na "Major Tom" had hij ook daadwerkelijk geen hits meer. In West-Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Nederland werd de Duitstalige versie een hit, in de VS en Canada de Engelstalige.
Op 28 januari 1956 zag Peter Schilling in het Duitse Stuttgart het levenslicht. In 1982 bracht hij als totale onbekende het album "Fehler im System" uit, met daarop de op het album "Space Oddity" van David Bowie gebaseerde doorbraakhit "Major Tom (Völlig Losgelöst), wat in de Engelstalige landen in het Engels werd uitgebracht als "Major Tom (Coming Home)". In Nederland werd daarentegen, zoals bij bijna alle hits in een vreemde taal (alle talen behalve Nederlands en Engels), het origineel uitgebracht, wat in die tijd bij "99 Luftballons" van Nena ook het geval was.

Op 12 maart 1983 werd "Major Tom" gebombardeerd tot Alarmschijf en een week later was de binnenkomst op #17 een feit, waarmee het hoogste binnenkomer was. De verwachtingen na de binnenkomst werden waargemaakt: in de tweede week stond de plaat al op #10. Uiteindelijk was de Duitstalige plaat op 16 april 1983 de runner-up van de Top 40 geworden, achter "99 Luftballons" van Nena, eveneens een Duitstalige plaat, waarmee er een unicum plaats vond: nog nooit eerder hadden we een Duitstalige top 2! Een week later werd "99 Luftballons" van de troon gestoten, maar niet door "Major Tom", de plaat werd ingehaald door "Let's Dance" van uitgerekend de inspiratiebron van de hit van Peter Schilling: David Bowie. In de drie weken daarna beging "Major Tom" een vrije val: 6-19-34. En dat was het einde van het succes van "Major Tom" en tegelijkertijd het einde van het Nederlandse succes van Peter Schilling, die daarna geen hits meer scoorde.

"Major Tom" is één van de grootste Duitse klassieker aller tijden gebleken, naast "99 Luftballons" van Nena en "Jeanny" en "Rock Me Amadeus" van Falco.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten