zondag 14 oktober 2012

Puff Daddy ft. Jimmy Page - Come with Me

26 jaar lang had Jimmy Page niet in de Top 40 gestaan. Als gitarist van Led Zeppelin scoorde hij één top 10-hit: "Whole Lotta Love". Albumtrack "Stairway to Heaven" is vandaag de dag echter hun bekendste werk. Nadat Led Zeppelin in 1980 uit elkaar ging, scoorde leadzanger Robert Plant in 1983 een grote hit met Big Log, maar Jimmy Page zou vijftien jaar later ook een top 10-hit scoren, in samenwerking met een beroep waar men in de hoogtijdagen van Led Zeppelin nog nooit van had gehoord: een rapper.
Puff Daddy (echte naam: Sean Combs) brak in 1997 door met het aan the Notorious B.I.G. opgedragen "I'll Be Missing You", een samenwerking met Faith Evans en 112, dat negen weken op #1 stond en de grootste hit van het jaar werd. Vervolgens had hij ook een gastrol op "Mo Money Mo Problems" van the Notorious B.I.G., dat een half jaar na de dood van laatstgenoemde tot #2 kwam. Zijn derde top 10-hit kwam een jaar later met een plaat die op de soundtrack van "Godzilla" verscheen.

"Come with Me" bevat een sample van "Kashmir" van Led Zeppelin, een track uit 1975 van het album "Physical Graffiti". Gitarist Jimmy Page ging het gitaarspel uit die track opnieuw inspelen. De plaat kwam op 27 juni 1998 binnen op #29 in de Top 40 en een grote hit leek in de maak toen de plaat een week later naar #12 steeg. Op 11 juli 1998 werd beslag gedaan op de top 10 (#9), maar toen was de piek al bereikt. De plaat ging geleidelijk aan richting de uitgang van de Top 40 en in de dertiende week zakte de plaat van #27 naar #34 en leek het (bijna) afgelopen te zijn. Echter was het verloop na de val naar #34 38-38-38-39-40, waardoor de statistieken geflatteerd zijn: "Come with Me" stond achttien weken in de Top 40, maar was al na dertien weken geen echte hit meer.

"Come with Me" was de grootste hit van de sountrack van "Godzilla". De andere hit, "Deeper Underground" van Jamiroquai, kwam niet verder dan #19. Puff Daddy scoorde in 1999 nog een grote hit met "Satisfy You", een samenwerking met R. Kelly. In 2001 veranderde hij zijn artiestennaam in P. Diddy, waarmee hij in 2004 zijn tweede #1-hit scoorde met "I Don't Wanna Know", een samenwerking met Mario Winans waar Enya ook credits voor kreeg voor de "Boadicea"-sample. In 2006 stond hij nog als Diddy in de Top 40 en zijn laatste wapenfeit was een project met Dawn Richard en Kalenna Harper. Het project heette DiddyDirtyMoney en het scoorde een #16-hit met "Coming Home".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten