donderdag 18 oktober 2012

Nirvana - Come as You Are

Als je de Amerikaanse stad Aberdeen binnenrijdt, in de staat Washington, is de kans groot dat je het bord Welcome to Aberdeen tegenkomt met daaronder de tekst Come as you are. Dit is bedoeld als eerbetoon aan leadzanger Kurt Cobain van Nirvana, die daar geboren is. En de tekst Come as you are is uiteraard een verwijzing naar de Nirvana-classic.
De Amerikaanse grungeband Nirvana brak in 1991 definitief door met "Smells like Teen Spirit", dat tot de derde plaats kwam. De tweede single van "Nevermind" zou minder ruig worden, maar nog steeds de Nirvana-sound hebben. En het zou een teken zijn dat Nirvana geen eendagsvlieg is.

"Come as You Are" is, zoals eigenlijk het hele album, geproduceerd door Butch Vig. De videoclip is geregisseerd door Kevin Kierslake, die het concept inspireerde uit de cover van het album "Nevermind". "Come as You Are" werd op 21 maart 1992 binnen in de Top 40 op #35. Een week later was de plaat de snelste stijger (#35 naar #20) van de week, maar het wist geen top 10-hit te worden, net als alle hits na "Smells like Teen Spirit". De plaat is op #412 te vinden in de lijst 500 greatest songs of all time van het tijdschrift Rolling Stone.

Na "Come as You Are" werd "Lithium" nog uitgebracht, dat op #16 bleef steken, maar ook een klassieker is geworden. Daarna nam het hitsucces nog verder af, maar was de schok groot toen de dood van Kurt Cobain op 5 april 1994 op 27-jarige leeftijd bekend werd gemaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten