vrijdag 12 oktober 2012

Coldplay - In My Place

Tussen 2000 en 2005 scoorde Coldplay vier hits in de Top 40, met wisselend succes. Vijf pogingen om de hitlijsten te bestormen mislukten en kwamen daardoor niet verder dan de Tipparade. Al die vijf platen blijken echter wel klassieker(tje)s te zijn, waaronder "In My Place", dat in 2002 dicht bij de Top 40 was, maar niet verder kwam dan de bubbling under.
Coldplay, de band rondom zanger Chris Martin, bracht in 2002 het album "A Rush of Blood to the Head" uit. Het was de opvolger van "Parachutes", dat geen groot succes werd, net als de singles "Yellow" (tipparade) en "Trouble" (#38), die wel klassiekers zijn geworden. Opvolger "A Rush of Blood to the Head" moest het beter doen dan de voorganger. De eerste single waarmee dat werd geprobeerd, was "In My Place".

"In My Place" kwam op 27 juli 2002 binnen op #29 in de Tipparade. Een week later steeg de plaat naar #15 en dus was de kans op slagen in de Top 40 redelijk groot. Die kans werd een stuk kleiner toen de plaat van #15 naar #12 steeg een week later. Via 8-7-5 kwam de plaat in de zevende week op tip 3 terecht. Het album "A Rush of Blood to the Head" stond toen al op #3 in de Album Top 100 en daardoor daalde de vraag naar de single nog heviger, omdat "In My Place" al op het album stond. In week 8 bleef de plaat nog op tip 3, maar daarna was de jacht naar de Top 40 definitief mislukt. Een klassiekertje is het echter wel geworden en de kans dat deze plaat u onbekend voorkomt, is relatief klein. In Engeland deed "In My Place" het stukken beter, met een tweede plek. "In My Place" heeft ook een grote prijs gewonnen: een Grammy Award in 2003 in de categorie Best rock performance by a duo or group with vocal, waar het o.a. "Walk on" van U2 en "Hero" van Chad Kroeger en Josey Scott aftroefde.

Van het album kwamen nog de singles "The Scientist", "Clocks" en "God Put a Smile upon Your Face". "The Scientist" flopte eveneens, "Clocks" werd daarentegen een #2-hit achter "Step Right Up" van Jamai en "God Put a Smile upon Your Face" bleef op #38 steken. "The Scientist" en "Clocks" zijn tegenwoordig ook bekend als klassiekers. Maar vanaf 2005 werd Coldplay een gevestigde naam in de Top 40, met #1-hits "Talk" (2005/2006) en "Viva la Vida" (2009) als hoogtepunten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten