dinsdag 16 oktober 2012

ABBA - The Winner Takes It All

Veel muziekliefhebbers dachten dat "The Winner Takes It All" over de scheiding van Björn Ulvaeus en Agnetha Fältskog ging, maar dat werd ontkend door Ulvaeus. De ballad ging over 'de ervaring van een scheiding', maar het was fictief. Afijn, "The Winner Takes It All" werd wel een monsterhit van ABBA in 1980 en is inmiddels een all-time classic geworden.
"The Winner Takes It All" ws de eerste single van het album "Super Trouper", dat in 1980 verscheen. Het album kreeg de zware taak het grote succes van "Voulez-Vous" (met o.a. #1-hits "Chiquitita" en "I Have a Dream" in de gelederen) te evenaren. De plaat is geschreven en geproduceerd door Benny Andersson en Björn Ulvaeus (zoals elke ABBA-plaat) en de leadzangeres was Agnetha Fältskog.

Een week na de titel 'Alarmschijf' kwam "The Winner Takes It All" op 2 augustus 1980 binnen op #17 in de Top 40 en was daarmee de hoogste binnenkomer van die lijst. Dat een plaat zo hoog binnenkwam, was voor het eerst sinds "Get Up and Boogie" van Freddie James, die op #16 zijn entree maakte op 24 november 1979. Twee weken later stond de plaat al op #3 en concurreerde de plaat met "Could You Be Loved" van Bob Marley & The Wailers en "Xanadu" van Olivia Newton-John en Electric Light Orchestra met als inzet de nummer 1-positie op 23 augustus. Die werd uiteindelijk door ABBA gewonnen en "The Winner Takes It All" werd de zesde #1-hit voor de Zweedse groep. "The Winner Takes It All" stond zes weken op #1 en was voor "Upside Down" van Diana Ross een grote sta-in-de-weg. Laatstgenoemde moest genoegen nemen met een 4-weekse #2-notering. Diana Ross beleefde sowieso nare ervaringen als concurrent van ABBA: "Why Do Fools Fall in Love" werd begin 1982 van #1 gestoten door "One of Us" van ABBA. Uiteindelijk was het de eer aan Randy Crawford om met "One Day I'll Fly Away" ABBA van de eerste plaats te stoten. "The Winner Takes It All" stond daarna nog vijf weken in de Top 40 en daarna was het na veertien succesvolle weken gedaan. Uiteindelijk werd "The Winner Takes It All" met 470 punten (#1 van de Top 40 krijgt 40 punten, #2 39 punten, #3 38 punten en #40 uiteindelijk 1 punt) de grootste hit van het jaar 1980, met vier punten voorsprong op #2 "De Vogeltjesdans" van de Electronica's (29 weken, hoogste notering #8) en zeven punten op #3 "Xanadu" van Olivia Newton-John en Electric Light Orchestra (16 weken; #1). ABBA scoorde in 1976 ook al de hit van het jaar met "Dancing Queen" en was daarmee de eerste act die dat twee keer voor elkaar kreeg. Later zou Guus Meeuwis dat kunststukje evenaren: "Het Is een Nacht... (Levensecht)" in 1995 en "Geef Mij Je Angst" in 2005.

Uiteindelijk werd opvolger "Super Trouper" ook een #1-hit en "One of Us" was begin 1982 de laatste #1-hit voor ABBA, dat acht #1-hits had gescoord, de helft van recordhouder The Beatles (16). ABBA heeft wel een ander Top 40-record op haar naam: meeste opeenvolgende top 5-hits: van "Fernando" (1976) tot en met "Under Attack" (1982) scoorde de groep negentien top 5-hits op rij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten