zondag 7 oktober 2012

Tone-Lōc - Wild Thing

Hiphopklassiekers uit de jaren '80. Dan kom je o.a. uit bij "Rapper's Delight" van Sugarhill Gang, "I Need Love" van LL Cool J en "Alice I Want You Just for Me" van Full Force. Maar "Wild Thing" van Tone-Lōc misstaat zeker niet in dat rijtje. Het werd een megahit in de Verenigde Staten en in de Top 40 werd het ook een hele grote hit.
Op 3 maart 1966 zag Anthony Torrell Smith, alias Tone-Lōc, het levenslicht in Los Angeles. In 1989 bracht hij als totale onbekende het album "Lōc-ed After Dark" uit en dat leverde hem meteen zijn doorbraak op. In de Verenigde Staten werd het album een #1-hit, maar dat was het enige land waar het zo'n groot succes was. Debuutsingle "Wild Thing" werd echter wel wereldwijd een hit. In de Verenigde Staten werd het een #2-hit achter "Straight Up" van Paula Abdul.
In Nederland werd het ook een grote hit. Op 18 februari 1989 werd het Alarmschijf en een week later kwam de plaat binnen op #21, wat in die tijd meestal een potentiële megahit aanduidde. Twee weken later kwam "Wild Thing" via #11 al op #4 terecht en misschien leek toen zelfs een #1-hit in het verschiet. Uiteindelijk wist het een derde plaats te bemachtigen. Hij moest daarmee "Belfast Child" van de Simple Minds en "Anything for You" van Gloria Estefan & Miami Sound Machine voor zich dulden. "Wild Thing" stond uiteindelijk negen weken in de Top 40.
Opvolger "Funky Cold Medina" bleef steken op de negentiende plaats en omdat die plaat volkomen in de vergetelheid is geraakt, wordt Tone-Lōc ten onrechte gezien als eendagsvlieg. Nou is "Wild Thing" wel zijn enige plaat geweest die zo'n succes werd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten