maandag 25 mei 2015

Joe Cocker - With a Little Help from My Friends

Is het wel mogelijk om een track van The Beatles dusdanig te coveren dat het origineel simpelweg verbleekt ten opzichte van de cover? Joe Cocker bewees in 1968 van wel. Een jaar eerder namen The Beatles het lied "With a Little Help from My Friends" op voor het album "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band". Het werd nooit uitgebracht op single, waardoor het lied buiten de Beatlesfans om vrijwel onbekend was. In 1968 nam Joe Cocker een cover op en die wist de Europese hitlijsten te bestormen. De aandacht naar het origineel nam daardoor toe, maar "With a Little Help from My Friends" zal vooral geassocieerd worden met de rauwe stem van Joe Cocker.

Streep door 'Jelly Babies 2.0'
"With a Little Help from My Friends" werd geschreven door John Lennon en Paul McCartney en ingezongen door Ringo Starr in 1967. Oorspronkelijk werd het lied geopend met de tekst What would you do when I sang out of tune? Would you throw ripe tomatoes at me?, maar een alerte Starr weigerde dat in te zingen. Hij was namelijk bang dat fans tomaten gingen gooien naar de band, waarschijnlijk wegens een eerder voorval met George Harrison. Harrison vertelde in een interview dat hij van Jelly Babies (een snoepgoed) hield en vervolgens werden The Beatles getrakteerd op een Jellybabiesdouche. Een dergelijke (en ernstigere) situatie wilde Ringo Starr dus hoe dan ook voorkomen.

Bad Finger Boogie
Het verhaal gaat dat John Lennon een blessure aan zijn wijsvinger had tijdens het opnemen van "With a Little Help from My Friends". Hij kon daardoor met één vinger piano spelen en dat was zijn middelvinger. Aangezien het niet heel comfortabel spelen is, wordt zijn riff de Bad Finger Boogie genoemd. De Britse rockband The Iveys (die begin 1969 een verdienstelijke hit scoorde met "Maybe Tomorrow") veranderde de naam later dat jaar in Badfinger, gebaseerd op de 'Bad Finger Boogie'.

Joe Cocker
Al die mooie verhalen over de opname ten spijt, zijn er maar weinig mensen die aan The Beatles denken bij het lied "With a Little Help from My Friends". Het werd pas een hit toen Joe Cocker de plaat in 1968 uitbracht. Het was de doorbraak van de Brit, die op 20 mei 1944 werd geboren in Sheffield. Hij begon als popzanger, maar later bleek dat genres als rock en soul veel meer perspectieven boden voor Cocker. Dat werd vooral in 1968 duidelijk, toen hij een nummer 1-hit scoorde in eigen land met een blues/rockversie van "With a Little Help from My Friends" van The Fab Four.

Bekende gastoptredens
Joe Cocker besloot het coveren van het lied groots aan te pakken. Hij had onder meer B.J. Wilson gestrikt om te drummen op de plaat. De drummer van Procol Harum verbleekt qua aanzien echter bij de gitarist van "With a Little Help..". Die luistert namelijk naar de naam Jimmy Page! Page was de gitarist van de wereldberoemde band Led Zeppelin en is tot op de dag van vandaag een vaste klant in lijstjes als 'de beste gitaristen aller tijden'. Een gospelkoor verzorgde vervolgens de achtergrondzang en alles bij elkaar opgeteld was de versie van Joe Cocker bepaald niet te vergelijken met die van The Beatles.

Succes
"With a Little Help from My Friends" bleek de absolute doorbraak te zijn van Joe Cocker. Hiermee haalde hij in zijn thuisland Engeland namelijk de eerste plaats. Die notering bleek in de herfst van 1968 echter te hoog gegrepen in Nederland. Nadat hij drie weken daarvoor debuteerde op plaats 28, bereikte hij op 9 november van dat jaar de tweede plek. De felbegeerde koppositie werd bezet door Heintje met "Heidschi Bumbeidschi", dat vandaag de dag volstrekt onbekend is bij het publiek onder de dertig jaar. Dat in tegenstelling tot "With a Little Help from My Friends", dat één van de bekendste platen is van Sir John Robert Cocker. Andere bekende tracks van hem zijn "You Are So Beautiful", "Unchain My Heart", "You Can Leave Your Hat On" en "Up Where We Belong".

Die tracks hebben er mede voor gezorgd Joe Cocker een absolute legende is in de blues- en de rockmuziek. Zijn overlijdensbericht op 22 december 2014 werd dan ook diep betreurd door onder meer Paul McCartney en Ringo Starr. Joe Cocker werd 70 jaar oud.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten