zaterdag 2 mei 2015

The Clash - Should I Stay or Should I Go

De Londense punkrockband The Clash werd opgericht in 1976, bracht in 1982 zijn meest succesvolle album "Combat Rock" uit, viel uit elkaar in 1986 en scoorde zijn grootste hit in 1991. Die hit was afkomstig van het succesalbum, maar flopte toen gigantisch. Negen jaar later werd het echter toch een succes, met dank aan een commercial van Levi's. Vijf jaar nadat het spijkerbroekenmerk verantwoordelijk was voor het hernieuwde succes van "Wonderful World" van wijlen Sam Cooke, was "Should I Stay or Should I Go" van The Clash de uitverkorene. Mede dankzij deze commercial werd het succes van "Rock the Casbah" uit 1982 ruimschoots overtroffen en was "Should I Stay..." gepromoveerd van dramatische flop tot grote hit.

Spaans
In "Should I Stay or Should I Go" kreeg The Clash hulp van Joe Ely, een zanger uit Texas die goed bevriend was met de bandleden. Zanger/gitarist Joe Strummer en Ely kwamen op het idee om de achtergrondzang van het tweede couplet en het refrein in het Spaans te zingen. Daarvoor was de hulp nodig van de moeder van de geluidstechnicus Eddie Garcia. Garcia en zijn moeder waren van Ecuadoriaanse afkomst, maar de moeder sprak de Spaanse taal beter dan Garcia. Garcia legde dan ook de tekst voor aan zijn moeder en zij vertaalde het naar Ecuadoriaans-Spaans.

"Split!"
Tussen het tweede couplet en het refrein riep leadzanger Mike Jones Split. Dat was aanvankelijk een wat geïrriteerde reactie richting Strummer en Ely. Tijdens een gitaarsolo was het tweetal onopvallend naar Mike Jones aan het kruipen en vervolgens gingen ze lijnrecht tegenover zijn gezicht gillen. Jones was daar schijnbaar niet van gediend en schreeuwde "Split!", dat in deze context iets als "Weg!" betekent. Uiteindelijk kon hij er de humor van inzien en besloot hij het gegil en "Split!" in het lied te laten.

Levi's
In 1982 wist "Should I Stay or Should I Go" de Top 40 niet te bereiken, in tegenstelling tot "The Magnificent Seven" (#33 in 1981) en "Rock the Casbah" (#21 in 1982). Laatstgenoemde was jarenlang de grootste hit van de Londenaren, maar een commercial van Levi's bracht daar in 1991 verandering in. Nadat klassiekers als "Wonderful World" van Sam Cooke en "Stand By Me" van Ben E. King een tweede leven kregen van Levi's, bracht het spijkerbroekenmerk in 1991 "Should I Stay or Should I Go" onder de aandacht. En zo wist The Clash zijn eerste top 10-hit te scoren, vijf jaar na de break-up in 1986.

Stoppen voor je hoogtepunt
"Should I Stay or Should I Go" beschikte bepaald niet over een verhaallijn. Mike Jones verklaarde dat The Clash vooral de intentie had om een goede rockklassieker te schrijven. Daar is de band glansrijk in geslaagd. "Should I Stay or Should I Go" maakte op 23 maart 1991 zijn entree in de Top 40. De concurrentiestrijd met platen als "Unfinished Sympathy" van Massive, "Let There Be Love" van The Simple Minds, "One More Try" van Timmy T en "You" van Ten Sharp bleek teveel gevraagd, maar met een zesde plaats was het resultaat zeer verdienstelijk te noemen. Nergens was "Should I Stay..." echter zo succesvol als in Engeland, waar het de eerste plaats bereikte. Het was de enige nummer 1-hit van The Clash in Engeland.

Toen de band nog actief was, bleken Joe Strummer, Mike Jones en hun maatjes bij lange na niet zo succesvol als daarna. Zodoende stopten ze niet óp hun hoogtepunt, maar daarvóór.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten