zaterdag 30 mei 2015

Marco Borsato - De Bestemming

Naarmate de jaren '90 vorderden, nam de populariteit van Marco Borsato immense vormen aan. Na de dreigende status van eendagsvlieg in 1990, kwam in 1994 zijn 'echte' doorbraak met "Dromen Zijn Bedrog". Dat de overgang naar Nederlandstalige muziek geslaagd was, bleek wel in de zomermaanden van 1998. Het album "De Bestemming" werd toen uitgebracht en op 22 augustus 1998 kwam het nieuw binnen op de eerste plaats in de albumlijsten. Uiteindelijk wist het album vijf keer platina te halen, waardoor het het bestverkochte album van het jaar was. De gelijknamige eerste single van "De Bestemming" sloeg eveneens aan, want die plaat wist drie weken lang de eerste plaats te bezetten in de Nederlandse hitlijsten.

Nieuwe fase
De carrière van Marco Borsato in de jaren '90 is op te delen in drie fases. Fase 1 was de periode waarin hij Italiaanstalig materiaal uitbracht. Die periode duurde van 1990 tot 1993 en leverde op debuutsingle "Emozioni / At This Moment" na weinig succes op. In fase 2 ging hij Italiaanstalige liederen vertalen naar het Nederlands. Dat leverde nummer 1-hits op met "Dromen Zijn Bedrog" en "Waarom Nou Jij" en daarna werden "Ik Leef Niet Meer voor Jou", "Vrij Zijn" en "Margherita" ook grote hits. Fase 3 begon met het album "De Waarheid" en sindsdien ging hij over tot eigen singles (weliswaar geschreven door zijn vaste schrijver John Ewbank), waarin hij zijn gevoel beter kwijt kon.

"De Bestemming"
Die fase bleek al snel succesvol. De eerste (gelijknamige) single van "De Waarheid" haalde eind 1996 de tweede plaats en een jaar later bereikte "Wereld Zonder Jou", een duet met Trijntje Oosterhuis, plek 3. Het aantal nummer 1-hits van Marco Borsato bleef echter op twee staan, totdat het album "De Bestemming" werd uitgebracht. De vraag naar de cd was gigantisch en datzelfde kon gezegd worden over de single, eveneens "De Bestemming" getiteld. Dat bleek wel toen de track op 11 juli 1998 zijn entree maakte in de Nederlandse hitlijsten op plaats 3 (!!), achter "Niet of Nooit Geweest" van Acda en de Munnik en "The Boy Is Mine" van Brandy en Monica.

Filosofische gedachte
"De Bestemming" begint als een ballad, maar na het eerste refrein gaat het lied over tot up tempo. Het laatste refrein wordt ten slotte weer gezongen in de vorm van een ballad. Het eerste couplet van "De Bestemming" luidt: Ik lig op mijn rug in het gras en aanschouw de maan. Ik vraag haar of zij misschien weet waarom wij bestaan. Waarom we worden geboren en straks weer gaan. Maar ze zwijgt en kijkt me lachend aan. De boodschap is daardoor duidelijk: niemand weet waarom wij eigenlijk leven. Een toepasselijke locatie voor een videoclip van een dergelijk lied is een afgelegen gebied in IJsland. Marco Borsato vertrok met zijn team dan ook naar de Skógafosswaterval. Eenmaal aangekomen in IJsland bleek dat de koffers met kleding waren verdwenen uit het vliegtuig, waardoor de zanger gedurende de hele dag dezelfde kleren aan had.

Hitsucces
Op 11 juli 1998 kwam Marco Borsato met "De Bestemming" binnen op de derde plaats. Het duurde echter drie weken voordat hij wist te stijgen, maar 1 augustus 1998 was de datum waarop de plaat twee plaatsen omhoog ging en "The Boy Is Mine" van Brandy en Monica van de troon stootte. "De Bestemming" was daardoor de derde nummer 1-hit van Marco Borsato, na "Dromen Zijn Bedrog" en "Waarom Nou Jij". Na drie weken aan de top te hebben gebivakkeerd, nam Des'ree het stokje over met "Life". In Vlaanderen bereikte de ballad plaats 12, waarmee "De Bestemming" ook daar de grootste hit was sinds "Dromen Zijn Bedrog" en "Waarom Nou Jij".

"De Bestemming" was daardoor een mooie bekroning op het jaar 1998. Het jaar begon voor Borsato al uitstekend met het winnen van de Edison Popprijs, waarna hij dus grote successen boekte met de single "De Bestemming". Het gelijknamige succesalbum bevatte ook de dubbele A-kant "Het Water / De Speeltuin", dat eind 1998 een top 10-hit werd.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten