zaterdag 22 december 2012

Alanis Morissette - You Oughta Know

Alanis Morissette heeft vijf Top 40-hits gehad, die allemaal klassiekers zijn. Drie daarvan haalden de top 10, terwijl haar debuutsingle, één van haar grootste klassiekers, dat niet wist te presteren. In 1995 kwam ze als relatief onbekende de Top 40 binnen met "You Oughta Know" en werd een acceptabele hit, maar een grote klassieker.

artiestAlanis Morissette
titelYou Oughta Know
van het albumJagged Little Pill
jaar1995
geschreven doorAlanis Morissette
Glen Ballard
geproduceerd doorGlen Ballard
voorganger-
opvolgerHand in My Pocket
hoogste notering11
aantal weken8
uitleg bij deze tabel
Op 1 juni 1974 zag Alanis Morissette het levenslicht in de Canadese hoofdstad Ottawa. In 1991 scoorde ze haar eerste Canadese hit met "Too Hot", waarna ze in twee jaar tijd acht binnenlandse hit erbij kreeg. In 1995 kwam echter de wereldwijde doorbraak met het album "Jagged Little Pill". De eerste single van het album werd "You Oughta Know", dat mede geschreven is door Glen Ballard, die de gehele productie voor zijn rekening nam. De bassist en gitarist op deze plaat zijn resp. Flea en Dave Navarro van Red Hot Chili Peppers.

"You Oughta Know" kwam op 23 september 1995 binnen op #29 in de Top 40 en met niet al te grote sprongen werd een maand later de elfde plaats bereikt. De top 10 wist het echter net niet te bereiken en met redelijk grote sprongen ging "You Oughta Know" weer omlaag. Maar Nederland heeft in 1995 definitief kennisgemaakt met de Canadese rockchick.

Opvolger "Hand in My Pocket" wist niet eens de Tipparade te halen, maar is toch een klassieker geworden. De top 10 haalde ze uiteindelijk drie keer, maar geen één daarvan haalde de top 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten