maandag 31 december 2012

Twarres - Wêr Bisto

De Kast scoorde in 1997 een #2-hit met "In Nije Dei". Zonder het succes van "Barbie Girl" van Aqua was die plaat zelfs de eerste Friestalige #1-hit ooit geworden. Het succes van "In Nije Dei" werd door De Kast niet geëvenaard en lang zag het er naar uit dat er voorlopig geen #1-hit in de Friese taal zou volgen. Tot november 2000, toen "Wêr Bisto" van Twarres van #3 naar #1 steeg en geschiedenis schreef.

artiestTwarres
titelWêr Bisto
van het albumStream
jaar2000
geschreven doorMirjam Timmer
geproduceerd doorPeter van Asten
Tonny Alberti
voorganger-
opvolgerShe Couldn't Laugh
hoogste notering1
aantal weken21
uitleg bij deze tabel
Twarres werd in 1999 opgericht door Mirjam Timmer en Johan van der Veen. In dat jaar deed het duo mee aan het Friese talentenjacht Liet, waar ze tweede werden met het door Mirjam Timmer voor haar overleden vader geschreven "Wêr Bisto", wat Fries is voor Waar ben je?. Liet 1999 werd gewonnen door de Rode Rozen met "Pake en Beppe", maar waar we van laatstgenoemde nooit meer wat van hoorden, scoorde Twarres een jaar later zelfs een #1-hit.

"Wêr Bisto" kwam op 16 september 2000 binnen op #39 in de Top 40, na zes weken in de Tipparade te hebben gestaan. Een week later steeg de plaat naar #38 en wees niks erop dat het een kneiter van een hit zou worden. Vijf weken daarna stond "Wêr Bisto" echter op #3 en deed het jacht op de eerste plaats, die toen nog door U2 werd bezet met "Beautiful Day". Laatstgenoemde moest een week later dan ook plaats maken voor Twarres en "Wêr Bisto" stond maar liefst zes weken op de eerste plaats en hield het "Shape of My Heart" van Backstreet Boys, "Walk on Water" van Milk Inc. en "Independent Women Part I" van Destiny's Child van de eerste plaats af. Na zes weken was het echter LeAnn Rimes dat de eerste plek uiteindelijk overnam met "Can't Fight the Moonlight". "Wêr Bisto" was toen op de weg terug, zakte week na week, maar doordat het geen enkele week heel hard ging, kon Twarres het tot en met de 21ste week volhouden. Daarna was het afgelopen met het grote succes van "Wêr Bisto". In 1997 hield niemand er rekening mee, maar het succes van "In Nije Dei" van De Kast is door een Friestalige plaat overtroffen.

Het album "Stream" bevatte op "Wêr Bisto" na Engelstalige tracks. Opvolger "She Couldn't Laugh" haalde medio 2001 de vierde plaats en het laatste wapenfeit van Twarres in de Top 40 was derde single "Children", dat eind 2001 de twintigste plaats haalde. In 2004 beëindigden Mirjam en Johan hun samenwerking. Auke Busman en Joost Bloemendal namen de rol van Johan van der Veen daarna kortstondig over, maar tegenwoordig treedt Mirjam Timmer in haar eentje op als Twarres.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten