vrijdag 21 december 2012

Frida - I Know There's Something Going On

Alle fans van ABBA keken in 1982 reikhalzend uit naar het solodebuut van Anni-Frid ("Frida") Lyngstad, die jarenlang furore maakte als zangeres van de Zweedse popgroep. De pure ABBA-fans waren ongetwijfeld verbaasd toen ze "I Know There's Something Going On" voor het eerst te horen kregen. Van de mierzoete popplaten als ABBA-lid stapte Frida over naar de destijds populaire muziekstroming new wave. Het werd dan ook een groot succes in Europa.

artiestFrida
titelI Know There's Something Going On
van het albumSomething's Going On
jaar1982
geschreven doorRuss Ballard
geproduceerd doorPhil Collins
voorganger-
opvolgerTo Turn the Stone
hoogste notering3
aantal weken8
uitleg bij deze tabel
Op 15 november 1945 zag Frida het levenslicht in het Noorse dorpje Bjørkåsen. Als peuter verhuisde ze naar Zweden, waar ze samen met Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus en Benny Andersson ABBA vormde. In 1974 won ze daarmee het Eurovisie Songfestival met "Waterloo" en tussen 1976 en 1982 (van "Fernando" tot en met "One of Us") scoorde ABBA acht #1-hits. In 1982 begon Frida aan de lastige taak om met haar solosucces het succes met haar medeleden te evenaren.

In 1973 haalde "Ring Ring", het debuut van ABBA, de vijfde plaats. Daarmee was de debuuthit van Frida, die geproduceerd werd door Phil Collins (die ook drumde) in ieder geval succesvoller. Op 21 augustus 1982 kwam "I Know There's Something Going On" binnen op #16 in de Top 40, wat in de jaren '80 extreem hoog was en eens in de twintig weken plaats vond. Binnen twee weken stond de plaat op #3 en leek het een aanval te doen op de toen nog door André Van Duin (met de dubbele A-kant "Als Je Huilt" / "Bim Bam") bezette eerste plaats. De week daarna bleef de top 3 echter ongewijzigd en steeg "Twilight Zone" van Golden Earring van #9 naar #4 en uiteindelijk zou die plaat aan de haal gaan met de koppositie. Na twee weken op #3 te hebben gestaan, daalde "I Know There's Something Going On" gestaag naar beneden en de plaat heeft acht weken in de Top 40 gestaan. In de jaarlijst van 1982 eindigde het op #45. In Zweden bleef de plaat ook op #3 steken in de hitlijsten, wat een enigszins teleurstellend resultaat was: met ABBA was ze over de hele wereld razend populair, maar met haar solodebuut wist ze in eigen land zelfs geen #1-hit te scoren.

Na "I Know There's Something On" scoorde ze nog een #6-hit met "To Turn the Stone". In 1984 haalde "Shine", de leadsingle van haar gelijknamige tweede album, de 23ste plaats. Daarmee is het succes met ABBA definitief niet geëvenaard en is "I Know There's Something Going On" de enige klassieker gebleken van Frida.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten