donderdag 29 november 2012

Cyndi Lauper - True Colors

Er bestaat een Cyndi Lauper van het album "She's so Unusual" en er bestaat een Cyndi Lauper van het album "True Colors". Die van "She's so Unusual" is een vrolijke, humoristische en enigszins controversiële 'jongedame' (van 30) en die van "True Colors" een volwassen vrouw die haar stemgeluid wat duidelijker laat horen. Die imagowijziging heeft één grote hit opgeleverd: de titeltrack.

artiestCyndi Lauper
titelTrue Colors
van het albumTrue Colors
jaar1986
geschreven doorBilly Steinberg
Tom Kelly
geproduceerd doorCyndi Lauper
Lennie Petze
voorganger-
opvolgerWhat's Going on
hoogste notering7
aantal weken10
uitleg bij deze tabel
Cyndi Lauper kreeg met het album "True Colors" de zware taak om het succes van "She's so Unusual" te evenaren, waar o.a. de wereldhits "Girls Just Want to Have Fun" en "Time After Time" staan. Tussen die twee albums door heeft ze zelfs nog op #1 gestaan, maar was haar aandeel (net als dat van de andere 43 artiesten) beperkt: met "We Are the World" als lid van U.S.A. for Africa in 1985. In 1986 stond ze echter weer op eigen benen en koos ze als promotiesingle voor haar album voor "True Colors".

De ballad is geschreven door het duo Billy Steinberg en Tom Kelly (ook de mannen achter Madonna's "Like a Virgin"). Billy Steinberg schreef de plaat oorspronkelijk voor zijn moeder, maar Tom Kelly wijzigde het eerste couplet. "True Colors" werd geproduceerd door haarzelf in samenwerking met de relatief onbekende Lennie Ketze. De plaat kwam op 4 oktober 1986 de Top 40 binnen op #30 en had vier weken nodig om de top 10 te halen. "True Colors", in Engeland uitgebracht als "True Colours", wist de zevende plaats te halen en stond tien weken in de Top 40. In de Verenigde Staten was het een #1-hit, de tweede voor Lauper na "Time After Time".

Na "True Colors" heeft Cyndi Lauper echter geen grote hit meer gescoord. "What's Going on" haalde in 1987 de dertigste plaats en daarna was het afgelopen met het korte, maar krachtige succes van de diva.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten