zondag 18 november 2012

Toontje Lager - Stiekem Gedanst

In 1986 scoorde Erik Mesie zijn eerste (en enige) solohit met "Zonder Jou". Die plaat kwam tot de achtste plaats in de Top 40, waardoor er een vloek voor hem leek te heersen op de top 7. Want als zanger van Toontje Lager bleef hij met zijn grootste hit ook op #8 steken. Dat was met "Stiekem Gedanst" uit 1983.

artiestToontje Lager
titelStiekem Gedanst
van het albumStiekem Dansen
jaar1983
geschreven doorBert Hermelink
geproduceerd door?
voorgangerZoveel te Doen
opvolgerVroeg of Laat
hoogste notering8
aantal weken8
uitleg bij deze tabel
Nadat Toontje Lager in 1982 een bescheiden #31-hit scoorde met "Net Als in de Film", werd in 1983 "Zoveel te Doen" een verdienstelijke #19-hit. Na die plaat stond de band vijf weken niet in de Top 40, waarna "Stiekem Gedanst", de tweede single van het album "Stiekem Dansen", de volgende hit werd voor Toontje Lager. En dat zou de grootste hit van de band worden.

"Stiekem Gedanst" kwam binnen op #32 op 28 mei 1983, de dag waarop "True" van Spandau Ballet en "Every Breath You Take" van The Police ook binnenkwamen. Een week later werd het de snelste stijger (naar #18) en een snelste stijger in de jaren '80 was bijna altijd een toekomstige top 10-hit. Het werd ook een top 10-hit, maar een serieuze aanval op de eerste plaats werd nooit ingezet. Al haal je van de hitlijsten van toen de volledig Nederlandstalige nummers eruit, dan stond deze plaat twee weken op #1, boven "Eén Nacht Alleen" van Doe Maar, dé Nederpopband van die periode. Op basis daarvan heeft "Stiekem Gedanst" zeer verdienstelijk gepresteerd in de Top 40.

Na "Stiekem Gedanst" heeft Toontje Lager geen hits meer gescoord. Wel haalden drie platen (in 1983 en 1984) de Tipparade. In 1985 ging de band uit elkaar en in 1986 scoorde Erik Mesie een top 10-hit met "Zonder Jou", maar zijn solosucces was van korte duur.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten