vrijdag 9 november 2012

Ini Kamoze - Here Comes the Hotstepper

"Land of a Thousand Dances" van Chris Kenner, "Hot Pants-I'm Coming, I'm Coming, I'm Coming" van Bobby Byrd, "La Di Da Di" van Doug E. Fresh en Slick Rick, "Heartbeat" van Taana Gardner, "Hung Up on My Baby" van Isaac Hayes en "The Camp" van The Mohawks. Al deze platen zijn gesampled in de Amerikaanse #1-hit "Here Comes the Hotstepper" van Ini Kamoze.
Ini Kamoze is de artiestennnaam van Cecil Campbell, die op 9 oktober 1957 het levenslicht zag in het Jamaicaanse Saint Mary. Op 37-jarige leeftijd bracht hij "Here Comes the Hotstepper" uit. Die plaat is een reggaeklassieker geworden, die in de Verenigde Staten, in Nieuw-Zeeland en in Denemarken de eerste plaats haalde, maar in Nederland een veel kleinere hit werd.

Op 17 december 1994 kwam "Here Comes the Hotstepper" van Ini Kamoze binnen op #35 in de Top 40, na twee weken in de Tipparade te hebben gestaan. Op 7 januari 1995 was de hoogste notering al bereikt: #22. Daarna bleef de plaat nog twee weken in de Top 40 staan. Nergens ter wereld waar de plaat werd uitgebracht, werd het zo'n kleine hit als in Nederland.

Na "Here Comes the Hotstepper" hoorden we niks meer van Ini Kamoze. Als je een keertje op de markt in Amsterdam aan iedereen vraagt "Wie is Ini Kamoze?", dan is de kans klein dat meer dan 5% van de personen het antwoord weet. "Here Comes the Hotstepper" kennen ze echter meestal wel als je de plaat aan ze laat horen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten