vrijdag 16 november 2012

Marco Borsato - Vrij Zijn

Marco Borsato begon zijn carrière met Italiaanstalig repertoire, maar schakelde daarna over naar Nederlandstalig. Zijn eerste Nederlandstalige platen zijn covers van Italiaanstalige platen, zo ook "Vrij Zijn". Het is een cover van "Sempre", een track van Paolo Vallesi van het album "La Forza Della Vita". Het was de grootste hit van het album "Als Geen Ander".

artiestMarco Borsato
titelVrij Zijn
van het albumAls Geen Ander
jaar1996
geschreven doorAlessandro Baldinotti
Beppe Dati
John Ewbank
Jan Tekstra
Paolo Vallesi
geproduceerd doorJohn Ewbank
voorgangerIk Leef Niet Meer voor Jou
opvolgerMargherita (dubbele A-kant)
hoogste notering3
aantal weken14
uitleg bij deze tabel
"Vrij Zijn" is de vierde single van het album "Als Geen Ander", dat al een groot succes is geworden door klassiekers als "Je Hoeft Niet Naar Huis Vannacht" (#9) en "Ik Leef Niet Meer voor Jou" (#8). Tussendoor werd "Kom Maar Bij Mij" hekkensluiter van het linkerrijtje. Vierde single "Vrij Zijn" is als dubbele A-kant met "Margherita" uitgebracht. De plaat is zoals hierboven genoemd een cover van "Sempre" van Paolo Vallesi en in 1996 werd er een 5 mei-versie van uitgebracht, waar de tekst iets is aangepast.

"Vrij Zijn" kwam op 11 mei, zes dagen na Bevrijdingsdag, binnen op #38. In de zeven weken daarna was de plaat gestaag aan het stijgen en bereikte het uitendelijk een derde plaats, achter "Macarena" van Los Del Rio en "Children of the Night" van Nakatomi. De plaat ging daarna weer gestaag naar beneden en zodoende stond "Vrij Zijn" elke week dat de plaat in de Top 40 stond, op een andere plaats.

De plaat is uiteindelijk een nederpopklassieker geworden en kan anno 2012 in één adem genoemd worden met "Ik Leef Niet Meer voor Jou", "Je Hoeft Niet Naar Huis Vannacht", "Dromen Zijn Bedrog", "Binnen", "De Bestemming" en "Rood".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten