maandag 19 november 2012

Razorlight - America

Luisteraars van 3FM zijn het er ongetwijfeld niet mee eens, maar Razorlight is vooralsnog een eendagsvlieg gebleken in de Top 40. In 2007 en 2008 bleven "Before I Fall to Pieces", "In the Morning" en "Wire to Wire" in de Tipparade steken, waardoor de Britse band in 2006 haar enige Top 40-hit scoorde. Dat was met "America", dat een zeer grote radiohit werd.

artiestRazorlight
titelAmerica
van het albumRazorlight
jaar2006
geschreven doorRazorlight
Johnny Borrell
Andy Burrows
geproduceerd doorChris Thomas
Razorlight
voorgangerIn the Morning
opvolgerBefore I Fall to Pieces
hoogste notering9
aantal weken20
uitleg bij deze tabel
Razorlight is een Londense indierockband die tijdens het succes van "America" bestond uit Johnny Borrell (zang), Bjorn Agren (gitaar), Carl Dalemo (bas) en Andy Burrows (drums). Daarvan is alleen Borrell anno 2012 nog actief in de band. In de zomer van 2006 werd de eerste single uitgebracht: "In the Morning". Die plaat haalde #20 in de 3FM Mega Top 50, maar wist de Tipparade niet te halen. Hoe anders was dat bij opvolger "America".

"America" is geproduceerd door een oudgediende: Chris Thomas (INXS; "I'm Still Standing" van Elton John; "Brass in Pocket" van The Pretenders; "All for Love" van Bryan Adams, Rod Stewart en Sting; "Sometimes You Can't Make it on Your Own" van U2). In deze plaat zingt Russell dat niks belangrijker is voor hem dan de problemen in Amerika.

De plaat kwam op 21 oktober 2006 binnen in de Top 40 op #37. Een week later steeg de ballad naar #35, maar werd het ook Alarmschijf, waardoor een monstersprong in het verschiet lag. In de derde week steeg "America" dan ook van #35 naar #15. De top 10 werd uiteindelijk bereikt, maar verder dan #9 kwam de plaat niet. Daarna bleef "America" acht weken tussen #12 en #20 hangen en daarna ging de plaat heel langzaam naar beneden en stond het twintig weken in de Top 40. Dat is een grote prestatie voor een plaat die de top 8 niet heeft bereikt. Het is in totaal veertien keer voorgekomen (tot en met "America"). De laatste plaat voor "America" die dat voor elkaar kreeg, was "The Great Escape" van Ilse DeLange, dat in 2006 in de 22 weken dat het in de Top 40 stond, niet verder kwam dan #13. De bekendste plaat uit de categorie is "You're Still the One" van Shania Twain (27 wk, hp #10).

Na "America" strandde het succes van Razorlight in de Top 40. De band bestaat nog altijd, maar heeft tot nu toe in Nederland nog de status 'Eendagsvlieg'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten